02 април 2008

Блогирање на повеќе јазици

Дер мундо“ е алатка која овозможува креирање на блогови и пишување на блог постови, како и нивно едноставно преведување на други јазици. Главната карактеристика на „дер мундо“ е повеќејазичноста. Притоа, не мора да поседувате свој блог или пак блог креиран на оваа платформа, за да се вклучите во преведувачкиот процес.

Секој регистриран корисник, може да допринесе во ширењето на информациите кои ги објавуваат блогерите на својот мајчин јазик. Ваквите содржини се достапни преку веб-сајтот worldwidelexicon.org креиран според името на проектот во рамките на кој функционира и самата блог алатка за преведување. На овој сајт се прикажуваат содржините, за кои без потреба од претходна регистрација, секој посетител може да гласа позитивно или негативно. Како резултат на тоа се формира ранг кој е важен параметар и за авторите, но и за потенцијалните преведувачи. Како регистриран член, откако ќе се избере пост за преведување, може да се види на кои јазици е преведена таа содржина, после што може да се избере нов јазик и конечно да се отвори дополнителното прозорче за внесување на новата содржина.

Покрај користење на алатката во рамките на блог содржините кои се објавуваат на „дер мундо„, постои можност блогерите кои ја користат блог платформата „вордпрес“ да вметнат додаток на својот блог и да ја овозможат повеќејазичната алатка и директно оттаму.

Целиот проект е се уште во развојна фаза, така што некои членови би можеле да се соочат со извесни потешкотии. Сепак, проектот и досега функционира одлично, така што доколку сте заинтересирани, можете да почнете да давате придонес.

Дополнување: често
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Дизајн: текстуален
Навигација: средна
Пребарувач: има
Клучни зборови: нема
Јавен бројач: има
РСС/Атом: има
Гугл-ранг: 6/10
Јазик: сите
Адреса: worldwidelexicon.org

Нема коментари: