26 септември 2006

Писателот на научна фантастика Роберт Џ. Сојер

Роберт Џ. Сојер е еден од најинтересните современи писатели на научна фантастика. Тоа што е Канаѓанец и во своите текстови често ја вградува канадската перспектива не му пречело да освои најпрестижните награди за жанровски дела - Хуго и Небула. Тие се доделуваат во САД и во недостаток на меѓународни структури се сметаат за признанија на светско ниво.

Врз база на веб-сајтов може да се направи студија на случај за добри практики за промоција на еден уметник-автор: идните читатели имаат можност да се запознаат подобро со неговото дело преку извадоци, а тековните читатели да ги надградат своите сознанија и да дознаат што е наредно во сериите романи кои ги привлекле кон него (како на пример, „неандерталската паралакса“).

Особено импресионира делот кој е наменет за контакт со медиумите. Покрај вообичаените фотографија со голема резолуција, работни и биографии (CV) во куси и долги форми, достапни се и линкови до веќе направени интервјуа, цитати, па дури и листа на контроверзни теми со основни информации за кои Сојер е спремен да зборува јавно - фактички синопсиси на интервјуа.

Стилот на пишување на Сојер најмногу наликува на оној на Карл Саган, а во неговите дела соодветната научна основа (физика, палеонтологија, социологија) се комбинира со горливи прашања како сексуалноста, отуѓеноста, улогата на религијата и атеизмот, комбинирани со солиден развој на ликови.


Дополнување: повремено
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Код: ХТМЛ
Дизајн: текстуален
Навигација: стандардна
Пребарувач: има
Клучни зборови: има
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: нема
Гугл-ранг: 6/10
Јазик: англиски
Адреса: www.sfwriter.com
Датум нa пишување: 26.09.2006.

Нема коментари: