30 ноември 2009

Посвојте мало слатко животинче

Револуционерната кинеска играчка “Чипичан“ која се појави на пазарот пред десетина години претставуваше виртуелен домашен миленик за кој корисникот мора да се грижи како за вистинско живо суштество т.е. да го храни, да си игра со него, да се грижи за него кога ќе се разболи и така натаму.

Сајтот “Моши Монстерс“ претставува на некој начин онлајн “Чипичан“ наменет за лица од една годинка па се до сто и дваесет години. Се регистрирате на сајтот наведувајќи ги своите лични податоци и потоа избирате едно од шесте измислени животинки кои зборат на измислен детски јазик. Му одбирате име, ги облекувате и боите по ваш избор и вашиот онлајн миленик е спремен да ви биде верен сопатник. Секако морате да се грижите за неговата исхрана, среќа, здравје, хигиена за тоа да биде задоволно и доколку сте грижлив кон вашето пријателче вие добивате поени и истите можете да ги употребите да купите интересни додатоци за вашиот миленик. Родителите треба да знаат дека ова е образовен сајт за забава, создаден за денешната култура на децата кои учат да читаат и во исто време тие се едуцираат станувајќи безбедни интернет корисници.

Дополнување: ретко
Брзина: брзо
Функционалност: солидна
Дизајн: детски, шарен
Навигација: нормална
Пребарувач: нема
Клучни зборови: има
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: нема
Гугл-ранг: 6/10
Политика за приватност: има
Јазик: англиски
Адреса: www.moshimonsters.com

27 ноември 2009

Онлајн конвертор на ПДФ документи

Овој сајт претставува одлична и многу корисна алатка која може да му биде на секого добредојдена. Станува збор за конвертор кој што конвертира ПДФ фајлови во ворд документи, слики, чист текст и ХТМЛ, а можете да го користите и доколку сакате вашиот текст да го конвертирате во ПДФ формат. Што и да ви е потребно од наброеното, ќе се изненадите од резултатите.

Сајтот е премногу лесен за употреба, бидејќи нема никаква филозофија во неговото користење. Без никакво регистрирање или пак плаќање, го одбирате фајлот од вашиот компјутер кој сакате да го конвертирате, притоа одбирајќи го форматот кој го посакувате, и стискате “конвертирај и симни“. Постапката тука е завршена и вие можете да го преземете вашиот документ.

Дополнување: никогаш
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Дизајн: едноставен
Навигација: минимална
Пребарувач: нема
Клучни зборови: има
Јавен бројач: има
РСС/Атом: нема
Гугл-ранг: 4/10
Политика за приватност: има
Јазик: англиски
Адреса: convertpdftoword.net

25 ноември 2009

Уредете ги иконите на вашиот компјутер по свој вкус

Доколку ви е здосадено од изгледот на стандардните икони на вашиот компјутер или пак имате потреба од соодветни модерни графики од ваков тип во вашата работа, “Ајконспро“ е одлично решение кое ќе ги задоволи сите ваши кориснички потреби.

Без потреба од никаква регистрација или пак плаќање, сајтот обезбедува огромна база од преку 20 000 најразновидни икони кои можете да ги преземете брзо и лесно. Се што треба да направите е само да впишете во пребарувачот збор соодветен на тоа што сакате да го најдете, и да одберете една од понудените икони. По одбирањето сајтот ви ја претставува иконата и ви дава можност да ја одберете резолуцијата и форматот (ИЦО или ПНГ) на веќе селектираната сликичка. Освен пребарувањето преку пребарувачот, исто така имате можност да одберете и некоја од категориите во кои е распоредена целата база во согласност со критериумите кои ги исполнува таа икона. Како интересна опција е и тоа што веднаш можете да проверите дали таа икона е компатибилна со бојата на позадината каде што сакате да ја поставите.

Сајтот е достапен само на француски јазик, но тоа не претставува никаква пречка да се снајдете и да ги преземете вашите идеални икони за можете повеќе да уживате работејќи на вашиот компјутер

Дополнување: секојденвно
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Дизајн: прегледен, соодветен
Навигација: нормална
Пребарувач: има
Клучни зборови: има
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: нема
Гугл-ранг: 0/10
Политика за приватност: има
Јазик: француски
Адреса: icones.pro

17 ноември 2009

Научете да изработувате оригами

Оригами е древна традиционална јапонска уметност во која не е потребно ништо освен парче хартија, за да се создаде приказ на некој предмет. Притоа се употребува само еден лист без да се сече, лепи и црта на него, туку само се превиткува.

Токму на ова локација и вие можете да научите да изработувате барем неколку оригами во облик на животни кои авторот на сајтот ги објаснил преку видео туторијали. Без никаква потреба од регистрирање или претплаќање на сајтот можете да ги погледнете видеата каде многу умешно е прикажана детална изработка на оригамите, објаснувања за тоа каква хартија ви е потребна, а интересно е тоа што авторот во некои од видеата создава и приказна правејќи го моделот.

Дополнување: ретко
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Дизајн: соодветен
Навигација: минимална
Пребарувач: нема
Клучни зборови: нема
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: нема
Гугл-ранг: 4/10
Политика за приватност: нема
Јазик: англиски
Адреса: www.pem.org/sites/origami

16 ноември 2009

Добијте визит–картичка брзо и бесплатно

Услугата на „дооид“ овозможува создавање на паметна, едноставна и функционална онлајн бизнис картичка, со сите ваши податоци, надополнета со примамлива графика, што ви следува бесплатно, која можете да ја поставите секаде каде што е возможно и имате желба.

По регистрирањето на сајтот, го средувате вашиот профил внесувајќи секакви податоци за себе, од професионален и приватен карактер, лични податоци, хобија, па дури можете да прикачите и ваша фотографија. Со тоа вие автоматски ја креирате вашата картичка. Секако, податоците ги внесувате или не, по ваша желба без никакви ограничувања. Исто така можете да ја прикажете и вашата точна локација преку сервисот овозможен од „Google Maps“, да прикачите видео или пак да изнесете некоја вест.

Со постапката за уредување на вашиот профил, паралелно одбирате и кои податоци да бидат видливи, а кои не, за останатите кои ќе сакаат да ја погледнат вашата картичка. Откако ќе одберете на кои веб-локации и социјални сервиси сакате таа да се прикажува, работата е завршена и вие сте сопственик на модерна онлајн бизнис картичка преку која ќе се промовирате.

Дополнување: редовно (од корисниците)
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Дизајн: веб 2.0, модерен
Навигација: нормална
Пребарувач: нема
Клучни зборови: нема
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: има
Гугл-ранг: 4/10
Политика за приватност: има
Јазик: англиски, германски, шпански
Адреса: dooid.com

Сите македонски сајтови на едно место

Кликни ме“ е македонски сајт кој ги вклучува сите останати македонски веб-локации на едно место. Всушност, тоа е тенденцијата, засега има голем број на пријавени сајтови, но не се евидентирани сите. Ако ви треба македонски сајт од одредена област или пак сакате да направите споредба на различни сајтови од ист тип, на пример сајтови на универзитети, „кликни ме“ значително ќе ви ја олесни работата.

Покрај за пристап до македонски веб-сајтови кои од која било причина може да ви бидат потребни, на „кликни ме“ можете да си го пријавите вашиот сајт или кој било сајт кој не можете да го најдете во листата. При пријавувањето треба да обезбедите и слика (screenshot) од изгледот на почетната страница, како и да го опишете. Ова ќе им помогне на посетителите да се информираат малку подобро за сајтот, пред да изберат да го кликнат линкот кој ќе ги одведе до истиот.

Веб-сајтот „кликни ме“ реализира една одлична идеја и претставува остварување на нешто што навистина недостасуваше. Сепак, со оглед на неговата намена, ужасно му недостасува пребарувач и поголема функционалност. Исто така, несоодветно изгледа примената на латинските букви за опишување на категориите, посебно бидејќи истите претставуваат колекции на македонски сајтови.

Дополнување: повремено
Брзина: брзо
Функционалност: солидна
Дизајн: едноставен
Навигација: минимална
Пребарувач: нема
Клучни зборови: има
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: нема
Гугл-ранг: 0/10
Политика за приватност: нема
Јазик: македонски
Адреса: kliknime.com.mk

12 ноември 2009

Вашето „сиви“ готово за 5 минути

Како многу битен дел од аплицирањето за вработување се секако вашето резиме и мотивационото писмо, преку кои ги искажувате вашите можности, вредности, достигнувања и очекувања со цел да се прикажете во вистинско светло пред работодавецот.

Сиви“ е одлична веб локација која ќе ви помогне вашето резиме да биде уредно, прописно и многу брзо направено. Потребно е само да се регистрирате на сајтот и можете веднаш да почнете со изработка на вашето сиви. Доколку имате профил на „Фејсбук“ или „Твитер“ нема потреба од регистрирање на сајтот, бидејќи можете да се приклучите преку истото корисничко име и истата лозинка.

Кога веќе имате пристап на сајтот постапката е многу едноставна, ги внесувате сите податоци во веќе постоечки полиња и единствено што треба е да ги потврдите пред да преминете на следната категорија. Доколку некоја категорија недостига во првичниот изглед на резимето, од рубриката „Секции“ ја додавате соодветната. На крајот одбирате дали сакате резимето да биде приватно и при тоа да го испечатите или зачувате во ПДФ формат или пак да биде поставено онлајн, истакнувајќи го на фејсбук, твитер, на форуми или пак на сајтови со огласи за вработување.

Дополнување: ретко
Брзина: брзо
Функционалност: добра
Дизајн: прегледен
Навигација: нормална
Пребарувач: нема
Клучни зборови: нема
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: нема
Гугл-ранг: 3/10
Политика за приватност: има
Јазик: англиски
Адреса: ceevee.com

11 ноември 2009

Дигитално списание за 30 секунди

Изворите на содржини на интернет не секнуваат. Таман кога ќе помислите дека сте запознаени со сè што е актуелно и сè што ве интересира, некој ќе ви прати линк кој води до некој многу интересен, но, на долго разработен напис. Секако, не можете да прочитате се што има на интернет, но некои содржини, вреди да ги запаметите и да им се навратите. Начини за ова постојат повеќе, но „таблоид“ нуди еден поинаков, уникатен метод на зачувување на вашите омилени извори на информации, секако во дигитален формат.

Функционира на основа на RSS, што значи дека сајтот кој сакате да го додадете како извор за вашето идно списание мора да има активен RSS фид. Потоа, треба само да ги додавате ваквите адреси во предвиденото поле за таа цел. Како резултат на ова, веднаш можете да преземете PDF документ кој ќе ги содржи сите активни содржини во фидот, распоредени едно по друго.

Дополнителна, практична можност нуди опцијата за оставање на вашата имејл адреса на која, дневно или неделно можете да добивате вакви лични, по свој вкус, скроени списанија. Ако се одлучите за оваа варијанта, во имејл пораката ќе добиете преглед на содржината која е вклучена во документот кој пак можете да го читате онлајн веднаш или да си го преземете и читате кога ќе имате слободно време за тоа.

Сервисот можат да го користат и уредници на веб-сајтови кои сакаат да им понудат уште една можност на своите корисници да доаѓаат до нивните содржини. Бидејќи сајтот не бара регистрација, многу е брз за прилагодување и користење, но тоа истовремено отвора простор за злоупотреби на посетителите чии имејл адреси се познати за други. Сепак, сервисот е корисен, затоа е и препорачан за сајт на денот. Останатото го оставаме на совеста и ставовите на неговите корисници.

Дополнување: нема
Брзина: брзо
Функционалност: добра
Дизајн: едноставен
Навигација: минимална
Пребарувач: нема
Клучни зборови: нема
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: нема
Гугл-ранг: 5/10
Политика за приватност: има
Јазик: англиски
Адреса: www.tabbloid.com

10 ноември 2009

Онлајн повик за проекти во Централна и Источна Европа

mysociety.org е веб-сајт кој ја претставува непрофитната и добротворна организација mySociety која управува со најдобрите веб-сајтови за демократија и транспарентност во Велика Британија. cee.mysociety.org е негов потсајт кој е креиран специјално за земјите од Централна и Источна Европа. Во моментов, активен е јавен повик за предлог-проекти од земјите во овој регион кои можат да аплицираат со пополнување на кратка апликација директно на веб-сајтот. Предлог-проектите треба да се однесуваат на веб-сајтови кои ќе помогнат за зголемување на демократичноста и транспарентноста во владините институции, секако согласно на потребите и ситуацијата во секоја од земјите.

На веб-сајтот можете да ги погледнете веќе поднесените апликации, меѓу кои има и неколку од Македонија. Она што е важно е дека mySociety, во соработка со Институт Отворено општество, се отворени финансиски да ги поддржат не само организациите, туку и индивидуалците кои немаат претходно искуство во секторот на транспарентноста и одговорноста. Критериумите за аплицирање се следниве:
  1. Проектите треба да генерираат некаква значајна транспарентност и одговорност или демократски напредок од некој друг вид
  2. Проектите мора да ги искористат уникатните полезности кои ги носи интернетот, како што се надградувањето, двонасочната комуникација, едноставноста за анализа на податоците и др.
Апликациите треба да се поднесат на англиски јазик, но реализацијата на проектите секако ќе биде на локалните јазици во земјите каде проектите ќе бидат одобрени.

Повикот е објавен на 13ти октомври, а во наредните месеци, во 4 месечни интервали, почнувајќи од 15ти овој месец, тие ќе се свикуваат за да ги разгледаат проектите за кои е дотогаш аплицирано. Интересно е што во процесот на одлучување, улога ќе имаат и коментарите на поднесените предлози онлајн.

Со оглед на тоа дека повикот е јавен и отворен за сите, би било добро доколку придонесете во ширење на информациите за него.

Дополнување: повремено, а сега често од страна на корисниците
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Дизајн: едноставен
Навигација: минимална
Пребарувач: нема
Клучни зборови: нема
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: има
Гугл-ранг: 0/10
Политика за приватност: нема
Јазик: англиски
Адреса: cee.mysociety.org

09 ноември 2009

Каква ќе биде вашата книга?

Да поседувате книга со вашето име на нејзината корица и таа да е наменета за пазарот, е навистина големо достигнување кое понекогаш изгледа толку невозможно, најчесто поради тоа што одзема многу време, потребни се многу финансиски и технички средства или соодветен издавач кој ќе одговори на вашите замисли како таа треба да изгледа.

Затоа тимот на „Блурб“ успеа да создаде еден креативен издавачки сервис, доволно паметен и едноставен така што од кој било готвач, сликар, поет, родител или страстен љубител на патувањата му дозволува да стане автор на негово сопствено дело кое ќе може да го употреби за лични потреби или пак да го намени за пазарот. Постапката за изработка на книгата се одвива многу лесно и едноставно. Се што треба да направите е да се регистрирате на сајотот и да го преземете бесплатниот софтвер „Блурб СмартБоок “ кој е практичен за употреба. Се што треба да направите е да го одберете форматот кој ви одговара, да прикачите слики и текст, да си го определите дизајнот без никакви ограничувања, односно се зависи од желбата на корисникот.

Колку ќе ве чинат книгите секако зависи од бројот на страните, големината, односно форматот, боите, материјалот на хартијата и корицата и секако количината на копии кои ќе ги нарачате, а почетната цена е околу 5 американски долари. Исто така морате сами да ги платите трошоците за достава до вашиот дом. Доколку не сте задоволни од доставата, има политика на враќање на нарачката, но морате да ги исполнувате условите за остварување на истата.

Дополнување: ретко
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Дизајн: соодветен, модерен
Навигација: нормална
Пребарувач: има
Клучни зборови: има
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: нема
Гугл-ранг: 7/10
Политика за приватност: има
Јазик: англиски
Адреса: www.blurb.com

Не ги пропуштајте вашите омилени емисии и настани на телевизија каде и да сте

Македонскиот интернет провајдер „Он нет“ во 2008 година го пушти во употреба „Зулу“, сајт кој претставува онлајн сервис за следење на најпопуларните локални македонски телевизиски станици.

Тој обезбедува гледање на 15 македонски станици меѓу кои и новите канали на најдобрите македонски телевизиски куќи, А2, Сител 3 и Канал 5+, кои не можете да ги гледате на вашиот ТВ приемник на кој е поврзана обична стандардна антена. Сите канали ги следите во живо со многу мало задоцнување од неколку секунди, кое не би требало никому да му претставува проблем.

Сајтот моментално е во бета фаза, и гледањето на програмите е бесплатно без никаква потреба од симнување на додатоци или регистрирање за да можете да го употребувате сервисот.

Дополнување: ретко
Брзина: соодветно на брзината на интернетот кој го има корисникот
Функционалност: одлична
Дизајн: едноставен, обичен
Навигација: минимална
Пребарувач: нема
Клучни зборови: нема
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: нема
Гугл-ранг: 5/10
Политика за приватност: нема
Јазик: македонски
Адреса: www.zulu.mk

06 ноември 2009

Креирајте ваши сопствени книги и списанија онлајн

„Сега вие сте уредникот“ – ве охрабрува „зинпел“ – веб-сајт наменет за креирање на персонализирани дигитални изданија, базирани на содржини, претходно објавени на други веб-локации. Иако ова може да делува како уште еден модерен веб-сајт креиран со цел да овозможи профит од нешто што и не е којзнае што, неговите можности, сепак, дефинитивно можат да најдат практична примена во вашиот живот. Сакате да седите и читате на клупа во паркот или да дистрибуирате печатени изданија од вашиот блог во соседството, зинпел е веб-сајтот кој ќе ви овозможи брзо, едноставно, функционално и фино да го постигнете тоа.

Посочете ги сите извори од кои сакате да вклучите содржини во вашето издание, изберете ги оние кои стории кои сакате да се најдат во крајниот производ, разместувајте ги и форматирајте ги разните елементи по желба и на крај зачувајте го сработеното за себе или споделете го со целата јавност. Ова е наједноставниот начин да репродуцирате содржина наменета за други медиуми, како на пример за читање од електронски читачи и мобилни телефон или пак за печатење на хартија.

На зинпел можете да најдете и изданија креирани од други корисници. Сервисот можете да го користите доколку сте блогер кој сака да ги редистрибуира своите блог постови за да постигне поголема читаност и популарност или дури и да ги продава своите блог-компилации како електронски книги во PDF. Тој е наменет и за луѓето кои сакаат да читаат од екран, а не секогаш имаат пристап до интернет, зафатените читатели кои немаат време да го селектираат и сортираат најдоброто и најважното од одредени извори, независните новинари и издавачи, некои специјални интересни групи за поддршка на своите интереси и нивно презентирање до поголема публика, како и бизнис корисниците кои овој метод можат да го практикуваат за креирање на кратки персоналнизирани известувања наменети за споделување со персоналот.

Ако се одлучите за бесплатниот модел, ќе бидете ограничени во неколку категории, додека корисниците кои ја гледаат предноста и примената на овој сервис, можат да се претплатат за неограничено користење за 4-8 долари месечно, зависно од периодот на користење на претплатата.

Дополнување: од страна на корисниците
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Дизајн: едноставен
Навигација: минимална
Пребарувач: има
Клучни зборови: има
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: има
Гугл-ранг: нема
Политика за приватност: нема
Јазик: англиски
Адреса: www.zinepal.com

05 ноември 2009

Сакате да патувате, но не знаете каде?

Доколку сакате да заминете некаде да се одморите и релаксирате или пак едноставно сакате да одите на некој спортски настан, голем концерт, а не сте во можност да го губите времето посетувајќи ги сите туристички агенции со цел да ја одберете понудата која ќе биде соодветна на вашите очекувања и можности, овој веб-портал може многу да ви помогне и да ви ја олесни работата.

Патувам“ претставува прв македонски веб портал кој ги агрегира понудите на многу наши туристички агенции. Понудите се распоредени во категории, зимувања, летувања, концерти, конференции, студирање и работа во странство итн. соодветно на типот на патувањето. Доколку веќе имате замисла која би била вашата дестинација, но ве интересираат останатите детали за некоја понуда, во делот „аранжмани“ можете да ги внесете податоците со кои располагате, па порталот да ви ги прикаже понудите соодветни на тоа што сте го побарале. Можете да ја погледнете и листата на туристички агенции од кои се црпат информациите за понудите и директно да го отворите нивниот портал или пак да дознаете каде е нивното седиште, телефонски број или имејл адреса за контакт. На него се објавуваат и интересни новости и статии кои соодветствуваат на понудите кои се актуелни во тој сезонски период.

Доколку ви е потребна информација за вадење виза, која сè уште е потребна за патување во поголемиот број земји од светот, на порталов уредно и детално е објаснета постапката, документацијата, па дури и цената потребна за вадење на истата. Во рубриката „Авио“ можете да добиете информации за нашите аеродроми и аеродромите на нашите соседни земји, доколку сакате да одберете понуда со авионски превоз.
Интересно за сите посетители е тоа што тие можат да споделуваат информации и искуства, раскажувајќи ги своите доживувања од патувањата на форумот на сајтот. За жал во моментот на пишувањето на оваа рецензија услугата не беше достапна.

Мора да се напомене дека сајтот не претставува туристичка агенција, ниту ги заменува таквите вршејќи ја нивната дејност и земајќи провизија од остварените туристички понуди. Едноставно тој служи за промоција на понудите и претставува алатка за овозможување на луѓето полесно да се информираат за најинтересните дестинации во светот.

Дополнување: редовно
Брзина: средна
Функционалност: солидна
Дизајн: едноставен
Навигација: нормална
Пребарувач: нема
Клучни зборови: нема
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: нема
Гугл-ранг: 2/10
Политика за приватност: нема
Јазик: македонски
Адреса: www.patuvam.mk

04 ноември 2009

Едукативна програма за вашето дете

Рејлит“ претставува интересен сајт за онлајн едукација за деца на возраст од 3 до 8 години преку специјално дизајнирани видеа и игри. Тој се осврнува на нивно ментално и физичко развивање и претставува преплетувачки баланс на забава и учење, ангажирајќи го секое дете, преку интерактивно, забавно искуство, здраво да се развие.Пријателските ликови во игрите ќе претставуваат водич во секојдневните сесии, што овозможува родителите да можат слободно да се посветат на своите дневни обврски без потреба од надзор врз децата. Ликовите се специјално дизајнирани со посебни гласови и интерактивно комуницираат со децата знаејќи ги нивните потреби и желби и притоа им се обраќаат преку нивните имиња. Преку екстензивно употребување на аудио-визуелни презентации, видео анимации и илустрации во игрите, креаторите се обиделе да допрат до децата за создавање на основни навики, а содржините се секако одобрени од психолози, педагози, учители и од многу родители.

Дневните сесии траат еден час и претставуваат пакет од раскажување приказни, ритмови, прашања и едноставни едукативни игри. Покриваат тематики од полето на аналитичност, пишување и читање англиски јазик, броеви и основна математика, како и широк спектар на други општи науки. Исто така им помага на децата да развијат позитивно однесување и добри навики.

За употреба на дневните сесии потребно е родителот да се регистрира на сајтот и да го наведе своето дете со корисничко име и возрасна група согласно која ќе се определуваат дневните задачи. Преку профилот родителот може да ја следи состојбата на сесиите на неговото дете.

Дополнување: ретко
Брзина: средна
Функционалност: добра
Дизајн: детски
Навигација: нормална
Пребарувач: нема
Клучни зборови: нема
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: нема
Гугл-ранг: 4/10
Политика за приватност: има
Јазик: англиски
Адреса: www.raylit.com

03 ноември 2009

Што вкусно да зготвите денес?

Гладни сте? Ви се јаде нешто вкусно? Но, немате идеја што да зготвите... Секако интернетот е преплавен со многу сајтови и рецепти за кулинарство, но не на сите можете убаво да разберете што всушност ви е потребно од состојките, постапката е неразбирлива или пак едноставно слабо стоите со странските јазици.Блогот „Ситно сецкано“ е едно од можните решенија за вашиот проблем бидејќи станува збор за интересен блог од областа на кулинарството на македонски јазик. Секој од рецептите е детално објаснет, со тоа што авторите обрнале внимание на тоа, нивните посетители читајќи ги постовите, на некој начин да можат да ги вкусат јадењата прикажани на нив. Во секој пост опишана е постапката за подготвување на храната и потребните состојки, а сето тоа е надополнето со слики од неколку фази при подготовката на истата. Доколку пак ви се јаде нешто специфично и веќе имате замислено кои состојки сакате да ги содржи вашиот оброк, можете да одберете една состојка од страничната листа и според неа ќе ви се прикажат сите рецепти во кои таа се состои.

Рецептите некогаш се преземени од светски познатите готвачи, но веднаш на почетокот на тие постови е потенциран вистинскиот извор. Доколку имате некои препораки, прашања или коментари до авторите, можете да стапите во контакт преку имејл кој е оставен на блогот.

Иако блогот е доста интересен и несекојдневен барем, на нашиве простори, сепак мора да се забележи дека добро би му дошло мало освежување на дизајнот, како и да се препорача поголема внимателност во однос на почитувањето на правописните правила на македонскиот јазик.

Дополнување: редовно
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Дизајн: едноставен
Навигација: минимална
Пребарувач: има
Клучни зборови: нема
Јавен бројач: има
РСС/Атом: нема
Гугл-ранг: 0/10
Политика за приватност: нема
Јазик: македонски, англиски
Адреса: sitnoseckano.blogspot.com