29 август 2008

Надмостување на јазот помеѓу РСС полињата и имејл пораките

РСС полињата се карактеристика на вебот од поново време и не многу корисници се служат со нив. Се работи за опција која повеќето веб-сајтови ја имаат, а овозможува константно информирање за содржините кои тие ги нудат во вид на кратки најави. „Фид мај инбокс“ е сајт кој има за цел да им биде од корист на оние луѓе кои не сакаат или пак не знаат да користат РСС и слични полиња, а сакаат да ги користат придобивките од таквите формати за добивање редовни информации. На овие, им се нуди можност да ги добиваат ваквите информации во вид на имејл пораки.

Креаторите на сајтот велат дека само 3% од целата интернет популација ги користи овие формати и дека е штета останатите 97% да бидат исклучени од можноста за користење на технологијата. Во делот за опис на начинот на функционирање може да се види каква е постапката за користење на сервисот, а добро е што во случај на премислување, ќе можете да се откажете од регистрацијата за добивање пораки од РСС од одреден веб-сајт, служејќи со копчето Unsubscribe.

Дополнување: еднократно
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Дизајн: веб 2.0
Навигација: нема
Пребарувач: нема
Клучни зборови: има
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: нема
Гугл-ранг: 6/10
Јазик: англиски
Политика за приватност: има
Адреса: www.feedmyinbox.com

26 август 2008

Пребарувач за временска прогноза

Симпл ведр“ е наједноставниот пребарувач за временска состојба и прогноза за градовите од светот. Сајтовите кои нудат временска прогноза се многубројни, некои се порелевантни од други, некои нудат посеопфатни податоци, често придружени со графички и анимирани елементи итн. Сепак, обичниот човек најчесто го интересира моменталната и идните температури, како и општата временска состојба, ако ништо друго за да би знаел како треба да се облече наредниот ден. Симп ведр го овозможува токму тоа. Ослободен од секакви додатоци како фотографии, мапи и сл., работи едноставно на принципот на внесување поштенски код или име на град, по што веднаш ги враќа бараните резултати. Покрај за актуелниот ден, понудена е временската состојба за наредните пет дена, прикажана на ултра едноставен начин.

Пребарувачот ја користи базата со информации од веб-сајтот њњњ.цустомњеатхер.цом, така што јасно е од каде потекнуваат резултатите кои тој ги презентира. Една исто така интересна можност која ја нуди сајтот е алатката за изработка на виџет кој би можеле да го поставите на вашиот веб-сајт, лична веб-страница или блог со цел постојано да ја прикажува актуелната временска состојба за вашето место на живеење. Единствен проблем со овој додаток е што при изработката не го препознава градот Скопје, ниту останатите градови од Македонија. Грешката беше во истиот момент пријавена до сопствениците на веб-сајтот, па во очекување сме на нејзино најскоро поправање.

Дополнување: повремено
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Дизајн: веб 2.0
Навигација: минимална
Пребарувач: има
Клучни зборови: има
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: нема
Гугл-ранг: 5/10
Јазик: англиски
Адреса: www.simpleweather.com

25 август 2008

Изразете се кратко, динамично и оригинално

Image chef“ е веб-сајт кој овозможува една интересна онлајн активност. Имено, посетителите на овој сајт, односно неговите регистрирани корисници имаат можност да создаваат оригинални слики и кратки анимирани презентации кои можат да се искористат за најразлични цели. Сајтот е од забавен карактер и е од оние сајтови на кои трошите малку време за да им ја сфатите суштината, а многу повеќе време играјќи си со понудените опции.

Идејата е да создадете сопствена анимација или слика, користејќи некои од многуте понудени, некои веќе анимирани шаблони, да ги додадете саканите слики и текст и производот да го зачувате на вашиот компјутер, да го публикувате некаде онлјан или да го испратите некому преку имејл. Последниве две варијанти можат особено да ви се најдат доколку имате практика да им изразувате чувства, да им пренесувате необични пораки или да им честитате на вашите блиски за некоја годишнина, роденден, венчавка или друга пригода.

Дополнување: често
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Дизајн: веб 2.0
Навигација: минимална
Пребарувач: има
Клучни зборови: има
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: нема
Гугл-ранг: 6/10
Јазик: англиски, турски,
шпански, француски, италијански,
германски, португалски
Политика за приватност: има
Адреса: www.imagechef.com

22 август 2008

Монтирајте видеа онлајн

Изработката на сопствени видеа може да биде многу едноставна, но и многу сериозна работа. Сепак, специјалните вештини за постигнување ефекти кои ги гледаме на филмовите, ќе им ги оставиме на големите професионалци. Најчесто, за домашна употреба, доволен би ни бил некој едноставен софтвер, кој можеби и веќе се наоѓа инсталиран на компјутерот. Софтверите од своја страна можат да бидат посериозни за работа и поедноставни, но во секој случај наједноставна варијанта за креативните лаици во областа на видео обработка е користење на онлајн алатка за таа цел.

One True Media“ е веб-сајт кој овозможува едноставно креирање на видео и негово инстантно споделување со светот. Целата постапка се одвива онлајн и во неколку чекори. Најпрво треба да ги додадете саканите слики и видеа кои планирате да станат дел од вашето ново оригинално видео. Потоа се избираат стилови, транзиции, музика и се додава текст. На крајот едноставно се публикува онлајн по што станува достапно за сите преку јавната видео галерија на сајтот. Галеријата е уредна, категоризирана и може да биде извор за инспирација за новите видео монтажери.

Дополнување: често
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Дизајн: веб 2.0
Навигација: минимална
Пребарувач: нема
Клучни зборови: има
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: нема
Гугл-ранг: 5/10
Јазик: англиски
Адреса: www.onetruemedia.com

Портфолиото на Паоло Бокарди

Доколку сте фотограф, дизајнер на мебел, музички артист или било каков создавач на уметност, треба да размислите за своето претставување пред остатокот од светот. Портфолиото не е форма на себепрезентирање и пред се, на презентирање на плодовите од вашата работа која се родила скоро, но онлајн портфолијата се од поново време и веќе многу актуелни и распространети на вебот.

За да видите како треба да изгледа едно онлајн портфолио, најдобро е идеја да добиете гледајќи ги најдобрите портфолија на уметниците кои својата работа, на светот му ја претставуваат преку интернет.

Едно такво одлично портфолио претставува едноставниот веб-сајт на фотографот Паоло Бокарди кој на мудар и модерен начин ги презентира своите фотографии во хоризонтална низа со ненаметлива можност за нивно поединечно гледање и во смалена варијанта.

Ако сте креативец кој нешто создава, не чекајте многу за да го создадете вашето онлајн портфолио. Понекогаш е потребно малку знаење за да се здобиете со такво. Доколку пак сте фотограф, графички или веб-дизајнер, задолжително посетете го веб-сајтот на Бокарди. Сигурно ќе сакате да го видите.

Дополнување: редовно
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Дизајн: модерен
Навигација: минимална
Пребарувач: нема
Клучни зборови: има
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: нема
Гугл-ранг: 3/10
Јазик: англиски
Адреса: www.fashionphotographer.it

18 август 2008

Платформа за онлајн емитување на видео во живо

Ustream.TV е платформа за емитување на видео во живо, која му овозможува на секој со камера и интернет конекција брзо и едноставно да емитува до глобалната публика.

Се што е потребно да направите, за да се започне со емитување на ваше видео, е да се регистрирате на страницата. Откако ќе се најавите, потребно е да ја поврзете вашата камера за компјутерот. Од почетниот екран на вашиот профил го избирате копчето Мои емисии (My Shows), го внесувате името на вашата емисија и го притискате копчето Емитувај сега (Broadcast Now). Ќе ви се прикаже порака со која дозволувате да се пристапи до вашата камера и потоа од конзолата го притискате копчето Започни со емитување (Start Broadcast). Со оваа постапка вие емитувате во живо!

Сајтот нуди многу опции за прилагодување на изгледот на страницата од вашиот профил, како додавање на музички плеери, галерии, анкети, прикажување на вести од други страници и слично.

Дополнување: често
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Дизајн: веб 2.0
Навигација: минимална
Пребарувач: има
Клучни зборови: нема
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: има
Гугл-ранг: 7/10
Јазик: англиски
Адреса: www.ustream.tv

Споделете ги алатките кои често ги користите

Соушл сорс комонс (Social Source Commons) е место каде може да ја споделите вашата листа од софтвер кој веќе го користите, да добиете знаење и поддршка и да откриете нови алатки. Тоа е местото каде може да запознаете луѓе со исти интереси како вас и да добиете одговор на прашањето: Кои се алатките кои тие ги користат?

За да се прегледува содржината на овој сајт не е потребна најава, но доколку сакате да креирате сопствена листа ќе мора да креирате профил. Ако се решите да придонесувате за овој сајт, тогаш секоја информација којашто ќе ја објавите ќе биде достапна јавно, ќе биде зачувана засекогаш и ќе биде поврзана со вашето име и било која друга лична информација која ја имате наведено при регистрација.

Пребарувањето на алатки е возможно на неколку начини. Може да пребарувате преку клучен збор, тагови, автор, популарност, најнови алатки, листа од алатки за некоја намена... Целиот сајт нуди одлична навигација и брз пристап до најновите и најпопуларните објавени алатки.

Сајтот нуди опција за генерирање на автоматски код за вметнување на одредена листа со алатки на вашиот сајт или блог.

Дополнување: често
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Дизајн: веб 2.0
Навигација: минимална
Пребарувач: има
Клучни зборови: нема
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: има
Гугл-ранг: 4/10
Јазик: англиски
Адреса: www.socialsourcecommons.org

Книги од јавен домен во аудио формат

ЛибриВокс (LibriVox) е сајт каде со помош на волонтери се снимаат поглавја од книги од јавен домен и потоа се објавуваат на интернет како аудио фајлови. Сите аудио фајлови се повторно од јавниот домен и затоа може да ги користите за било која цел, бесплатно.

Овој сајт е креиран од луѓе кои ги сакаат литературата, книгите, читањето и сметаат дека јавниот домен треба да биде застапен и збогатен. Мотото на сајтот е „Акустично ослободување на книгите од јавен домен”, што тие го објаснуваат како ослободување на книгите во аудио формат.

Секој може да станете волонтер за ЛибриВокс, а за тоа не е потребно посебно искуство во снимање и аудио обработка или искуство во актерство и јавно говорење. Се што ви е потребно е компјутер, бесплатен софтвер за снимање на аудио и вашиот глас. Аудио фајловите може да бидат на било кој јазик.

Сајтот нуди одлично пребарување и брз пристап до аудио формат од одредена книга. Постојат и детални упатства како за корисниците, така и за волонтерите на овој сајт.

Дополнување: често
Брзина: брзо
Функционалност: солидна
Дизајн: веб 2.0
Навигација: минимална
Пребарувач: има
Клучни зборови: има
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: има
Гугл-ранг: 6/10
Јазик: англиски
Адреса: www.librivox.org

05 август 2008

Малечки веб-адреси

„Тајни урл“ (буквално: „малечка веб-адреса“ - анг.) е сервис кој овозможува правење кратки алијаси преку кои се пренасочува до определени долги веб-адреси. Го основал Кевин Гилбертсон во 2002 година за лична употреба, да може да линкува кон долгите и комплицирани адреси од постови на њузгрупи, по што го дал и на располагање на јавноста.

На насловната страница на веб-сајтот има поле за внесување долга адреса, за која автоматски се создава кратенка во форма tinyurl.com/identifikator, која може да биде и по избор доколку веќе не е зафатена. Ваквите скратени форми се особено полезни за внесување во е-пошта, преку СМС, на твитер и други форми на комуникација во кои должината на пораките или линиите може да е ограничена.

Критичарите на овој систем укажуваат дека со ваквите кратенки може да се замаскираат потенцијално штетни сајтови кои инаку корисникот би можел да ги препознае од нивниот изглед. Како заштитна мерка, Тајни урл нуди и можност за претходно информирање за тоа каде води кратенката, со додавање на зборчето „preview.“ пред адресата. Така на пример, preview.tinyurl.com/tribanana ќе ве извести дека адресата tinyurl.com/tribanana води до филмче поставено на сајтот Гугл видео.


Дополнување: автоматски
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Дизајн: текстуален
Навигација: стандардна
Пребарувач: нема
Клучни зборови: има
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: нема
Гугл-ранг: 7/10
Јазик: англиски
Адреса: tinyurl.com