27 февруари 2009

Македонска верзија од ГСМ Арена

Љубителите на мобилната телефонија навистина имаат избор кога се работи за нивната потреба од заситување со информации од оваа област, но љубител или не, секој што некогаш побарал информација за мобилен телефон на интернет, сигурно неизбежно се сретнал со ГСМ Арена (www.gsmarena.com). Како и да е, предмет на оваа рецензија не се калвитетот и популарноста на овој веб-сајт, туку карактеристиките на ГСМ Македонија, што претставува македонска варијанта од ГСМ Арена.

И покрај тоа што сличноста е очигледна, не може да се оспори квалитетот на овој веб-сајт, па и трудот кој забележливо константно се вложува. Посетителите можат да пребаруваат одредени модели на мобилни телефони за да добијат комплетна листа со спецификации, можат да огласуваат и да наоѓаат огласи кои ги погодуваат нивните интереси како потенцијални купувачи, да разменуваат мислења и знаења преку форумот и да читаат новости и рецензии на македонски јазик. Делува дека веб-сајтот содржински е препуштен во рацете на еден автор, но тој е скоро на секоја содржина културно потпишан, што е проследено и со датумот на објавување на истата. Ова се две важни карактеристики кои барем до некаде влијаат на начинот на кој ќе ја перципираме веродостојноста на напишаното. Покрај рецензиите за телефоните, во посебна категорија можат да се прочитаат и општи ИТ рецензии со занимлива тематика.

Дополнување: често
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Дизајн: класичен
Навигација: практична
Пребарувач: има
Клучни зборови: има
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: нема
Гугл-ранг: 1/10
Јазик: македонски
Политика за приватност: нема
Адреса: www.gsmmkd.com

Он-лајн продавница за вашите омилени музички артисти

Со се поголемиот пораст на продажбата и зачестеното купување преку интернет, се зголемува и бројот на он-лајн музички продавници кои нудат голем избор на музички продукти.

Артистик
директ е супер организарана веб-комуна која ви нуди широк избор на песни, музички албуми, филмови како и секакви видови на информации од светот на музиката, популарната уметност и џет сетот.

Веб-порталот содржи корисни податоци за рејтингот на музичките изданија, потоа, кориснички рецензии, како и податоци за музичките артисти од секаков тип. Меѓу другото, на ова интересно место можете да најдете информации за закажаните концерти низ целиот свет како и можност да се снабдите со влезници за истите.

Со прекрасен дизајн, прегледни навигациони менија, и многу интересни и корисни содржини, може да се каже дека артистик директ, го зафаќа топ местото меѓу високо рангираните забавни веб-портали.

Високо препорачано!

Дополнување: секојдневно
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Дизајн: одличен
Навигација: добро организирана
Пребарувач: има
Клучни зборови: има
Јавен Бројач: нема
РСС/АТОМ: има
Гугл ранг: 6/10
Јазик: англиски
Политика за приватност: има
Адреса: www.artistdirect.com

Напишано од Миша Вучиќевиќ

26 февруари 2009

Културен информатор

Доколку сакате да бидете информирани за сите културни настани, како и да бидете во тек со новостите од областа на културата во Република Македонија, тогаш треба да го посетите веб-сајтот „Култура во Република Македонија“. Овој сајт е еден од ретките македонски веб-портали што функционираат како секојдневен културен информатор. Постои повеќе од 7 години и функционира континуирано за целото тоа време. Овде можете да најдете информации и новости за музика, филм, театар, литература, музеи, популарна култура, издаваштво, како и за културни манифестации и настани што следуваат во блиска иднина. Информациите во врска со редовните репертоари во нашите театри, кина, изложби, културни собири и мултимедијални настани се спакувани и во вид на секојдневен и неделен културен водич.

Сепак, генерално гледано, сајтот изгледа малку оскудно, како да фалат повеќе содржини, но имајки ја во предвид бројноста на секојдневните културни дејствија и настани во нашата земја, тоа е и неизбежна карактеристика. Организацијата на почетната страна е на пониско ниво бидејки напишаните новости се редат по надолна линија до бескрај, при што се случува по пат да заборавите што предходно сте прочитале. Би требало таа содржина малку подобро да се распредели по категории, можеби и по датуми, па понатаму да се складираат информациите во дополнителна архива со цел сајтот да делува по организирано.

Дополнување: секојдневно
Брзина: брзо
Функционалност: ниска
Дизајн: обичен
Навигација: многу
Пребарувач: има
Клучни зборови: има
Јавен бројач: има
РСС/ АТОМ: нема
Гугл-ранг: 6/10
Јазик: македонски, англиски
Политика за приватност: нема
Адреса: www.culture.in.mk

Напишано од Миша Вучиќевиќ

Откачени позадини за вашиот десктоп

Доколку сте љубители на интересни десктоп позадини, ова е вистинскиот веб-сајт за вас.
Владстудио“ е добро организиран веб-сајт, креиран од една личност која има многу интересен начин на гледање на реалноста и секојдневието што се гледа во неговите обработки. Веб-сајтот претставува една едноставна, но сеопфатна и многу интересна целина. Го карактеризираат весели бои, има супер организирано навигационо мени и сосем доволно содржина, со неколку збора, изгледа совршено за она што треба да го прикаже. Позадините се поделени во повеќе категории врз основа на тоа каква тема обработуваат.

„Владстудио“ на своите корисници им ги нуди поголемиот дел од позадините за слободно преземање, но кога се работи за слики со послаб квалитет. Доколку сакате да добиете позадина со подобар квалитет, ќе треба да се регистирате, а пак за позадините со висок квалитет, се наплаќа одредена цена.

Меѓу другото, на овој веб-сајт може да најдете и електронски честитки, десктоп часовници, туторијали, постери и друго.

Дополнување: повремено
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Дизајн: едноставен, модерен и чист
Навигација: средна
Пребарувач: има
Клучни зборови: има
Јавен бројач: нема
РСС/ АТОМ: има
Гугл-ранг: 6/10
Јазик: англиски, германски, француски...
Политика за приватност: нема
Адреса: www.vladstudio.com

Напишано од Миша Вучиќевиќ

Првиот македонски веб-сајт за аукции

Ибид е македонски сајт за аукции, поставен кон крајот на август 2008 година. Постои за да привлече што повеќе понудувачи да се регистрираат и да ги постават своите производи на јавно наддавање, како и да им овозможи на заинтересираните купувачи поволни цени за нивните потребни производи.

Засега, регистрирани се само 3 продавници, но производи има само во рамките на една. Тоа значи дека во овој момент, на ибид можете да се наддавате доколку ви требаат некакви оптички помагала, бидејќи единствената функционална продавница е оптика.

При изработката на сајтот правени се анализи на домашниот пазар и направено е негово прилагодување со светските трендови. Страницата за помош, конкретно и опширно ги објаснува условите и начините за користење, како од страна на понудувачите, така и од страна на купувачите. Сепак, и покрај амбициозната идеја, делува дека во изработката, развивањето и промовирањето на сајтот повеќе не се вложува.

Дополнување: ретко
Брзина: средно
Функционалност: добра
Дизајн: новогодишен
Навигација: средна
Пребарувач: има
Клучни зборови: има
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: нема
Гугл-ранг: 1/10
Јазик: македонски
Политика за приватност: има
Адреса: www.ibid.com.mk

25 февруари 2009

Конечно македонските студенти добија свој информативен студентски портал!

Македонските студенти долго време чекаа да се појави на интернет просторот, портал на којшто ќе можат да ги најдат сите потребни информации за универзитетите, како и сите новости за студентите и студентскиот живот. Конечно, www.studenti.com.mk е прв македонски веб-сајт што настојува да ги задоволи овие потреби на студентите.

Веб-сајтот е организиран на модерен и забавен начин и освен информации за универзитетите, посетителите овде може да најдат и голем број новости од секојдневниот студентски и културно-забавен живот. Меѓу другото, на овој сајт имате можност да видите рекламни банери за агенциите кои нудат работа и студирање во странство.
Бидејќи веб-сајтот е релативно нов, сè уште не е финализиран и многу работи му недостасуваат, особено содржинско исполнување на креираните категории. Но, се надеваме дека во блиска иднина, на веб-сајтот ќе се најдат многу корисни, интересни и забавни содржини. Ние им посакуваме успех во работата и што поголем број секојдневни посетители!

Дополнување: повремено
Брзина: брзо
Функционалност: солидна
Дизајн: просечен, класичен
Навигација: задоволителна
Пребарувач: има
Клучни зборови: има
Јавен Бројач: нема
РСС/ АТОМ: нема
Гугл-ранг: 3
Јазик: македонски
Политика за приватност: нема
Адреса: www.studenti.com.mk

Напишано од Миша Вучиќевиќ

Македонски веб-сајт за десктоп позадини

Иако за да пребаруваме десктоп позадини, не ни е особено важно да го правиме тоа на македонски сајт, бидејќи и онака, нема многу што да разбереме или не, сепак убаво е да се види дека постои таков македонски производ кој на модерен и практичен начин, собира позадини од страна на посетителите на едно место кои пак истовремено стануваат на располагање за сите.

Сајтот изгледа навистина убаво, компактно и практично. Истиот го полнат со нови позадини речиси секојдневно регистрираните посетители. Секоја позадина може да се прегледа пред да се преземе во саканите димензии и соодветниот тип. Позадините се сместени во соодветни категории, низ кои може да се прелистува, но практични се и начините за пребарување по тип (нормални или широки) и големина, односно размер изразен во пиксели. Напредното пребарување го овозможува ова во комбинација со користење на клучен збор и назначување на категоријата во која очекуваме да се најде она што го бараме.

Тимот кој стои зад веб-сајтот не одговара за поставените позадини, односно се оградува од тоа да има контрола врз потеклото на секоја позадина која ќе се најде поставена на сајтот. Сепак, постои можност да се пријави авторска слика или фотографија за која не е дозволено да биде прикажана и достапна за преземање од друг веб-сајт после што истата ќе биде отстранета.

Најдобрите членови се посебно истакнати на сајтот, како и најпопуларните, најновите и најпреземаните позадини. Па некоја од овие листи може да биде почетна точка во вашето пребарување.

Дополнување: често
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Дизајн: модерен
Навигација: практична
Пребарувач: има
Клучни зборови: има
Јавен бројач: има
РСС/Атом: нема
Гугл-ранг: 2/10
Јазик: македонски
Политика за приватност: нема
Адреса: www.pozadini.com

18 февруари 2009

ИТ клуб за сериозните вљубеници во ИТ технологијата

ИТ клубот претставува веб-сајт наменет за вљубениците во ИТ технологијата, чија цел, според креаторите, е создавање на електронска база која ќе располага со податоци за сите таргет групи на оваа област. Сајтот е модерен, прегледен и чист и го карактеризираат интересни содржини. Вестите се поделени на вести од светот и вести од Македонија, а статиите опфаќаат: софтвер, хардвер, мрежи, е-бизнис и компјутери. Понатаму, категоријата едукација нуди содржини за разни возрасни целни групи, додека делот ИТ компании би требало да обезбедува листа на такви кои се занимаваат со одредена подобласт. Оваа, како и повеќето категории и поткатегории се сè уште празни, што не значи дека ситуацијата ќе остане таква во иднина.

Според датумите на објавување на содржините, може да се забележи дека се работи за релативно млад македонски производ кој тек сега почнува да се развива. Во менито е поставен линк и до форум, каков што во моментот на пишување на оваа рецензија не постоеше.

На сајтот нема информација за основачите на ИТ клубот, ниту пак се потпишани текстовите кои се објавени. Ова во иднина би требало да се смени за да се даде веродостојност на напишаното и кредибилитет на сајтот во целина.

Веб-сајтот делува како производ на ентузијасти кои имаат желба содржински да ја покриваат областа на ИТ технологијата. Според изгледот, досега објавеното и интересниот содржински концепт, може да се каже дека ова е македонски сајт кој ветува, но на кој мора потемелно и поредовно да се работи.

Дополнување: повремено
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Дизајн: модерен
Навигација: средна
Пребарувач: има
Клучни зборови: има
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: има
Гугл-ранг: 0/10
Јазик: македонски
Политика за приватност: нема
Адреса: www.itklub.com

16 февруари 2009

Гевгелија онлајн

Следејќи го трендот на останатите градови, и Гевгелија доби свое онлајн претставување. Дизајниран како типичен портал, со многу различни содржини, од кои некои имаат повеќе, а некои помалку врска со градот, тој делува прифатлив за поширока публика, иако пред се, е наменет за гевгелиската. Бидејќи веројатно се работи за нов производ, категориите се празни или полупразни, но видови содржини има најразновидни. Вести, рецепти, огласи за работа, куќи, викендички, услуги компјутери, продажба на одредени производи и многу повеќе се дел од содржините на порталот.

Тој располага со сопствен форум на кој зачленетите си разменуваат пораки. Во содржините можат да допринесуваат и самите посетители, особено во делот кој се однесува на размена на огласи, рецепти и сл.

Еден вознемирувачки момент претставува лебдечкиот банер на кој е поставено името на дизајнерот во вид на врска до неговата работа, и кој по исклучувањето, повторно се појавува при секое вчитување на страната. Себепромоцијата во вакви случаи е оправдана, но сепак, постојат повкусни начини за тоа, кои не би им пречеле на посетителите во прегледувањето на содржините на сајтот.

Во секој случај, браво за иницијативата и би било убаво и останатите градови, кои се уште не се претставени онлајн, да го следат ваквиот пример и да го збогатат македонскиот веб простор со веб-сајтови од ваква природа.

Брзина: брзо
Функционалност: добра
Дизајн: соодветен
Навигација: средна
Пребарувач: има
Клучни зборови: има
Јавен бројач: има
РСС/Атом: има
Гугл-ранг: 0/10
Јазик: македонски
Политика за приватност: нема
Адреса: gvg.com.mk

13 февруари 2009

Миро - за бесплатни интернет видео канали

Миро е апликација за гледање интернет видео канали, поточно видео поткасти и РСС видео. По преземањето и инсталацијата, Миро се користи независно од интернет прелистувачот. Овозможува преглед и преземање на видео содржини од илјадници различни канали, чиј број секојдневно се зголемува.

За разлика од сајтовите за гледање онлајн видеа како Јутјуб, Миро нуди високо квалитетни видеа кои пријатно изгледаат и кога се гледаат на цел екран. Исто така, се разликува и начинот на кој Миро функционира, најпрво ги презема видеата локално, а дури потоа може да се започне со нивна репродукција. Заради ова пак, видеата никогаш нема да се мачат додека се репродуцираат. Тие се симнуваат на компјутерот на корисникот, но бидејќи зафаќаат место, автоматски се бришат за неколку дена. За видеата кои сакате трајно да ги зачувате, постои опција која го овозможува ова. Запишување за преглед на содржини од нови канали, пребарување според клучни зборови, организирање во папки, автоматско преземање на омилените видеа итн. се дел од карактеристиките на овој софтвер, кои не само што го разликуваат од останатите онлајн сервиси, туку и го прават особено практичен.

Миро е софтвер со слободен код, достапен за сите оперативни системи. Тоа значи дека сите имаат еднаква можност да го користат, како и да придонесуваат во неговиот понатамошен развој. Достапен е на многу јазици, но не и на македонски, па доколку има ентузијасти, ги охрабруваме да се приклучат во работата за понатамошен развој, усовршување и поголема јазична достапност.

Дополнување: секојдневно
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Дизајн: веб 2.0
Навигација: средна
Пребарувач: има (плеер)
Клучни зборови: има
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: има
Гугл-ранг: 7/10
Јазик: англиски, албански,
бугарски, француски, германски
Политика за приватност: нема
Адреса: www.getmiro.com

06 февруари 2009

Животот и делото на Никола Мартиноски

Посветен на еден од најважните личности за развојот на македонската култура во 20от век, веб-сајтот претставува репрезентација на неговиот живот и делата кои ги има оставено зад себе. Пристапувањето до веб-сајтот нуди пријатно искуство уште од интро страната на која во движење се прикажани неговите дела. Од тука се „прелетува“ кон англиската или македонската верзија до сајтот.

На овој сајт уредно се претставени биографските податоци во врска со професионалниот живот на Никола Мартиноски, потоа делата кои може да се прегледуваат преку галеријата, информации за одржаните изложби и освоените награди.

Проектот е реализиран со финансиски средства од Министерството за култура на Република Македонија.

Дополнување: непознато
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Дизајн: соодветен
Навигација: минимална
Пребарувач: нема
Клучни зборови: нема
Јавен бројач: има
РСС/Атом: нема
Гугл-ранг: 7/10
Јазик: македонски, англиски
Политика за приватност: нема
Адреса: www.martinoski.mk

05 февруари 2009

Брз, ефикасен и кул начин за преземање Јутјуб видеа

Можности за локално преземање на видеата што ги гледаме онлајн постојат, благодарение на повеќе алатки и сервиси кои служат за таа цел. Сепак, помеѓу сите нив, има и такви кои не се комплетно функционални или пак не се многу практични. Денес ви нудиме еден начин за преземање на видеата што ги гледате онлајн на вашите локални компјутери, кој веројатно ќе сакате да го практикувате.

Веб-сајтот кој може, а не мора да го посетите е www.pwnyoutube.com. Не мора да појдете на оваа локација, бидејќи не треба да симнувате и инсталирате никаков софтвер, ниту пак директно да ја користите услугата од адресата на веб-сајтот. Доволно е пред „youtube“ во адресата на секое видео што ќе го најдете и гледате на јутјуб, да испишете „pwn“. На пример наместо http://www.youtube.com/watch?v=HJUkUknYL24, напишете http://www.pwnyoutube.com/watch?v=HJUkUknYL24. Ќе ви се вчита нова страница преку која ќе можете да изберете зачувување на видеото во два популарни видео формати.

Сајтот можете да го користите за да добиете можност за преземање и на јутјуб видеата кои се вградени во други веб-сајтови. За дополнителна практичност, можете да го додадете „букмарклетот“ во листата на вашитите сајтови, за автоматско преаночување кон страницата за преземање на видеата што ги гледате на јутјуб.

Дополнување: нема
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Дизајн: едноставен
Навигација: минимална
Пребарувач: нема
Клучни зборови: нема
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: нема
Гугл-ранг: 0/10
Јазик: англиски
Политика за приватност: нема
Адреса: www.pwnyoutube.com