31 март 2006

Хумористот Том Велер

[лекториран]

Веб-сајтот на хумористот Том Велер е пример за тоа како со едноставен дизајн и добри содржини може да се постигне одличен ефект.

Веб-сајтот се состои од насловна страница и интернет-верзии на неговите две книги: „Миними“ (1982) со афоризми и карикатури, како и линк до содржината на „Глупава наука“ (1985), која на Интернет ја поставил некој негов обожавател.

Во своите книги, кои може да се сфатат и како пародија на „Кусата историја на времето“ на Стивен Хокинг или „Космос“ на Карл Саган, Велер го објаснува „животот, универзумот и се друго“ во стил со којшто Даглас Адамс ја има обработено научната фантастика, а Лери Гоник историјата. За „Глупавата наука“ Велер ја добил највисоката награда од жанрот научна фантастика „Хуго“.

На веб-сајтот има и неколку рецепти и откачени линкови, кои го дополнуваат хумористичниот впечаток.

Сите содржини се безбедни за гледање од работа, со исклучок на тоа што при првото вчитување во некои прелистувачи може да се чуе гласно квакање, оти во кодот е вметнат таков звучен запис - но со релативно застарен метод. Шатката, која е и симбол/лого на веб-сајтот, е вметната и како омилена икона (favicon).


ЗА ВЕБ-САЈТОТ

Дополнување: неопределиво
Брзина: брзо
Функционалност: добра
Код: ХТМЛ
Дизајн: текстуален
Навигација: стандардна
Пребарувач: нема
Клучни зборови: нема
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: нема
Гугл-ранг: 5/10
Јазик: англиски
Адреса: www.tweller.com

29 март 2006

Фабрика 1019

[лекториран]

„Фабриката“ на калифорнискиот фотограф Џефри Скот го има насочено своето производство на комбинирање на реалноста, односно работа со живи фотомоделки, со фантазијата - пренесување во имагинарен свет преку употреба на декор и дополнително ретуширање.

Дизајнот на веб-сајтов има многу недостатоци, од употребата на рамки што го попречуваат пристапот од машини за пребарување, предолгите страници исполнети со неуедначен текст, отворањето на некои од надворешните линкови во нови прозорци, нападни рекламчиња за купување на сликите во галеријата… во основа, прекршување на некои од основните правила на употребливост.

Арно ама фотографиите се одлично изработени, а во голем број случаи може да послужат како коментар за современи општествени појави на глобално ниво, не само во земјата на нивниот настанок. Дополнително, според древното и непишано правило на веб-дизајнот, на уметничките веб-сајтови им се дозволува употреба на темна (црна) заднина.

Она што плени на веб-сајтов е хуманиот однос на фотографот кон моделките за кои тој пишува како за рамноправни соработнички при изработката на делата: „Луѓето се толку многустрани што ми дозволуваат да ја илустрирам нивната вистинска природа, а над се, да ги одведам на визуелно емотивни места за кои тие не знаеле дека постојат во нив. Кога го пронаоѓам тоа… тоа ја прави сликата. Мала мисла. Моментна емоција. Одредено чувство. Заробено, сè во една слика, засекогаш“.

Ова е потврдено и со тоа што Скот има ставено и линкови до веб-сајтовите на моделките, односно портфолија преку кои и други фотографи може да ги пронајдат и да им понудат ангажмани.


ЗА ВЕБ-САЈТОТ

Дополнување: неопределиво
Брзина: средна
Функционалност: средна
Код: ХТМЛ
Дизајн: рамковен
Навигација: стандардна
Пребарувач: нема
Клучни зборови: нема
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: нема
Гугл-ранг: 4/10
Јазик: англиски
Адреса: www.factory1019.com

28 март 2006

„Најдобрите“ веб-сајтови

[лекториран]

Меѓу многуте веб-сајта што презентираат ранг-листи со други веб-сајтови, „Веб 100“ се истакнува со тоа што ако на Гугл се напише „ best sites“, линкот до него се појавува на првото место. Постигнувањето на оваа авторитетна позиција е резултат на примената на оптимизација за машини за пребарување и на угледот на двајцата автори со комбинирани работни искуства од информатика, новинарство и од претприемништво.

Овој водич нуди прегледен и концизен список на сто „најдобри“ веб-сајта, поделени по категории: десет најдобри, уметност и забава, бизнис и трговија, компјутери и Интернет, образование и референци, влада и политика, здравје и медицина, вести, спорт и рекреација, наука и технологија, како и „друго“. За секој од сајтовите има кратка описна рецензија и линк.

Основни недостатоци на вака направената топ-листа се неколкуте вида пристрасност. Таа е амероцентрична - речиси сите веб-сајтови се од САД. Едновремено, во погледот на јазик таа е англоцентрична - авторите се „слепи“ за веб-сајтови на други јазици, освен на англиски.
Да се тврди дека во светот нема добри веб-сајтови надвор од овие две множества би било премногу арогантно, но истата тема се провлекува и на другите слични листи на веб-сајтови, како што е „Најдобрите веб-сајтови на светот“, која функционира на сличен принцип.

Иако авторите на „Веб 100“ велат дека не примаат предлози за дополнување на листата, не би било лошо читателите да им укажат на „конфликтот на интереси“, кој ниту го споменуваат и за кој можеби не се ни свесни.


ЗА ВЕБ-САЈТОТ

Дополнување: неопределиво
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Код: ХТМЛ
Дизајн: текстуален
Навигација: стандардна
Пребарувач: има
Клучни зборови: има
Јавен бројач: има
РСС/Атом: нема
Гугл-ранг: 6/10
Јазик: англиски
Адреса: www.web100.com

27 март 2006

„Девијантна“ уметност

[лекториран]

Веб-сајтот „Девиант арт“ претставува стожер на виртуелна заедница на луѓе што сакаат да се изразуваат и преку текстуални медиуми (колумни, коментари, форуми), но пред се визуелно, преку објавување дигитални фотографии, цртежи, слики и колажи.

Секој од членовите добива сопствен пот-сајт, идентификуван со терцијарен домен, направен од спојување на корисничкото име со .deviantart.com. Така на пример, се направени и адресите на веб-сајтовите на младите уметници од Македонија: royalgirl.deviantart.com, endeneu.deviantart.com, silik.deviantart.com, she0ne.deviantart.com, flavrsavr.deviantart.com, ivan-bliznak.deviantart.com и многу други…

За корисниците се собираат најразлични податоци што тие доброволно ги даваат, кои потоа се обработуваат и презентираат во вид на листи и статистики.

На насловната страница и официјалниот блог се презентираат и особено квалитетни дела, што е уште еден начин за јакнење на репутацијата на уметникот во рамките на заедницата. Можноста за поставување линкови кон надвор овозможува одложена комуникација и со други веб-сајтови и блогови.

Пренатрупаноста со содржини и нивното комбинирање на разни начини малку го отежнува снаоѓањето од почетокот, но откако ќе му се фати редот, Девиантарт може да стане постојан извор на интересни искуства.


ЗА ВЕБ-САЈТОТ

Дополнување: секојдневно
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Код: ПХП
Дизајн: текстуален
Навигација: стандардна
Пребарувач: има
Клучни зборови: има
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: нема
Гугл-ранг: 7/10
Јазик: англиски
Адреса: www.deviantart.com

25 март 2006

Чандра - рендгенска опсерваторија

[лекториран]

Чандра, рендгенската опсерваторија на НАСА, сместена на универзитетот „Харвард“, го добила името според покојниот индиско-американски нобеловец Субрамонјон Чандрасајкар (1910-1995).

„Чандра“ е всушност вселенско летало поставено на сателитска орбита околу Земјата, во кое е сместен телескоп со рендгенски зраци (Џ-раѕ). Благодарение на телескопот овозможено е попрецизно снимање далечни вселенски појави, како супернови, маглини, пулсари и слично.

Целиот веб-сајт е изведен во основен ХТМЛ-код, што го прави многу брз и компатибилен со сите системи. Покрај тоа, се нуди и верзија што е „само текст“, односно без графички или други дизајнерски елементи, која е уште побрза, а и згодна доколку се сурфува преку мобилни уреди или со ептен бавна врска.

Веб-сајтов претставува одличен образовен ресурс, и поради обемните информации што ги презентира (за самата опсерваторија, но и општо од астрономијата), но и поради едноставните интерактивни елементи како користењето обичен квиз како алатка за проверка на знаење - посетителите се канат да гласаат за некој од одговорите, а кога ќе го дадат гласот покрај тоа колку за што гласале, им се укажува и на точниот одговор.


ЗА ВЕБ-САЈТОТ

Дополнување: често
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Код: ХТМЛ
Дизајн: текстуален
Навигација: стандардна
Пребарувач: има
Клучни зборови: има
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: нема
Гугл-ранг: 9/10
Јазик: англиски
Адреса: chandra.harvard.edu

24 март 2006

Блогот Фаједоглејк

[лекториран]

Колективниот блог „Фаједоглејк“ (буквално „оган-куче-езеро“) е едно од упориштата на американската левица. Негови членови се претежно писатели и други уметнички наклонети личности, кои ги искажуваат своите мислења и ставови за најразлични теми, а особено за политика и општество.

Меѓу нив е и Џејн Хашмер, која освен што е писателка е и продуцентка - нејзин најпознат филм е „Родени убијци“. Зборувајќи за културната енергија, таа ги споредува блоговите со панк-сцената од 1970-тите:
„Музичката индустрија во тоа време беше надуена, на крајот на силите и неповрзана со публиката. Директорите на издавачките куќи беа зафатени со купување часовници ‘ролекс’ за РЕО Спидвагон... Нив сосема ги ужасна кога слушнаа дека децата плаќаат по 3 долари за билет за добротворен концерт на ‘Клеш‘ во полза на марксистичката младина во 1978..., но дури и за децата беше очигледно каде е енергијата, во која насока се поместува духот на времето. Панкот стана светилник за креативните луѓе од сите видови, а и по толку години неговата сенка се уште е поголема од она што можеа да го предвидат трговците на корпорациската култура.

Мислевме дека панкот и енергетската контракултура, која тој ја произведуваше ќе траат вечно, но не беше така. Набргу беа готови. Уживајте во блоговите додека можете“.
Рангот на Гугл на блогот моментално е од 2 од 10, што е добар пример, кој го илустрира правилото на гуруто на употребливоста Јакоб Нилсен за потребата од регистрирање сопствени адреси што порано. Имено, блогов првобитно бил воден преку Блогер, користејќи ја адресата firedoglake.blogspot.com. Таму сега е сместена архива на текстови, која сè уште има ранг 6 од 10.


ЗА ВЕБ-САЈТОТ

Дополнување: секојдневно
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Код: вордпрес (ХТМЛ)
Дизајн: блогерски
Навигација: стандардна
Пребарувач: има
Клучни зборови: има
Јавен бројач: има
РСС/Атом: има
Гугл-ранг: 2/10
Јазик: англиски
Адреса: www.firedoglake.com

23 март 2006

Кутија со темплејти

[лекториран]

„Кутијата со темплејти“, односно шаблони, овозможува пристап до однапред подготвени дизајнерски решенија за изглед на веб-сајтови. Некои од нив може да се добијат без директна финансиска компензација („бесплатно“), а другите може да се добијат по уплатата на едногодишна претплата.

Основните темплејти доаѓаат во вид на зип-архива, слика во изворниот формат на „Фотошоп“ (со слоеви итн.), заедно со ХТМЛ и ЦСС-датотеки што може да послужат како урнек/основа за вградување динамички или други елементи на веб-сајтот. За темплејтите во „Флеш“ е вклучена слика во „Фотошоп“, датотеката во „Флеш“ и потребните фонтови. Со оглед на тоа што обата типа темплејти може да тежат по неколку мегабајти, употребливоста е намалена со тоа што на страниците за симнување
не е наведена нивната големина.

Покрај горенаведените, достапни се и темплејти за логоа, банери, билтени по е-пошта и други графички елементи за веб. Одделот за упатства (туторијали) добро ги дополнува содржините, овозможувајќи запознавање со принципите на работа со самите темплејти во „Фотошоп“, „Дримвивер“ и во „Флеш“.

Правилото дека ништо не е бесплатно го потврдува и овој веб-сајт. Оние непретплатници што ќе се решат да искористат некои од понудените елементи се обврзани на така изработениот веб-сајт да стават линкови или банери што ќе насочуваат кон „Кутијата со темплејти“, овозможувајќи издигање на нејзиниот ранг на пребарувачите, а со тоа и на угледот и на влијанието.


ЗА ВЕБ-САЈТОТ

Дополнување: месечно
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Код: ХТМЛ, Флеш
Дизајн: текстуален
Навигација: стандардна
Пребарувач: нема
Клучни зборови: има
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: нема
Гугл-ранг: 6/10
Јазик: англиски
Адреса: www.templatesbox.com

22 март 2006

Веб-камери од целиот свет - обединете се

[лекториран]

Веб-сајтот „Ерт-кам“ има цел да ги обедини веб-камерите од целиот свет и да овозможи лесен пристап до содржините што ги нудат. Тие исто така нудат технологија и услуги за оние што сакаат да постават веб-камери.

Изборот на местата во кои може да видите какво е времето и што има ново е навистина богат - од аргентинска база на Антарктикот, преку гнездо на белоглави орли во САД, до плоштадите на градовите како Москва, Киев, Њујорк, Лондон, Прага, Доџ Сити…, како и главните летувалишта каде што американските студенти го минуваат пролетниот одмор.

Може да се пребаруваат по клучен збор, земја, временска зона..., а сликите, освен преку веб-сајтот, може да се гледаат и преку мобилен телефон.

Особено интересно од аспект на промоцијата на Македонија како туристичка дестинација низ светот е што внесувањето нов член во базата е многу едноставно. Сопствениците на веб-камери само треба да го следат линкот „Адд а Цам!“ и да ги внесат податоците за својот веб-сајт.

Наспроти тоа што неколку македонски града се имаат пофалено дека поставиле вакви камери, ниедна од нив не е сместена во списоците на овој сеопфатен веб-сајт.
Со оглед на големото количество графички материјали што се пренесуваат при гледањето на веб-камери, заинтересираните по дефиниција треба да имаат широкопојасен пристап на Интернет за да може да уживаат во искуството.


ЗА ВЕБ-САЈТОТ

Дополнување: континуирано
Брзина: средна
Функционалност: одлична
Код: ПХП, Флеш
Дизајн: текстуален
Навигација: стандардна
Пребарувач: има
Клучни зборови: има
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: нема
Гугл-ранг: 8/10
Јазик: англиски
Адреса: www.earthcam.com

21 март 2006

Бихејвиористичка мрежа

[лекториран]

Бихејвиоризмот е материјалистичка гранка на психологијата, која се темели на претпоставката дека однесувањето може научно да се истражува без да се земат предвид внатрешните ментални состојби. Бихејвиористите го отфрлаат концептот на слободна волја и сметаат дека однесувањето е определено од комбинација на сили како генетички фактори и влијанија на околината.

Бихејвиористичката мрежа е еден од најстарите веб-сајтови што нуди огромен број податоци од областа на психологијата. Од една страна тоа се податоци од директориуми на професионални организации или организации за поддршка на луѓе со психолошки проблеми, но и владини тела и академски институции што имаат допир со оваа област.

Од друга страна, веб-сајтот ги прави достапни информациите од стручната литература, од кои најважни се извадоците од Дијагностичкиот и статистички прирачник (Diagnostic and Statistical Manual - DSM) на Американската психолошка организација, кои ги определуваат критериумите за дијагностицирање определени нарушувања. Покрај тоа, достапни се списоци и на поими (поделени по области), познати личности што придонеле за развојот на психологијата и на психијатријата, списоци на лекарства, како и списоци на препорачани книги од разни психолошки области.

Дизајнот на веб-сајтов е доста старомоден, со користење рамки. Иако се поставени линкови за верзија без рамки, таа изгледа доста осакатено бидејќи нема усогласени навигациски елементи. Недостатоците на дизајнот оневозможуваат целосен пристап до обемните содржини од страна на машините за пребарување, што би довело до повисок ранг на сајтов.


ЗА ВЕБ-САЈТОТ

Дополнување: неопределиво
Брзина: брзо
Функционалност: средна
Код: хтмл
Дизајн: рамковен
Навигација: стандардна
Пребарувач: има
Клучни зборови: има
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: нема
Гугл-ранг: 6/10
Јазик: англиски
Адреса: www.behavenet.com

20 март 2006

Веб-сајт на Владата на Ирска за партнерство меѓу јавниот и приватниот сектор

[лекториран]

Развојот на партнерства помеѓу јавниот и приватниот сектор (Public Private Partnerships – ППП, П3) се наметнува како императив во развојниот сектор на светско ниво во последно време. Во овој систем владини услуги се спроведуваат во партнерство или преку алокација на трудот со приватни компании, често преку обезбедување и капитални инвестиции од приватниот сектор.

Веб-сајтот за ППП на Владата на Ирска
има цел обезбедување оптимум поддршка за развојот на овој процес, како алатка на посебен оддел основан во рамките на Министерството за финансии.

Веб-сајтот нуди информации за активностите од оваа област, од најави на конференции до извештаи за изведени проекти и вклучените компании.

Вклучувањето во процесот на нови учесници, пред се, им е обезбедено преку обезбедување детална документација (брифинзи, водичи, законски рамки, изјави за јавност и говори), како и терминолошки речник и одговори на често поставувани прашања.

Од аспект на употребливост, веб-сајтов има очигледни недостатоци и добри страни. Основен недостиг е што повеќето документи не се во форма на веб-страници (ХТМЛ), туку се снимени само во затворени формати на документи во сопственост на определени компании, при што до линкот за симнување не е наведен форматот, ниту големината на документите. Добра страна е исклучително добро изведеното мени.


ЗА ВЕБ-САЈТОТ

Дополнување: повремено
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Код: ХТМЛ, ЈС
Дизајн: текстуален
Навигација: стандардна
Пребарувач: има
Клучни зборови: нема
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: има
Гугл-ранг: 5/10
Јазик: англиски
Адреса: www.ppp.gov.ie

15 март 2006

Скопска безжична мрежа

[лекториран]

Скопската безжична мрежа („Skopje Wireless Network“ или „Skopje WiFi“) претставува релативно нова збирна мрежа од повеќе мали мрежи во Скопје, на која може да се приклучат сите што поседуваат соодветен хардвер и добра волја. Според веб-сајтот, во моментов покрива околу 40 отсто од површината на Скопје и поврзува околу 100 луѓе.

За членување во мрежата не се плаќа надомест, а нејзиниот развој го финансираат доброволно самите членови. Тие најчесто ја користат за меѓусебна комуникација во вид на мрежни игри, размена на податоци и телефонија преку интернет-протокол (ВОИП). За да се поттикне ширењето на оваа непрофитна мрежа, активните членови нудат и бесплатна обука и пробно користење на опремата за сите заинтересирани.

За написите и за фотогалериите, веб-сајтот го користи системот за раководење со содржини Џумла, претходно познат како Мамбо, а за форумот - ПХПББ. Двете решенија се лиценцирани како слободен софтвер и нудат исклучително солидни стандардизирани технички можности.

Би било добро кога, покрај постојните основни, содржините би се дополниле со подетални информации, особено мапи и студии на случаи, па дури и изјави на корисници и слично, што би ја зајакнало човечката димензија на проектот. Исто така, пожелно би било и усогласувањето на преводот на англиски.

Ентузијастите од оваа мрежа имаат намера за ширење и надвор од рамките на Скопје, па затоа најавуваат соработка со слични проекти и мрежи од други градови, како и меѓународни движења од типот на ФОН.


ЗА ВЕБ-САЈТОТ

Дополнување: често
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Код: ПХП
Дизајн: текстуален
Навигација: стандардна
Пребарувач: има
Клучни зборови: има
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: неактивиран
Гугл-ранг: 0/10 (нов сајт)
Јазици: македонски и англиски
Адреса: www.skopjewifi.com

14 март 2006

Блогот на готвачот Џејми Оливер

[лекториран]

Џејми Оливер е познат готвач и омилена личност на жените со вкус. Како и многу други познати личности на светско ниво, и тој има свој блог во кој ги забележува настаните што му се случуваат нему и на неговите блиски. Написите на блогот се разновидни и опфаќаат дури и огласи од пријатели на Џејми што бараат работници за своите ресторани.

Блогот е дел од веб-сајт на којшто има и други прикладни лични информации, како биографија со фотографии од детството, тинејџерството и од семејството (женет и родител на две деца).

Веб-сајтов има и неколку други дела што го прават многу интересен. Моблогот - блог со фотографии од мобилниот телефон на Џејми, поделени по месеци, дава можност да го гледате светот низ неговите очи. Архивата со рецепти, категоризирани и исцрпно објаснети, нуди многубројни кулинарски искушенија. Тоа е дополнето со форумот за посетители, организиран многу пристојно и со јасни правила на однесување.

Дизајнот на веб-сајтот е направен според принципите по кои се прават и рецептите - минимален број на добро одбрани елементи, вклопени во совршена целина.


ЗА ВЕБ-САЈТОТ

Дополнување: често
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Код: ПХП
Дизајн: текстуален
Навигација: стандардна
Пребарувач: има
Клучни зборови: нема
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: има
Гугл-ранг: 5/10
Јазик: англиски
Адреса: www.jamieoliver.com

13 март 2006

Агата Кристи - кралицата на криминалот

[лекториран]

Официјалниот веб-сајт на Агата Кристи е под раководство на нејзиниот единствен внук, Метју Причард. Наменет е за одржување на брендот Агата Кристи и за промовирање на нејзиното дело во најразлични форми, од оригиналните романи и приказни, до нивните адаптации како играни филмови, ТВ-серии и театарски претстави.

Чудно е што недостигаат информациите за адаптациите во вид на видеоигри, како новата „Десет мали морнари“, направена врз база на еден од нејзините најпознати романи. Арно ама, на веб-сајтот се поставени друштвени игри во хартиена форма – како ПДФ-записи. Некои од нив личат на играта „Мафија“, која во разни форми е популарна по транзициските земји.

Посебен оддел на веб-сајтот им е посветен на ликовите создадени од Агата Кристи, меѓу кои се истакнуваат детективите г-цата Џејн Марпл и г. Херкул Поаро со „неговите мали сиви клетки“.

Презентацијата е зачинета со интерактивни и графички елементи што додаваат шмек без да ја нарушуваат пристапноста од машини за пребарување. Имено, тие се сместени како дел од ХТМЛ-страници чии имиња ги содржат главните клучни зборови (hercule_poirot.phpпхп), што овозможува и кревање на рејтингот за нив, а и директно линкување.

Текстот е разбиен со цитати по случаен избор од самата писателка или од нејзините ликови, кои додаваат свежина на страниците, заедно со анкети и транспарентни реклами.
Регистрираните посетители може да играат и видеоигри, праќаат е-картички, симнуваат скрин-сејвери и учествуваат во форумот.


ЗА ВЕБ-САЈТОТ

Дополнување: неопределиво
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Код: ПХП/Флеш
Дизајн: комбиниран
Навигација: стандардна
Пребарувач: има
Клучни зборови: има
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: нема
Гугл-ранг: 6/10
Јазици: англиски
Адреса: www.agathachristie.com

11 март 2006

Подводните фотографии на Дејвид Дублие

[лекториран]


Веб-сајтот на Дејвид Дублие може да послужи како одличен урнек за фотографско портфолио. Единствен забележлив недостаток е што на насловната страница е сместено автоматско слајд-шоу што драстично го забавува нејзиното вчитување. Остатокот на сајтот е изработен со големо внимание и ускладеност на елементите.

Содржината е стандардна, со кратки биографски информации, портфолио/галерии, архива на слики за продажба (со влез кој се наплаќа), информации за тоа во кои поважни списанија се појавуваат делата на авторот, како и вести и распоред на идни експедиции.

Во рамките на галериите, фотографиите се поделени на разни категории, од типовите на средина до видовите животни. Галериите стандардно користат мали сликички како линкови до поголеми, а обете верзии се оптимизирани исклучително квалитетно.
Меѓу другите, фотографиите на Дублие го красат „Нејшнел џиографик“, веројатно највлијателното популарно светско списание кое се занимава со набљудување на природата.

Нуркањето само по себе е вештина која бара големи физички и ментални способности, а Дублие ја дефинира подводната фотографија преку неговата страст да ја опфати прекрасната подморска игра на светлината.


ЗА ВЕБ-САЈТОТ

Дополнување: често
Брзина: среда
Функционалност: одлична
Код: АСП
Дизајн: текстуален
Навигација: стандардна
Пребарувач: нема
Клучни зборови: има
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: нема
Гугл-ранг: 5/10
Јазик: англиски
Адреса: www.daviddoubilet.com

10 март 2006

ЕУРЕС - европски портал за вработување

[лекториран]

ЕУРЕС (EURES) е портал што овозможува поврзување помеѓу луѓето што бараат работа и работодавци од ЕУ.

Името е кратенка од Европски сервиси за вработување - мрежа за соработка чија цел е да поттикне слободно движење во рамките на економската зона на ЕУ + Швајцарија.
Партнери во мрежата, која ја координира Европската комисија, се јавни заводи за вработување, синдикати и здруженија на работодавци.

Основните услуги што им ги нуди ЕУРЕС на луѓето што бараат работа се овозможување да си состават работна биографија (ЦВ) преку веб-сајтот, овозможување пристап до податоците од неа на работодавци што пребаруваат за одредени квалификации, како и информирање за правните и за логистичките информации поврзани со пазарот на работен труд во сите земји на ЕУ.

ЕУРЕС исто така нуди помош преку мрежа од 500 советници од цела Европа, кои помагаат преку директни контакти.

Сајтов е дел од порталот на Европската Унија, чија основна верзија е поставена на сите 25 официјални јазици на ЕУ. Сите информации на ЕУРЕС се достапни на англиски, но одредени детали, на пример, условите за живот во Данска се достапни само уште на француски, холандски и на дански.


ЗА ВЕБ-САЈТОТ

Дополнување: често
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Код: ПХП
Дизајн: текстуален
Навигација: стандардна
Пребарувач: има
Клучни зборови: делумно
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: нема
Гугл-ранг: недостапен
Јазици: англиски и 18 други
Адреса: www.eurescv-search.com

09 март 2006

Когнитивни вести - што имате на ум?

[лекториран]

„Ког-њуз“ е веб-сајт за вести од когнитивните науки - неврологија, психологија, вештачка интелигенција, философија, лингвистика, биологија и антропологија - кој работи во стилот на Слешдот (њњњ.сласхдот.орг), користејќи сличен систем за раководење со содржини врз база на слободен софтвер.

Мотото на веб-сајтов е цитатот на познатиот бихејвиористички психолог Б. Ф. Скинер: „Науката е подготвеност да се прифатат фактите дури и кога тие се во спротивност со желбите“.

Она што го прави овој веб-сајт особено интересен за македонската научна јавност е можноста кој било читател да контрибуира со вметнување свои написи, кои е доволно да бидат само краток вовед со надворешни линкови.

Тоа може да го сврти вниманието на постигањата и објавените резултати и од истражувања во Македонија, со што ќе се придонесе кон издигање на угледот на нашата наука воопшто.
Написите на „Ког-њуз“ се поделени во категории според научната дисциплина на која и припаѓаат и се леснодостапни и за разгледување и за пребарување, а достапна е и база на линкови до универзитети и други институции поврзани со когнитивните науки.


ЗА ВЕБ- САЈТОТ

Дополнување: често
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Код: ПХП
Дизајн: текстуален
Навигација: стандардна
Пребарувач: има
Клучни зборови: има
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: има
Гугл-ранг: 6/10
Јазик: англиски
Адреса: cognews.com

08 март 2006

Технорати - задолжително за секој блогер

[лекториран]

„Технорати“ се рекламира како најголем авторитет за она што се случува во светот на блоговите на глобално ниво - и не се далеку од вистината. Оваа „машина за пребарување во реално време“ во моментов следи речиси 30 милиони веб-сајта и повеќе од 2 милијарди линка.

„Пред неколку години, пребарувањето на вебот беше револуционеризирано од едноставна, но длабока идеја - дека релевантноста на еден веб-сајт може да се определи преку бројот на веб-сајтови што имаат поставено линкови (врски) кон него, што имплицира дека го сметаат за важен. Во светот на блоговите, линковите се уште позначајни, оти блогерите често линкуваат и коментираат на други блогови, што дава чувство на навременост и поврзаност што човекот го има при разговор. „Технорати“ ги следи бројот на линкови и перцепираната релевантност на блогови…“, преку автоматски известувања од самите сервери на кои се поставени блоговите, штом нешто ново се внесе на нив.

За Вашиот блог да биде регистриран на „Технорати“ треба да ја пријавите и да ја докажете вашата сопственост врз блогот преку вметнување мало парче код во шаблонот (темплејтот). „Технорати“ почнува со следење откако ќе се увери дека кодот е на место. Секој блог добива посебна страница на нивниот веб-сајт со основните податоци (внесени од сопственикот), рејтингот, како и линковите од други блогови што водат кон него.

Со оглед на тоа што вистинската моќ на блоговите е во надминување на концептот на интернет-форум (еден централизиран веб-сајт со разни разговори) преку дисперзија и децентрализација на разговорите на разни сајтови, кои се контролирани од самите учесници во муабетот (а не од некој надреден администратор на форумот), примената на практиката на ширење на даден муабет на повеќе блогови е клучна за развојот на македонската блогосфера.


За веб-сајтот
Дополнување: автоматски
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Код: ПХП
Дизајн: текстуален
Навигација: стандардна
Пребарувач: нема
Клучни зборови: нема
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: има
Гугл-ранг: 8/10
Јазик: англиски
Адреса: www.technorati.com

07 март 2006

Ментална акробатика - блог што се бори за слобода на печатот во Кенија

Ментална акробатика - блог што се бори за слобода на печатот во Кенија

„Ментална акробатика“ е блог што постои три години, а многу се прослави во последнива недела благодарение на тоа што Боинг боинг (боингбоинг.нет) редовно се повикува на него во врска со упадите на кениската полиција во редакции на приватен весник и телевизиска станица.

Блогов, воден од млад и анонимен Кениец, помага во ширењето информации за овие настани: реакции, фотографии и цели филмови, прошверцувани од интерниот-систем за набљудување на редакциите.

Овој блог не користи некој бесплатен блогерски сервис, туку го има инсталирано софтверот Вордпрес на свој закупен веб-сајт со сопствен домен. Овој потег е во согласност со препораките на гуруто на употребливоста, Јакоб Нилсен, кој вели: „На адресите на блогови со blogspot.com, typepad.com и слично наскоро ќе се гледа како на адреси за е-пошта со @aol.com (кај нас @yahoo.com) или веб-сајт на Геоситис - карактеристика на наивен почетник, кој не треба да се зема сериозно. Дозволувањето некој друг да го поседува вашето име значи дека тие ја поседуваат вашата судбина на Интернет“.

Вордпрес, исто така, овозможува понапредни функции, како категоризирање на постовите по теми, што овозможува полесно архивирање и разгледување. Иако веќе подолго време се шушка дека и сервисот Блогер ќе додаде вакви функционалности, тоа се уште се нема случено.

„Ментална акробатика“ е член на неколку блогерски мрежи, локални, континентални и глобални, што овозможува негова поголема видливост и релативно висок ранг на Гугл.


ЗА ВЕБ-САЈТОТ

Дополнување: често
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Код: ПХП
Дизајн: текстуален
Навигација: стандардна
Пребарувач: има
Клучни зборови: нема
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: има
Гугл-ранг: 7/10
Јазици: англиски
Адреса: www.mentalacrobatics.com

06 март 2006

Критичар за реклами

[лекториран]

„Критичар за реклами“ е наменет за пренос на вести и на информации за рекламната индустрија, најпознат по тоа што уште од 1999 година го промовира концептот на понуда на видеоклипчиња за симнување.

Голем дел смешни филмчиња што изобилуваат на македонските „забавни“ портали се реклами што првобитно се појавиле овде. Најсмешно е што веб-сајтовите што ги пренесуваат им обезбедуваат дополнително и континуирано бесплатно рекламирање на брендовите што ги направиле рекламите и биле доволно мудри да ги објават на „Критичарот“. Секако, постои извесна веројатност дека оваа шема е случајна. Освен што веројатно земаат пари од авторите на рекламите, сопственициве на веб-сајтот уште и наплатуваат претплата за оние што сакаат да ги симнуваат од кај нив, што ја зголемува нивната привлечност. Привидот на цензура е моќно пропагандно оружје, затоа и фирмите што ја продаваат и прифаќаат тој вид на производи да биде јасно обележан со назнака дека е „забранет“ за одреден дел од населението.

„Критичарот“ е добар и како извор на информации во врска со „креативниот потенцијал“ на македонската рекламна индустрија. Некои од „оригиналните идејни решенија“ што се вртат по нашите медиуми имаат свој зачеток токму тука.

Од аспект на употребливост, недостиг на веб-сајтов е тоа што отвора и попап-прозорче при вчитувањето на насловната страница, оти тоа повлекува дополнително трошење ресурси, неинтерактивност и неоставање можност за избор на корисникот, безбедносни ризици ако поради тоа корисникот реши да ја деактивира заштитата од поп-апи. Од аспект на оптимизација за машини за пребарување, добра страна е што форматот на адресите на написите е во едноставна форма, со тоа што името на ХТМЛ-датотеките се гради со употреба на клучните зборови, што придонесува за поголема видливост.


ЗА ВЕБ-САЈТОТ

Дополнување: често
Брзина: средна
Функционалност: добра
Код: ПХП/ХТМЛ
Дизајн: текстуален
Навигација: стандардна
Пребарувач: има
Клучни зборови: нема
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: нема
Гугл-ранг: 6/10
Јазици: англиски
Адреса: adcritic.com

04 март 2006

Блогот на Би

[лекториран]

Блогот на Би е еден од неколкуте што по својот квалитет се издвоија од мноштвото блогови отворени на првиот македонски блогерски сервис Блогерај.

Овој веб-сајт за блогирање, иако стаса со одредено задоцнување, сепак ќе биде од голема помош за луѓето што не го познаваат добро англискиот јазик, а би сакале своите идеи да му ги соопштат на светот - или барем на македонската јавност.

Освен што со доработениот, но не и пренатрупан дизајн остава добар визуелен впечаток, најјака страна на овој блог се студиозноста и полезноста на написите, кои често мешаат стручни теми (авторката е психолог) со теми интересни за јавноста што имаат практична примена во секојдневието.

Темите на блогот опфаќаат мислења на авторката, осврти од социјална психологија за однесувањето на луѓето во групи, како членови на општество и во интеракција со други, како и критики на општествени феномени и медиумски производи, меѓу кои и рецензии на филмови.

Добра страна на уредувачката политика е и неконфронтирачкиот однос кон многубројните коментари, со обид да им се помогне на заблудените, наспроти обидите да се испровоцираат навредливи „дискусии“.


ЗА ВЕБ-САЈТОТ

Дополнување: често
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Код: ПХП (друпал)
Дизајн: блогерски
Навигација: стандардна
Пребарувач: нема
Клучни зборови: нема
Јавен бројач: има
РСС/Атом: има
Гугл-ранг: 4/10
Јазик: македонски
Адреса: blogot.blog.com.mk

03 март 2006

Гугл ток - директен разговор, интегриран со е-пошта

[лекториран]

Преку новата алатка за разговарање, „Гугл“ прави пробив на пазарот на инстант-месинџери и програми за интернет-телефонија. „Гугл ток“ (Google Talk) овозможува муабетење преку пораки и со пренос на глас.

Најголема новина во врска со „Гугл ток“ е што тој, освен како посебно програмче од 900 килобајти што може да се симне и инсталира на компјутерот од корисникот, е вграден и во бесплатниот систем за е-пошта на „Гугл“, „Џи-мејл“. Ова овозможува не само користење на сервисот од каде било, дури и од јавни машини или машини на кои корисникот нема привилегии да инсталира, но пред се искористување на веќе постојната критична маса на корисници на „Џи-мејл“, односно ефектите на вирален маркетинг.

Вирален или вирусен маркетинг (вирал маркетинг) е техника на рекламирање што ја искористуваат постојните социјални мрежи за да предизвикаат експоненцијални зголемувања во свесност за брендови, преку вирални процеси што личат на ширење епидемија. При тоа, преносот на информации е многу брз и со широк опсег, преку лични контакти (word of mouth) засилени со употребата на Интернет.

Иако и други инстант-месинџери, како „Ајсикју“, имаат веб-варијанти, во досегашната практика тие не се истакнале како рамноправни партнери на „основните“ верзии.

Кај Гугл ток, од друга страна, веб-варијантата е основна и активно ги користи сите потенцијали на „Џи-мејл“ – како на пример, огромниот простор од сандачето за чување записници (логови) од муабетите.


ЗА ВЕБ-САЈТОТ

Дополнување:
неопределиво
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Код: ХТМЛ и др.
Дизајн: текстуален
Навигација: стандардна
Пребарувач: нема
Клучни зборови: нема
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: нема
Гугл-ранг: 9/10
Јазик: англиски
Адреса: talk.google.com

02 март 2006

Фотоглас

[лекториран]

Фотоглас е буквален превод на името на добротворната организација „Фотовоис“ (PhotoVoice) чии членови се трудат да го поттикнат користењето на документарна фотографија од страна на оние што традиционално се нејзин предмет на интерес, да станат нејзини создатели, да преземат контрола врз тоа како ги перцепира остатокот на светот, истовремено учејќи нова вештина што може да им го збогати животот.

На веб-сајтот се претставени резултатите од нивната работа, поделени по проекти. За секој проект се дадени основни информации, впечатоци од вклучените фотографи, како и фотогалерии.

Фотогалериите се изведени во Флеш со доста интуитивен интерфејс и работат задоволително брзо. Арно ама ова решение оневозможува директно линкување одделни фотографии, а е неповрзано и со формуларот-барање за публикување некоја фотографија. Посетителот заинтересиран да ја промовира работата на Фотовоис мора да го запомни кодот на фотографијата, кој не се гледа на прв поглед, а потоа рачно да го впише во формуларот.

Целна група на проектите се маргинализирани групи низ целиот свет, од жени заразени со ХИВ во Конго, преку улични деца во Лондон, до бегалци во Непал. Целестина, една од Конгоанките, изјавила: „Живеевме среќно со мажот ми додека не почна да бара и друга жена.

Го предупредив да престане, но одбиваше да ме послуша. Се зарази од втората жена. Еден ден, едно од нашите деца беше неарно и го однесов в болница. Му требаше трансфузија на крв. Мажот ми донира - детето се разболе и умре. Еден доктор ни кажа дека умрело од сида.

Тоа го длабоко го погоди мажот ми - тој набргу умре. Семејството ме отфрли и веќе не ми помага во грижата за нашите седум деца. Низ моите фотографии сакам да ја покажам реалноста на ХИВ/СИДА и да ги поттикнам луѓето да внимаваат“.


ЗА ВЕБ-САЈТОТ

Дополнување: повремено
Брзина: средна
Функционалност: добра
Код: ХТМЛ/Флеш
Дизајн: комбиниран
Навигација: стандардна
Пребарувач: нема
Клучни зборови: нема
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: нема
Гугл-ранг: 6/10
Јазици: англиски
Адреса: www.photovoice.org

01 март 2006

Зголемување на пристапот за луѓе со посебни потреби

[лекториран]

Веб-сајтот „ВебЕјм“ има цел да го зголеми потенцијалот на вебот за луѓето со посебни потреби. Оваа група на луѓе е често занемарена при развојот на софтверските решенија (особено во Македонија) и ваквиот вид на дискриминација наидува на се поголема осуда во развиениот свет.

Со оглед на тоа што одамна постојат стандарди за тоа како да биде попристапен даден софтвер, оние што не ги спроведуваат во последно време се цел и на правни мерки, како тужби за дискриминација.

ВебЕјм овозможува совладување на техниките и на концептите што се дел од стандардите, посочува методи на координација и водство, а исто така нуди и листи на софтвер (бесплатен и комерцијален) од оваа област, како и совети за тоа како да се организираат обуки или како да се бара помош (преку учество во дискусии, форуми и преку листа на консултанти).

Напомена: некои од алатките, како Вејв, овозможуваат директно тестирање на веб-сајтови за пристап на луѓе со посебни потреби, но може да се неприспособени за веб-страници напишани со други јазици или кодни табели.


ЗА ВЕБ-САЈТОТ

Дополнување: често
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Код: ПХП
Дизајн: текстуален
Навигација: стандардна
Пребарувач: има
Клучни зборови: има
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: има
Гугл-ранг: 8/10
Јазик: англиски
Адреса: www.webaim.org