31 март 2011

Зоолошка градина на град Скопје

Зоо Скопје” е сајт на зоолошката градина на град Скопје, институција која е оформена уште во далечната 1926 година. Сајтот се одликува со мошне пријатен и едноставен дизајн. Штом ќе го отворите ве пречекуваат зелена заднина и карактеристични сликички од животинки.
Веб-сајт со информации за зоолошката градина- Скопје
На менито од левата страна ќе најдете кратки линкови до повеќе информации за оваа институција, нивното работно време и цени, правилата на однесување, актуелните новости, животните...

Меѓу другото, „Зоо Скопје” има за цел да информира, преку делот за актуелни новости од десната страна на страницата, како и преку категоријата „Во медиумите” каде може да ги прочитате вестите од медиумите во врска со оваа институција.

Но, сајтот, исто така, има и едукативна функција. Имено, на страницата „Животни”, ќе ги најдете животните класифицирани во 3 категории: влекачи, птици, цицачи, а во секоја од категориите ќе најдете опис и кратки информации за секое животно.

Иако, на сајтот ќе забележите можност за негова англиска верзија, сепак, тој во моментот функционира само на македонски јазик.

На „Зоо Скопје”  можете да се регистрирате со цел да добивате информатор преку електронска пошта, а секако, може да ја следите и нивната страница на Фејсбук.

Дополнување: често
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Дизајн: прегледен
Навигација: нормална
Пребарувач: нема
Клучни зборови: нема
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: нема
Гугл-ранг:  0/10
Политика за приватност: нема
Јазик: македонски
Адреса: zooskopje.com.mk

30 март 2011

Промовирајте ги вашите веб-содржини брзо и едноставно

Доколку сакате написите од вашиот блог или веб-сајт да допрат до што е можно поширока публика, тогаш „Деливерит“ е алатката која може да ви помогне да ја остварите вашата цел. Се работи за сервис кој автоматски ги објавува написите од вашиот веб-сајт на социјалните мрежи, како Твитер и Фејбук.
Сервис кој автоматски ги објавува вашите веб-содржини на социјалните мрежи
За да го користите сервисот потребно е првин да креирате своја корисничка сметка. Процедурата е навистина едноставна бидејќи сè што треба да направите е да внесете валидна имејл-адреса и лозинка. Потоа, треба да го внесете изворот, односно URL-то на вашата веб-локација и дестинацијата, односно социјалната мрежа на која сакате вашите написи да се  објавуваат. Притоа, „Деливерит“ ќе побара дозвола за поврзување на двете кориснички сметки. Доколку изберете тоа да биде Фејсбук, дополнително може да определите дали написите да се објавуваат на вашиот профил или пак, на некоја од страниците или групите кои ги администрирате.

Со оваа креирате една рута, на која подоцна можете да вршите прилагодувања: од една страна на изворот (да изберете на колку време да се проверува изворот за нови написи, колку максимум написи на ден да се објавуваат, да определите текст кој ќе се објавува со секој напис и сл.) и од друга страна на дестинацијата (да изберете дали написот да се објави во вид на линк, како ажурирање на статусот или сл.). Прилагодувања може да се вршат и на самата рута, каде што на пример можете да го смените скратувачот на линкови: наместо dlvr.it, тоа да биде bit.ly.

Во секој момент може да го паузирате автоматското објавување, да го смените изворот или дестинацијата или целосно да ги отстраните истите.

Сервисот нуди и статистика на посетеност на вашите објави.

Дополнување: нема
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Дизајн: прегледен
Навигација: нормална
Пребарувач: нема
Клучни зборови: има
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: има
Гугл-ранг: 5/10
Политика за приватност: има
Јазик: англиски
Адреса: dlvr.it

29 март 2011

Релаксирајте се со вкусни коктели

После еден напорен ден, сигурно добро би ви дошло мало освежување во вид на вкусен коктел. Сајтот „Коктели“ со своите содржини ќе ви помогне да го изберете вистинскиот вкус и ќе ви даде инструкции и совети како да го подготвите.
Веб- сајт со информации и рецепти за подготовка на вкусни коктели
„Коктели“ нуди колекција на рецепти за коктели кои може да ги пребарате по азбучен ред, по име на  коктелот или според состојките. За секој коктел се дадени неговите состојки, начинот на подготовка и типот на чаша во кој треба да го послужите. Доколку не можете да се одлучите за некој конкретен рецепт, погледнете ја категоријата „Најпопуларни коктели“ или пак „Денешни предлози“, во кои секојдневно се објавуваат по три рецепти.

Во делот „Совети“, пак, ќе најдете корисни информации кои ќе ви ја откријат магијата на коктелите. Така, тука ќе најдете опис на состојките на коктелите, нивното значење и правилниот начин на употреба за да се добие вистинскиот вкус и арома. Исто така, корисни се и советите за правилна замена на еден тип алкохол со друг, како и оние кои се однесуваат на другите состојки. Сето ова во комбинација со сите други трикови и занимливости кои можете да ги најдете на сајтот, може да направат да се почувствувате како вистински коктел-мајстор.

Доколку сакате и вие може да предложите свој рецепт со пополнување на едноставниот формулар.

Сајтот има дизајн кој сигурно ќе ве инспирира да подготвите некој од предложените коктели. Единствено, навигацијата може да биде малку збунувачка, бидејќи главното мени, кое обично очекуваме да се најде на врвот на страницата, овде е поставено на дното.

Дополнување: редовно
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Дизајн: одличен
Навигација: нормална
Пребарувач: има
Клучни зборови: има
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: нема
Гугл-ранг: 0/10
Политика за приватност: нема
Јазик: македонски
Адреса: kokteli.mk

24 март 2011

„Тејстспотинг“ - вкусовите на различната храна опишани во детали

Тејстспотинг“ е сајт кој претставува своевиден агрегатор на написи за различни рецепти, јадења, видувања за храната, ресторани или речиси сè што е поврзано со кулинарството. Текстовите во детали ги опишуваат различните вкусови на храната, чувствата, емоциите, доживувањата на авторите, а најчесто ги споделуваат и рецептите за опишаните јадења.
Сајт со  рецензии на вкусни јадења
Сајтот е оформен во јануари 2007 година и е предводен од идејата дека се храниме преку нашите очи, па така, вниманието кај секој напис ќе ви го задржат прекрасните фотографиите од опишаната храна. На „Тејстспотинг“ ќе најдете рецепти, референци, искуства, приказни, производи, сите инспирирани од различните вкусови.

Написите се класифицирани според датумот, но може да се пристапуваат и преку тематски категории, како и според популарност или по случаен избор. Разгледувајќи го сајтот, едно е сигурно, ќе посакате да каснете нешто вкусно.

Рецензиите, најчесто се написи од различни блогови кои ги поднесуваат корисниците. Доколку и вие сакате да споделите ваше видување за одредена порција храна, потребно е да се регистрирате.

Дополнување: често
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Дизајн: прегледен
Навигација: нормална
Пребарувач: има
Клучни зборови: има
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: нема
Гугл-ранг:  5/10
Политика за приватност: нема
Јазик: англиски
Адреса: www.tastespotting.com

23 март 2011

„Дизајнмег” – интересни содржини за дизајнери и програмери

Дизајнмег” е веб-сајт, веројатно најинтересен за оние кои се занимаваат со дизајн и програмирање. Секако, и другите корисници ќе најдат нешто што ќе им го задржи вниманието, на пример, интересни написи за старомодни реклами, или веб-дизајни инспирирани од природата, избор на прекрасни веб-сајтови, инспиративни детски илустрации и многу други дизајни.
Веб-сајт со содржини наменети за веб-дизајнери
На сајтот може да најдете подучувања за дизајн, ресурси, инспирација, и интервјуа на оваа тематика. Целта на сајтот  е да ја привлече заедницата на дизајнери и програмери и тие да се вклучат колку што е можно повеќе преку поднесување вести, полнење на галеријата, пишување постови, и оставање коментари.

Сајтот изобилува со мноштво корисни работи за луѓето од оваа бранша, а содржината постојано се обновува што значи дека може да бидете во тек со најновите случувања и алатки од светот на дизајнот.

„Дизајнмег”, исто така, ви овозможува да пополните формулар и да ги ангажирате момците од тимот за да ви помогнат со некаква дизајнерска работа.

 Сајтот може да го следите на Твитер.

Дополнување: постојано
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Дизајн: прегледен
Навигација: нормална
Пребарувач: има
Клучни зборови: нема
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: има
Гугл-ранг:  6/10
Политика за приватност: нема
Јазик: англиски
Адреса: www.designm.ag

22 март 2011

Ѕидот на музиката

Uwall“ е сајт кој ви овозможува мошне брзо и едноставно да пристапите до музиката од вашите омилени музичари. Дизајнот е прилично интересен, бидејќи веднаш штом го отворите сајтот, ви се прикажува ѕидот на изведувачи, од кои е потребно само да изберете што сакате да слушнете.
Сајт со кој може да ги лоцирате видеоспотовите од вашите омилени изведувачи
Во горниот лев агол на почетната страница можете да го изберете жанрот од кој сакате да ги погледнете музичарите на ѕидот. Доколку не можете да го лоцирате она што сакате да го слушнете, едноставно внесете го името на изведувачот во пребарувачот и тој ќе го најде за вас.

Откога ќе го изберете изведувачот се отвора нов прозорец во кој се пуштаат видеоспотовите од артистот кој сте го избрале. Сервисот ви ги предложува најпопуларните песни од изведувачот, а ви нуди и музичари кои изведуваат сличен тип на музика или се од истиот музички жанр.
„Uwall“ е едноставен и брз начин да уживате во музиката што ја сакате.

Дополнување: често
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Дизајн: прегледен
Навигација: нормална
Пребарувач: има
Клучни зборови: нема
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: нема
Гугл-ранг:  0/10
Политика за приватност: нема
Јазик: англиски
Адреса: uwall.tv

14 март 2011

Не испуштајте ги родендените на вашите блиски

Роденденски аларм” е сајт кој ќе ви ги скрати маките кога се работи за паметењето родендени и одбирање роденденски картички за вашите роднини, пријатели и познаници. Сè што треба да направите е да отворите корисничка сметка која е бесплатна, а понатаму е многу едноставно. Со корисничката сметка добивате потсетници за родендени и настани, покани и алатки за планирање, како и повеќе од стотина бесплатни електронски картички.
Веб-сајт со кој нема да ги заборавите родендените на вашите најблиски
Сајтот е основан во 2001 година со цел да им овозможи на луѓето едноставен начин за помнење родендени, но поради позитивниот фидбек, креаторите додале и дополнителни можности.

Со отворањето сметка, сајтот ви овозможува да ги поканите вашите контакти да бидат дел од вашата листа за роденденски честитки. Внесувањето контакти во листата можете да го направите и рачно. Потоа, непосредно пред нивниот роденден ќе ви пристигне известување на имејл кое ќе ве потсети да им испратите електронска честитка, која може да ја изберете од многуте понудени на сајтот.

„Роденденски аларм”, освен роденденски картички, нуди и картички за други пригоди, празници, годишнини, новогодишни и божиќни честитки, љубовни и многу многу други. Некои од електронските честитки се статични, а некои анимирани, но секако тука може да најдете нешто за сечиј вкус и да изненадите некого за нивниот роденден кога најмалку го очекувале тоа од вас.

Дополнување: повремено
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Дизајн: прегледен
Навигација: нормална
Пребарувач: има
Клучни зборови: има
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: нема
Гугл-ранг:  5/10
Политика за приватност: има
Јазик: англиски
Адреса: www.birthdayalarm.com

11 март 2011

Креирајте свои анимации онлајн

GoAnimate“ е сервис кој овозможува да креирате свои анимации на лесен и едноставен начин. Најверојатно до сега сте мислеле дека анимациите ги прават луѓе со посебни технички познавања и особена креативност, што е секако вистина. Но, со помош на „GoAnimate“ и вие ќе можете да креирате анимации без претходни технички познавања од оваа област.
Сервис за креирање на анимации
За да го користите сервисот, потребно е првин да креирате своја корисничка сметка. „GoAnimate“ ви нуди можност да го направите тоа бесплатно или пак со претплатување со што ќе добиете дополнителни можности и функционалности. Во секој случај, бесплатната варијанта нуди доволно опции за почетници.

Откако ќе завршите со регистрацијата, „GoAnimate, ќе ви помогне да ги направите првите сцени од анимацијата преку воведен курс кој се состои од едноставни инструкции. Така на пример, следејќи ги инструкциите, прво ќе изберете сцена во која ќе се одвива дејството, ќе додадете карактер на истата, потоа глас на карактерот и сл. Опциите на работната површина се прилично интуитивни, така што по завршување на воведниот курс, ќе можете сами да продолжите со градење на анимацијата. Единствено што е потребно е да дозволите вашата креативност да дојде до израз.

Откако ќе ја креирате анимацијата можете да ја снимите и споделите со вашите пријатели на социјалните мрежи или преку опцијата Embed да ја прикачите на вашиот веб-сајт или блог.

Дополнување: од корисниците
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Дизајн: прегледен
Навигација: нормална
Пребарувач: нема
Клучни зборови: има
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: нема
Гугл-ранг: 6/10
Политика за приватност: има
Јазик: англиски, шпански
Адреса: goanimate.com

10 март 2011

Резервирајте карти за културни и спортски манифестации онлајн

Купи карти за сè“ е нов веб-сајт на македонскиот веб-простор на кој може да се информирате за најновите културни и спортски манифестации, како и да извршите онлајн резервација на карти.
Веб-сајт на кој можете да резервирате карти за  културни и спортски манифестации
Веб-сајтот е всушност сопственост на нова македонска компанија чија цел е да понуди единствен систем на продажба на влезници за културни и спортски манифестации во Македонија, но и надвор.

На веб-сајтот редовно се објавуваат написи за настаните кои ги покрива „Купи карти за сè“ со кратки информации за самиот настан, датумот и местото на одржување, како и информации за цената на влезниците. Особено е корисна опцијата со која преку сајтот можете да резервирате карти за настанот што сакате да го посетите и на тој начин да го осигурате вашето присуство. Резервацијата се прави со едноставно пополнување на формуларот во кој треба да ја внесете вашата адреса за електронска пошта, бројот на карти и да ја изберете локацијата од која ќе ги подигнете картите. „Купи карти за сè“ има воспоставено продажна мрежа на целата територија на Македонија, за што преглед ќе добиете во делот „Продажни места“.

Ве оставаме да уживате на некој од претстојните настани: концерт на Фејтлес на 22 март, Пол Ван Дајк на 1 април...

Дополнување: редовно
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Дизајн: прегледен
Навигација: нормална
Пребарувач: нема
Клучни зборови: има
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: нема
Гугл-ранг: 0/10
Политика за приватност: нема
Јазик: македонски
Адреса: www.kupikartizase.com