21 јули 2007

Официјалниот веб-сајт на Вилијам Гибсон (жител на Канада)

Вилијам Гибсон (1948) е писател на научна фантастика роден во САД кој се смета за татко на субжанрот сајберпанк (киперпанк), делумно затоа што тој го има измислено терминот „сајберпростор“ (киберпростор) во 1982 година, а делумно заради огромното влијание на неговиот роман „Науромансер“ од 1984 година. Од шеесеттите години Гибсон живее во Ванкувер, Канада.

Во овој роман, Гибсон за прв пат го има употребено терминот „матрица“ за визуелизиран интернет, чиј подем го има предвидено, како и многу од неговите супкултурни аспекти, како хакерскиот идентитет. Меѓу другото, го има предвидено и тековниот тренд на споделување видео-материјали преку интернет, наспроти тоа што самиот не е многу посветен компјутерџија.

„Неуромансер“ е напишан на механичка машина за пишување, а Гибсон купил компјутер дури години потоа. Тој има изјавено дека: „Никогаш не сум бил заинтересиран за самите компјутери. Не ги набљудувам нив, туку набљудувам како се однесуваат луѓето со нив.“
Особено важен дел од веб-сајтот е редовно ажурираниот блог чија активност укажува дека Гибсон ја има надминато својата парадоксална технофобија – сè до доцните деведесетти, тој не користеше е-пошта, туку комуницираше исклучително преку факс.

ЗА ВЕБ-САЈТОТ

Дополнување: често
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Код: АСП
Дизајн: комбиниран
Навигација: стандардна
Пребарувач: нема
Клучни зборови: има
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: има
Гугл-ранг: 5/10
Јазик: англиски
Адреса: www.williamgibsonbooks.com
Датум на пишување: 21.07.2007.

17 јули 2007

Тамбл-блогот на Боби

Тамбл-блог е стил на блог чиј дизајн ги има отфрлено голем дел од вообичаените додавки и се концентрира на брзо и ефективно презентирање на основните информации од постовите - текст, слики и линкови.

Компјутерџијата Борис Ристовски е автор на веројатно првиот македонски блог од овој вид, кој го започнал како средство за архивирање и споделување на линкови. Тој вели дека му "светнало" заради тоа што еден другар секој ден преку Скајп му праќал по 20 линкови од работи што сакал да ги види, па решил и тој тоа да го прави само јавно. Сега обајцата користат ваков блог за таа цел.

Содржините на блогот се најразлични и одразуваат широко поле на интерес. Заради пристап и одговор на барањата на глобалната публика, авторот има решено да го користи само англискиот јазик.

Дополнување: често
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Код: ХТМЛ
Дизајн: блогерски
Навигација: минимална
Пребарувач: нема
Клучни зборови: нема
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: има
Гугл-ранг: нема
Јазик: англиски
Адреса: www.bobir.tumblr.com
Датум на пишување: 17.07.2007.

10 јули 2007

Обожавателски веб-сајт за Воините

[лекториран]

“Воините“, заедно со „Брилијантин“, е еден од најкултните филмови за генерации тинејџери во последните триесетина години. Веб-сајтот направен од заедница на негови обожаватели документира најразлични елементи од нивното дружење, како и факти за филмот, адаптираните и изведени дела.

За разлика од зашеќерениот мјузикл, во кој улоги на средношколци играат десетина години постари актери, во филмот за уличните банди е задржана огромна доза на автентичност, од мултикултурниот карактер до тоа дека скоро целиот е снимен на лице место, со учество на локалните „структури“.

Особено интересен податок за сценариото е дека е направено врз основа на „Анабасата“ на старогрчкиот писател Ксенофон (431-355 г.п.н.е.), кој како персиски платеник учествувал во „маршот на десетте илјади“ грчки хоплити. Тие по извршено предавство во кое е убиен нивниот работодавец, принцот Кир, морале да го пробијат патот назад дома низ огромен дел од Блискиот Исток, постојано борејќи се.

Мултимедијалните содржини на веб-сајтот се дополнети со интерактивни содржини, како посебните форуми посветени на филмот и официјалната игра. Добра финта е и можноста за избор на темплејт по желба во стилот на Воините или на Сираците.


Дополнување: ретко
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Код: ПХП
Дизајн: текстуален
Навигација: стандардна
Пребарувач: има
Клучни зборови: има
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: заклучен
Гугл-ранг: 5/10
Јазик: англиски
Адреса: warriorsmovie.co.uk

03 јули 2007

Armor Games

[лекториран]

Armor Games е издавач на видеоигри наменети да се играат преку Интернет, а се изработени во флеш-технологија. Нивната мисија е да го спречат ширењето на досадата.

Освен на нивниот сајт, тие ги шират своите игри и преку други сајтови, како Конгрегејт, со тоа што во самите игри останува линк до нив, кој овозможува посетителите да им се навраќаат.

За авторите на ваквите видеоигри сајтов нуди низа можности за промоција и за соработка. Обично се во форма на натпревари, во кои тие треба да извршат определена задача и може да добијат награди или материјален надомест. На пример, тековниот натпревар е да се направи игра поврзана со рокенролот.

Некои од игрите на сајтов се извонредно добро изработени миниремек-дела, како „Ласт стенд“ и „Фенси пентс“, кои се одликуваат со врвна анимација и до максимум ги искористуваат можностите на медиумот.

Употребливоста на сајтов ја намалува тоа што некои линкови се отвораат автоматски со нови прозорци и што на места е преоптоварен со банери.


Дополнување: често
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Код: ХТМЛ иФлеш
Дизајн: текстуален
Навигација: стандардна
Пребарувач: нема
Клучни зборови: има
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: нема
Гугл-ранг: 6/10
Јазик: англиски
Адреса: www.armorgames.com

02 јули 2007

Библија на македонски јазик

[лекториран]

Можноста да се прочитаат изворно светите списи е основа за интелигентна јавна дебата за низа прашања поврзани со системот на вредности и устројувањето на општеството. Со оглед на тоа што МПЦ ги нема објавено изворните текстови на својот веб-сајт, мистериозниот „Библија на македонски јазик“ е во ситуација да игра клучна улога во таа дебата, а и да послужи како алатка за учење за предметите поврзани со религија. На сајтот има неколку преводи на библијата и на други јазици, а на македонски се еден поархаичен од 1990 година и еден посовремен од 1999 година.

Содржината на еден првиот превод на прв поглед изгледа исто како едно од изданијата одобрени и благословени од МПЦ. За жал, на веб-сајтот нема оставено импресум, референци, ниту било какви информации за изворите на изданијата и идентитетот на сопствениците, кои би овозможиле јакнење на кредибилитетот на овој ресурс.

Особено јака страна на сајтов е можноста за пребарување по клучни зборови, која овозможува и преглед на слични и сродни термини.

Текстовите се објавени бесплатно, според поуката од Евангелие по Матеј 10:8 „бесплатно добивте, бесплатно давајте“. За отстранување на било какви пречки во пренесувањето на цитати, би било добро да се искористи стандардизирана лиценца како Криејтив комонс.


Дополнување: неопределиво
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Код: ПХП
Дизајн: текстуален
Навигација: стандардна
Пребарувач: има
Клучни зборови: има
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: нема
Гугл-ранг: 1/10
Јазик: македонски, бугарски, српски, англиски
Адреса: www.mkbible.net