23 март 2007

БЛаф или, во превод, б-смеа

[лекториран]

БЛаф е веб-сајт чија цел е презентирање оригинални карикатури поврзани со блоговите и блогосферата. По формат е сличен на веб-стриповите, но дејството се одвива само во една сликичка, а по дефиниција едно дело е стрип само ако се состои од најмалку две последователни слики.

Голем број од често смешните карикатури се направени врз основа на постови на туѓи блогови, кои се цитирани со нивна адреса во страниците. Дизајнот и е целосно приспособен на блогерска публика, со можност лесно да се преземе код со кој карикатурата би се прикажала на друг сајт, како и јасно ставање до знаење дека може да се користи РСС и мејлинг-листа.

Авторите, како средство за привлекување публика, прават сатири и пародии на водечки блогери, кои потоа не може да одолеат да не блогираат за тоа, па им носат сообраќај... Така барем велат Бред Фицпатрик, цртачот, и Крис Пирило, сценаристот.

Целата операција има и спонзор, фирма што продава домени, која и буквално и во иронична форма е сеприсутна на сајтот, до ниво на предложување да купите домен поврзан со некој збор во тековниот стрип. Блогерски бизнис-модел, кој изгледа дека функционира.


Дополнување: често
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Код: ПХП
Дизајн: стриповски
Навигација: стандардна
Пребарувач: има
Клучни зборови: нема
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: има
Гугл-ранг: 7/10
Јазици: англиски
Адреса: blaugh.com

Нема коментари: