14 ноември 2007

Викито на Робот чикен

„Робот чикен“ е пародична ТВ-серија која се прикажува на американскиот канал „Адалт свим“. Базирана на скечеви изведени со анимација на играчки по принципот слика-по-слика, во последните две години постигнува огромна популарност заради еретичкото „читање“ на разни омилени референци од популарната култура.

На „Ју тјуб“ може да се најдат многу од скечевите во форма на пиратски видео-клипови, а има и низа имитатори, поттикнати од навидум едноставниот метод на производство.

Серијата е исполнета со нивоа на специфични алузии поврзани со теми од телевизијата, филмови, спорт, религија, политика, моторни пили и многу други области. Целта на викито е да им се овозможи на верните обожаватели да ги испоуловат и објаснат сите такви детали и да го споделат тоа знаење со остатокот на светот.

ЗА ВЕБ-САЈТОТ

Дополнување: често
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Код: ПХП
Дизајн: вики
Навигација: стандардна
Пребарувач: има
Клучни зборови: има
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: нема
Гугл-ранг: 0/10
Јазик: англиски
Адреса: www.robotchicken.org

11 ноември 2007

Фејсбук

Фејсбук е овогодишниот Мајспејс, но и многу повеќе. Причината за тоа не е само огромниот број нови корисници на оваа алатка за социјално вмрежување, туку и тоа што управата овозможила сајтот да се користи како платформа за развој на други апликации по принципот Веб 2.0.

На пример, кај вашиот пријател видите модул со кој тој си бележи во кои сè градови бил низ светот и сакате истиот да го користите и вие. Со вградување на модулот, вие се поврзувате неговите автори, кои можеби извлекуваат податоци за мапите од светот од трет систем, итн.

Додадена вредност на системов е ширење на основна свест за приватноста. На пр. корисниците може да контролираат кои делови од нивните профили ќе бидат достапни кому.

ЗА ВЕБ-САЈТОТ

Дополнување: секојдневно
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Код: ПХП и др.
Дизајн: текстуален
Навигација: стандардна
Пребарувач: има
Клучни зборови: има
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: ххх
Гугл-ранг: 8/10
Јазик: англиски
Адреса: www.facebook.com

Пикникфејс

Пикникфејс е канадска комедијантска дружина од Халифакс, Нова Скотија. Работат мултимедијално, со комбинација на живи настапи и видео-записи. Нивниот клип "Пауертрст", пародија на реклами за енергетски пијалоци, е еден меѓу најпопуларните на Ју тјуб.
Името наводно потекнува од изјавата на Гручо Маркс, американски комичар од првата половина на дваесеттиот век, кој доби "втор живот" преку италијанските стрипови за Дилан Дог. Тој наводно рекол: "Можеш да направиш ѕвезда од некое лице, но не можеш и излет!"
Нивниот сајт на убав и сеопфатен начин ги претставува пред потенцијалните муштерии и обожаватели – со вести за наредни настапи, фотогалерии и видео-клипови со скечеви.


ЗА ВЕБ-САЈТОТ

Дополнување: повремено
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Код: ПХП
Дизајн: текстуален
Навигација: стандардна
Пребарувач: нема
Клучни зборови: нема
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: нема
Гугл-ранг: 3/10
Јазик: англиски
Адреса: њњњ.пицницфаце.цом

05 ноември 2007

Розали Бак, дизајнерка

Розали Бак е дизајнерка од Холандија фасцинирана со медицината, од знањето до материјалите кои доаѓаат од тој свет. Нивната намена и симболизам, да го лечат или заштитуваат човековото тело, ја пренесува при изработка на предмети за секојдневна употреба.
Меѓу нив се куклички направени од завои, памукчиња и хируршки конец, како и садови за течност кои се буквална копија на некои од човековите органи, на пример во форма на срце наменет за вино.
Сите основни информации од сајтов се сместени во една слика, претставени во форма на графикон. Тоа остава огромен простор за подобрување, со конверзија на податоците во текстуална форма со што ќе се овозможи видливост за машините за пребарување.

ЗА ВЕБ-САЈТОТ

Дополнување: еднократно?
Брзина: средна
Функционалност:
Код: ХТМЛ
Дизајн: графички
Навигација: минимална
Пребарувач: нема
Клучни зборови: нема
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: нема
Гугл-ранг: нема
Јазик: холандски
Адреса: www.rosaliebak.nl

01 ноември 2007

Ерменска енциклопедија на интернет

Енциклопедијата на интернет за Ерменија „Арменпедиа“ го користи „моторот“ од википедија, при што содржините не ги креираат читателите, туку избрани автори и уредници. На овој начин губат на кванититет, но добиваат на квалитет според нивните критериуми.

Енциклопедијата е продолжение на претходен информативен сајт за земјата, кој со промената на форматот добива на ефективност, оти поголем дел од редовните корисници на интернет се веќе навикнати да ја користат Википедија.

Содржините се најразновидни и овозможуваат добар вовед за сите кои сакаат брзо и лесно да се запознаат со оваа далечна и „на Западот“ не многу позната земја. Како пример е особено полезен за промотори на други помали култури кои немаат многу пристап до светската сцена.


Дополнување: често
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Код: медиавики
Дизајн: текстуален
Навигација: стандардна
Пребарувач: има
Клучни зборови: има
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: нема
Гугл-ранг: 6/10
Јазик: англиски
Адреса: www.armeniapedia.org
Датум на пишување: 01.11.2007.