20 декември 2005

Едноставно - убави, голи жени

[лекториран]

Концептот на „едноставни актови“ (simple nudes) е еден од трите фотографски жанра раширени на Интернет, кај кои голото човечко тело е во фокусот. Првиот е еротската фотографија, чија цел е да предизвика сексуална возбуда, а вториот е уметничката фотографија, чија цел е да предизвика естетско задоволство или други возвишени чувства. Арно ама уметничките фотографии се најчесто индиректни, при што ставата или лицето на моделот се скриени, а кај порнографските слики убавината е девалвирана со „напнати, неприродни пози, кои прават моделот да личи на парче месо наместо на грациозно суштество“.

Од друга страна, основната цел на „едноставните актови“ е презентирање на убавината на моделот, при што еротскиот и уметничкиот аспект може да бидат присутни, но се секундарни.

Веб-сајтот игра улога на портал, а покрај дефиницијата на стилот и неколку галерии за пример, негова главна содржина е базата со линкови до повеќе од стотина веб-сајта што прикажуваат ваков тип фотографии. Голем дел од нив се однесуваат на по еден фотограф, најчесто од Европа, кој ги презентира своите дела. При приказот на линковите се врши и нивно рангирање според популарноста.

Веб-сајтовите од Македонија што ги исполнуваат следните критериуми може да влезат во листата и да добијат зголемена посетеност. Тие треба да бидат направени со вкус, да содржат поголем број фотографии од убави полнолетни модели, но фотографиите да не бидат експлицитни, да не содржат линкови до хардкор-порнографски сајтови, да изгледаат професионално, без премногу реклами и со регулирани авторски права.


ЗА ВЕБ-САЈТОТ

Дополнување: неопределиво
Брзина: брзо
Функционалност:многу добра
Код: ХТМЛ, ЦГИ
Дизајн: текстуален
Навигација: стандардна
Пребарувач: нема
Клучни зборови: има
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: има нема
Гугл-ранг: 5/10
Јазик: англиски
Адреса: www.simplenudes.com

Нема коментари: