18 август 2008

Книги од јавен домен во аудио формат

ЛибриВокс (LibriVox) е сајт каде со помош на волонтери се снимаат поглавја од книги од јавен домен и потоа се објавуваат на интернет како аудио фајлови. Сите аудио фајлови се повторно од јавниот домен и затоа може да ги користите за било која цел, бесплатно.

Овој сајт е креиран од луѓе кои ги сакаат литературата, книгите, читањето и сметаат дека јавниот домен треба да биде застапен и збогатен. Мотото на сајтот е „Акустично ослободување на книгите од јавен домен”, што тие го објаснуваат како ослободување на книгите во аудио формат.

Секој може да станете волонтер за ЛибриВокс, а за тоа не е потребно посебно искуство во снимање и аудио обработка или искуство во актерство и јавно говорење. Се што ви е потребно е компјутер, бесплатен софтвер за снимање на аудио и вашиот глас. Аудио фајловите може да бидат на било кој јазик.

Сајтот нуди одлично пребарување и брз пристап до аудио формат од одредена книга. Постојат и детални упатства како за корисниците, така и за волонтерите на овој сајт.

Дополнување: често
Брзина: брзо
Функционалност: солидна
Дизајн: веб 2.0
Навигација: минимална
Пребарувач: има
Клучни зборови: има
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: има
Гугл-ранг: 6/10
Јазик: англиски
Адреса: www.librivox.org

Нема коментари: