24 ноември 2010

Време за радио

Радиотајм“  е онлајн сервис кој ви нуди можност да пристапите до вашите омилени радио станици во светот, онлајн, преку вашиот компјутер или кој било друг поврзан уред.

Сајт за слушање радио станици од различни жанрови
Она што е интересно е дека сервисот, со кликнување на табот „Локал“, веднаш ги пронаоѓа локалните радио станици. Ви преостанува само да ја изберете станицата и да уживате. Не е потребна регистрација, ниту симнување на дополнителен софтвер. Регистрацијата пак, нуди дополнителни можности како: зачувување на омилените станици или ажурирање на локација.

Доколку сте заинтересирани за одреден жанр на музика, сервисот има оформено повеќе групи на радио станици од што можете веднаш да изберете некоја според вашиот вкус. Освен музика, сервисот нуди и станици на кои може да слушате дискусии на одредени теми како: бизнис, технологија... или пак спортски радија. Нуди и дополнителна можност за пребарување на сите радија според: локација, музика, дискусија или спорт.

Дополнување: ретко
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Дизајн: прегледен
Навигација: нормална
Пребарувач: има
Клучни зборови: има
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: нема
Гугл-ранг: 5/10
Политика за приватност: има
Јазик: англиски, италијански,
француски, шпански...
Адреса: www.radiotime.com

22 ноември 2010

Блог за македонскиот јазик

Лектор“ е македонски блог чија цел е да ги доближи правилата на македонскиот стандарден јазик до интернет читателите. На овој блог редовно се објавуваат обемни постови за јазичната писменост и правилната употреба на македонскиот правопис и граматика.

За разлика од текстовите во толковните речници и учебниците, постовите на лектор се пишуваат на многу поразбирливо ниво и се карактеризираат со модерни примери, блиски до нашето секојдневие. Покрај информациите кои се споделуваат преку самите постови, редовно се развиваат дискусии во коментарите под постовите во кои се разменуваат мислења и нови корисни податоци.
Блог за правилна граматичка и правописна употреба на македонскиот јазик
Голем дел од содржините на блогот се во вид на практични совети за правилната употреба на македонскиот јазик во електронската комуникација. Така, ќе најдете техники за пишување на добра семинарска работа и деловна е-пошта, а меѓу другото и написи за правилна употреба на интерпукциските знаци сместени на вашата тастатура.
Дополнување: редовно
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Дизајн: интересен, функционален
Навигација: нормална
Пребарувач: нема
Клучни зборови: има
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: нема
Гугл-ранг: 0/10
Политика за приватност: нема
Јазик: македонски
Адреса: lektormk.blogspot.com

16 ноември 2010

Македонски веб-сајт за вдомување миленици

Според безбројни истражувања, луѓето кои чуваат домашни миленици се посреќни, поуспешни и дури живеат подолго. За да станете и вие дел од ова група, треба да се упатите на сајтот на „Вдоми ме“ и да го одберете новиот член во вашето семејство.

Милениците кои се подаруваат, на сајтот се поставени во делот за водмување, со слика и со одредени нивни карактеристики. Откако некои од нив ќе бидат вдомени, тие се преместуваат во делот вдомени. Освен на овој начин, милениците се поделени и на кучиња/мачки, како и на изгубени/најдени. За да вдомите кое било милениче од сајтот, едноставно треба да го контактирате моменталниот сопственик, односно лицето кое ги поставило сликите.

Зад сајтот стои група на млади активисти кои се трудат да ги спасат животните скитници од улиците, како и оние кои се напуштени од своите сопственици. Сервисот може да го искористите и ако веќе чувате домашно милениче за кое не можете понатаму да се грижите. Со помош на сајтот може да се погрижите тоа да заврши во прави раце.

Дополнување: од корисниците
Брзина: брзо
Функционалност: добра
Дизајн: едноставен
Навигација: нормална
Пребарувач: има
Клучни зборови: има
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: нема
Гугл-ранг: 0/10
Јазик: македонски
Политика за приватност: нема
Адреса: vdomi.me

15 ноември 2010

Онлајн катче за љубителите на пишаниот збор

Сакам книги“ е македонски веб-сајт кој се стреми да биде секојдневен извор на информации од областа на литературата. На сајтот ќе најдете голем број рецензии на книги кои треба да се најдат во вашата домашна библиотека, авторски дела на некои од корисниците, книги во електронско издание и разни новости за актуелните промоции или попусти.

Сајтот може да го користите и без да се регистрирате, но ако сакате да коментирате, пишувате рецензии или да споделувате ваши дела, препорачливо е да го направите тоа.

Дополнителна мотивација за да одвоите малку слободно време за придонес на сајтот е тоа што поредовните членови се често наградувани со книги од повеќето македонски издавачки куќи. Написите се поделени во повеќе жанрови, па така, може директно да преминете кон вашиот омилен и да одберете што ќе читате следно.

Уште една интересна функција на сајтот е можноста за онлајн купопродажба на книги. Ако сакате да продавате, огласете ја книгата со сопствена цена. Во другиот случај, одберете го огласот чија книга би сакале да ја купите.

Сакам книги може да го следите и преку страницата на Фејсбук и да ги читате сите новости или да дискутирате со големиот број фанови на сајтот.

Дополнување: секојдневно
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Дизајн: модерен, функционален
Навигација: нормална
Пребарувач: има
Клучни зборови: има
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: нема
Гугл-ранг: 0/10
Политика за приватност: нема
Јазик: македонски
Адреса: www.sakamknigi.mk

09 ноември 2010

Креирајте фавикон за вашиот веб-сајт

Фавиконите се мали сликички кои се појавуваат во левиот агол на лентата во која ја внесувате адресата на веб-сајтот. Основната намена на овие сликички е полесното распознавање на веб-сајтот. „Фавиген“ е едноставен, онлајн сервис со чија помош многу лесно и брзо ќе создадете фавикон за вашиот веб-сајт.

За да го користите фавиген не е потребно да се регистрирате. Вашата задача е да прикачите готова фотографија на сајтот и сервисот сам ќе креира фавикон за вас. Покрај готов фавикон, ќе добиете и код за истиот, како и кратко објаснување за тоа како да го поставите на вашиот веб-сајт.

Дополнување: од корисниците
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Дизајн: модерен, едноставен
Навигација: минимална
Пребарувач: нема
Клучни зборови: има
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: има
Гугл-ранг: 0/10
Политика за приватност: нема
Јазик: англиски
Адреса: favigen.com

04 ноември 2010

Онлајн пакет за канцелариско работење

Лајв Документс“ е практичен веб сервис за канцелариско работење, кој ги спојува функционалностите од пакетот на „Мајкрософт Офис“ и „Гугл документите“.

Сервисот е бесплатен и по кратката регистрација може да започнете со негово користење. На располагање ќе ви бидат дадени 100 мегабајти, кои може да ги користите за креирање на документи, табеларни пресметки и презентации. Интерфејсот се разликува во зависност од типот на фајловите кои сакате да ги креирате, а сервисот поседува огромен број корисни опции.

Доколку сакате може да импортирате готов документ од вашиот компјутер или некој Гугл документ. Завршените документи може да ги споделите со други корисници на сервисот или со сите веб посетители со споделување на неговото единствено урл.

Дополнување: од корисниците
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Дизајн: модерен, функционален
Навигација: нормална
Пребарувач: нема
Клучни зборови: има
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: нема
Гугл-ранг: 5/10
Јазик: англиски
Политика за приватност: нема
Адреса: www.live-documents.com

03 ноември 2010

Онлајн видео уредувач и конвертор

Селси“ е едноставен веб сервис на кој бесплатно може да качувате, уредувате, конвертирате и споделувате различни видеа.

Започнете со кратка регистрација, а потоа качете го посакуваното видео на сервисот, или снимете го ако имате камера. Селси поддржува голем број видео формати, Откако ќе го поставите видеото на сервисот, може да го дотерувате видеото по желба, да ги исечете непотребните делови, да го споите со некое друго видео или да додадете аудио запис кон видеото. На крај зачувајте го во една од можните формати, во зависност од тоа дали сакате да го гледате од вашиот компјутер или од вашиот мобилен телефон.

Селси е интегриран и со голем дел онлајн видео сервиси, како Јутјуб и Метакафе, што значи дека видеата може да ги импортирате во вид на линк или по уредувањето, директно да ги споделите на еден од поддржаните сервиси.

Дополнување: од корисниците
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Дизајн: прегледен, едноставен
Навигација: нормална
Пребарувач: има
Клучни зборови: има
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: нема
Гугл-ранг: 5/10
Јазик: англиски
Политика за приватност: има
Адреса: www.cellsea.com/media/vindex.htm

02 ноември 2010

Споделувајте аудио записи онлајн

Ако сте љубител на поткасти или едноставно сакате да снимате аудио записи од вас или вашата непосредна околина, тогаш „Аудиобу“ е следната веб-локација кон која треба да се упатите.

Аудиобу функционира како социјална мрежа и се користи многу едноставно. Креирајте јузер и започнете со споделување на снимените аудио записи. Изборот дали ќе споделите веќе снимени записи или истите ќе ги снимите во моментот на објавувањето останува на вас. На аудио фајловите може да додавате слика, клучни зборови за полесно пребарување и локација на која е снимен записот. Потоа истите може да ги споделите на аудиобу или да го интегрирате со некои други социјални мрежи како Фејсбук или Твитер.

Сервисот многу лесно се користи и од мобилен телефон. Сега за сега аудиобу е достапен само за Ајфон. Постои и апликација за Андроид, која е моментално недостапна бидејќи се работи на нејзината функционалност.

Дополнување: од корисниците
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Дизајн: модерен, прегледен
Навигација: нормална
Пребарувач: има
Клучни зборови: нема
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: има
Гугл-ранг: 6/10
Јазик: англиски
Политика за приватност: има
Адреса: www.audioboo.fm