26 септември 2006

Писателот на научна фантастика Роберт Џ. Сојер

Роберт Џ. Сојер е еден од најинтересните современи писатели на научна фантастика. Тоа што е Канаѓанец и во своите текстови често ја вградува канадската перспектива не му пречело да освои најпрестижните награди за жанровски дела - Хуго и Небула. Тие се доделуваат во САД и во недостаток на меѓународни структури се сметаат за признанија на светско ниво.

Врз база на веб-сајтов може да се направи студија на случај за добри практики за промоција на еден уметник-автор: идните читатели имаат можност да се запознаат подобро со неговото дело преку извадоци, а тековните читатели да ги надградат своите сознанија и да дознаат што е наредно во сериите романи кои ги привлекле кон него (како на пример, „неандерталската паралакса“).

Особено импресионира делот кој е наменет за контакт со медиумите. Покрај вообичаените фотографија со голема резолуција, работни и биографии (CV) во куси и долги форми, достапни се и линкови до веќе направени интервјуа, цитати, па дури и листа на контроверзни теми со основни информации за кои Сојер е спремен да зборува јавно - фактички синопсиси на интервјуа.

Стилот на пишување на Сојер најмногу наликува на оној на Карл Саган, а во неговите дела соодветната научна основа (физика, палеонтологија, социологија) се комбинира со горливи прашања како сексуалноста, отуѓеноста, улогата на религијата и атеизмот, комбинирани со солиден развој на ликови.


Дополнување: повремено
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Код: ХТМЛ
Дизајн: текстуален
Навигација: стандардна
Пребарувач: има
Клучни зборови: има
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: нема
Гугл-ранг: 6/10
Јазик: англиски
Адреса: www.sfwriter.com
Датум нa пишување: 26.09.2006.

14 септември 2006

Мерач на општествена поврзаност

[лекториран]

„Соушал митер“ (социјален метар) е алатка која ја мери општествената поврзаност на даден веб-сајт, преку пресметување на бројот на линкови (врски) што водат кон него од социјални веб-сајтови - чија основна функција е линкување, било автоматски, било со човечко учество.
Со внесување на адресата на веб-сајтот се добива бројка што потоа може да служи за споредба со други слични веб-сајтови, од што се може да се добие прилично јасна претстава за нивната влијателност на интернет.

Така на пример, веб-сајтот на Белата куќа има ранг од 177594, додека веб-сајтот на Владата и претседателот на Република Македонија имаат ранг 326, односно 54.

Овој веб-сајт е одличен пример за користењето на новата технологија за развој на вебот Ајакс (Ajax, Asynchronous JavaScript and XML), која овозможува подобра интеракција помеѓу корисникот и веб-страниците преку интелигентна размена на мали количества информации „зад сцената“.


ЗА ВЕБ-САЈТОТ

Дополнување: автоматски
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Код: ПХП
Дизајн: текстуален
Навигација: стандардна
Пребарувач: нема
Клучни зборови: нема
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: нема
Гугл-ранг: 0/10
Јазик: англиски
Адреса: www.socialmeter.com