07 декември 2010

Листај, учи, информирај се!

Лист“ е блог на македонски јазик каде што може да најдете корисни информации од повеќе области од интернет сферата. Овде редовно се објавуваат постови во неколку категории: веб дизајн, графички дизајн, програмирање и сл., а има и дел каде можете да се информирате за одредени настани или да прочитате интервјуа со личности од македонската ИТ сфера.
Блог со совети и информации од интернет сферата
Постовите се напишани на разбирлив и едноставен начин и се многу корисни дури и за луѓе кои не поседуваат напредни технички вештини. Најчесто се во вид на совети, кои можат да ви помогнат во различни ситуации и да ви дадат идеи за подобрување на вашата бизнис марка.

Во делот „Бесплатно“ можете да најдете постови за бесплатни содржини кои може да ги користите, како на пример: шаблони, фонтови или икони, додека категоријата „Инспирација“ ќе им се допадне на дизајнерите и фотографите на кои секогаш им е добредојдена туѓата креативна работа за будење на своите мајсторски сетила.

Блогот е достапен под лиценцата Наведи Извор 2.5 од Криејтив комонс, така што со содржините можете да правите сè, сè додека го наведете изворот.

Дополнување: редовно
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Дизајн: модерен, чист, прегледен
Навигација: нормална
Пребарувач: има
Клучни зборови: има
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: има
Гугл-ранг: 0/10
Политика за приватност: нема
Јазик: македонски
Адреса: list.mk

02 декември 2010

Советник за патувања

Доколку сè уште не сте одлучиле што ќе правите за празниците кои се ближат, „Трипадвајзер“ може многу да ви помогне. Станува збор за бесплатен сервис кој нуди голем број услуги со кои може да ги планирате вашите патувања.
Сајт со совети за патување
Преку овој сајт можете да пребарувате информации за летови до сите дестинации во светот, да ги проверувате цените и да правите резервации. Резервациите на летовите најчесто се вршат преку „Expedia“ , којашто е и сопственик на овој сервис. Исто така, можете да пребарувате хотели и хостели, како и да прочитате критики од претходни патници. Трипадвајзер нуди и совети за тоа што би можеле да правите во градот кој планирате да го посетите (на пр.: кои тури се нудат таму, кои позначајни места вреди да се посетат, во кои ресторани да јадете и сл.) . Сајтот препорачува топ дестинации во светот и топ работи кои може да ги правите додека сте таму.

Доколку сакате, можете да се регистрирате на сервисот и да креирате сопствен профил. Трипадвајзер препорачува да го направите тоа преку вашиот профил на Фејсбук, но не е задолжително. Интересна апликација која може да ја користите со регистрирањето, е мапата на патување на која можете да ги обележите сите градови кои ги имате посетено и потоа истата да ја споделите на Фејсбук.

Дополнување: од корисниците
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Дизајн: прегледен
Навигација: нормална
Пребарувач: има
Клучни зборови: има
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: нема
Гугл-ранг:  8/10
Политика за приватност: има
Јазик: англиски, француски, италијански, јапонски...
Адреса: www.tripadvisor.com