17 април 2007

Бозаџилницата „Вефа“ од Истанбул

[лекториран]

„Вефа“ е најпознатата, а можеби и единствена бозаџилница во Истанбул. Основана е во 1876 година од Албанецот Хаџи Садик Беј, а до денешен ден ја водат неговите потомци.

Иако се трудат да ја продолжат традицијата, особено преку автентичната атмосфера во локалот, фирмата функционира целосно врз модерна основа. Така, на пример, го имаат ангажирано Турскиот научно-технолошки институт да изврши научна анализа на нивната боза и се придржуваат до највисоките европски стандарди на работење во прехранбената индустрија.

Веб-сајтот нуди информации за фирмата и самата боза. Таа е различна од онаа што се нуди во Македонија, но сепак е легенда сама по себе. Повеќето Турци (од Турција) се сеќаваат на времето кога во зима бозаџиите оделе по сокаци и ја рекламирале бозата, па им треба потсетување на овој елемент на секојдневјето.

Употребата на некои анимации во флеш на веб-сајтов не е неопходна. Тука особено спаѓаат интрото и сликите што „се вртат“ во рамките на посебните страници. Далеку е подобро наместо интро да се прикаже директно текстуалната содржина - за да имаат машините за пребарување што да индексираат. Наместо анимирано слајдшоу, поефективно би било поставување галерија со описи на сликите што би биле достапни преку пермалинк да може да се користат како референци на други сајтови.


Дополнување: неопределиво
Брзина: брзо
Функционалност: добра
Код: Флеш и ХТМЛ
Дизајн: комбиниран
Навигација: стандардна
Пребарувач: нема
Клучни зборови: само на насловна
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: нема
Гугл-ранг: 2/10
Јазици: турски и англиски
Адреса: www.vefa.com.tr

Нема коментари: