17 септември 2010

Најдете ја бизнис вредноста на технологијата

Технологијата оди напред, а неа секојдневно ја следат илијадници различни новости. Дали сакате вие први да доаѓате до овие информации?

За да го дознаете најновото од светот на технологијата, посетете го веб-сајтот „Информејшн вик“. Најновите вести од светот на технологијата, од областа софтвер, хардвер, интернет, безбедност, мобилни телефони и уште многу други слични содржини, ќе ги најдете на овој сајт.


Исто така, можете да разгледувате низ блоговите на корисниците поврзани со темите на сајтот. Доколку ве интересира, можете да погледнете и видео презентации за најновиот софтвер, хардвер или мобилен телефон, да читате рецензии, колумни и сл.

Погледнете ја и галеријата со слики, каде исто така има интересни содржини. Во тренд со повеќето сајтови, и овој има свој огласник каде може да се следи кој нуди или кој бара работа.

Дополнување: редовно
Брзина: средно
Функционалност: добра
Дизајн: прегледен
Навигација: минимална
Пребарувач: има
Клучни зборови: има
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: има
Гугл-ранг: 5/10
Политика за приватност: има
Јазик: англиски
Адреса: www.informationweek.com

16 септември 2010

Интернет радио базирано на содржини од музички блогови

Шафлер“ е веб-радио кое црпи музички содржини од различни блогови и потоа ги складира во својата база. Со помош на ова радио, не само што може да го слушате омилениот музички стил онлајн, туку може и да се информирате што пишуваат блогерите за него.Откако ќе го посетите сајтот, одберете го стилот кој во моментот сакате да го слушате. Шафлер ќе ве пренасочи до музички блог по случаен избор, а на секоја нова песна ќе ве носи до нов блог. Ако пак песната не ви се допаѓа, рачно може да одберете нова. Името и изведувачот на песната ќе ви се појават во посебен алатник во прелистувачот и веднаш може да ги споделите на „Фејсбук“ или „Твитер“.

Доколку одржувате музички блог, можете да го споделите на шафлер и на тој начин да си ја зголемите популарноста на блогот. Пријавувањето на блогот се врши на самиот сајт, по што ќе треба да потврдите дека тој е навистина ваш, преку формата која ќе ја добиете по електронска пошта.

Дополнување: од корисниците
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Дизајн: модерен, интересен
Навигација: нормална
Пребарувач: нема
Клучни зборови: нема
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: нема
Гугл-ранг: нема
Јазик: англиски
Политика за приватност: има
Адреса: shuffler.fm

14 септември 2010

Виртуелна табла за споделување презентации и идеи

Снефл“ е веб-базирана табла на која може да цртате со слободна рака, да креирате презентации или да пишувате математички равенки или колаборативни задачи со вашите колеги или професори. Готовиот проект изработен со помош на оваа табла може да го споделите во вид на презентација.

Откако ќе го посетите сајтот, креирајте си нова табла и почнете со пишување. По потреба, поставете слика од вашиот компјутер на таблата или ако се работи за колаборативен проект, поканете ги вашите колеги да придонесат. Во текот на работата, може да си го прегледате проектот со опцијата Реплаѕ, која е особено корисна доколку решавате математички задачи. На овој начин целата постапка на решавање ќе биде прикажана чекор по чекор. Откако ќе завршите со проектот, ископирајте го кодот на таблата и поставете го на вашиот веб-сајт или блог.

Сите табли се бесплатни и се задржуваат на сајтот во времетраење од 24 часа. Доколку сакате вашата табла да биде подолго достапна онлајн, тоа може да го овозможите со купување на таканаречени „Снефл кредити“. 100 кредити ќе ве чинат $15.

Дополнување: од корисниците
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Дизајн: едноставен, прегледен
Навигација: нормална
Пребарувач: нема
Клучни зборови: има
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: нема
Гугл-ранг: 4/10
Јазик: англиски
Политика за приватност: нема
Адреса: www.sneffel.com

13 септември 2010

Креирајте веб-страници посветени на луѓето што ви значат

Сите сакаме да ги израдуваме нашите најблиски кога има некаков повод за тоа, без оглед дали станува збор за роденден, дипломска забава, свадба или слична прослава. За таа цел, сигурно ќе ви се најде „Јор-трибјут“, веб-сајт со чија помош ќе изработите страници посветени на вашите најблиски.

Почнете со кратка регистрација на сајтот. Потоа одберете една од готовите теми, додадете фотографии и кратки приказни и поканете ги вашите пријатели да придонесат во изработката на страницата. Ова се основните опции за уредување на страницата, но сервисот не застанува тука. Додадете видеа, креирајте настани, праќајте виртуелни подароци, коментирајте ги приказните од вашите пријатели или споделете ја готовата веб-страница на „Фејсбук“ или „Твитер“.

Дополнување: од корисниците
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Дизајн: модерен, интересен
Навигација: нормална
Пребарувач: нема
Клучни зборови: има
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: нема
Гугл-ранг: 3/10
Јазик: англиски
Политика за приватност: има
Адреса: www.yourtribute.com

03 септември 2010

Праќајте фајлови до Дропбокс виа електронска пошта

Дропбокс“ е многу корисна алатка за прегледување на вашите документи од повеќе компјутери, како и нивно онлајн чување. Но, ако некогаш не сте пред вашиот компјутер, а сепак сакате одреден документ да се најде во вашиот дропбокс фолдер, ќе ви се најде „Сенд ту дропбокс“. Тоа е онлајн апликација која ви овозможува да испраќате документи директно до вашиот дропбокс фолдер, по пат на електронска пошта.

Доколку го користите Dropbox за чување фајлови онлајн,
користете го и Send to Dropbox за да ги качувате и преку имејл
Вашата прва задача е да му овозможите пристап на сајтот до вашата индивидуална дропбокс сметка, по што ќе добиете единствена имејл адреса, лична за вас. Потоа, сите електронски пораки кои ќе ги испратите на таа адреса, ќе бидат директно пренасочени кон вашиот дропбокс.
Веројатно основниот начин за праќање фајлови до дропбокс со влечење и спуштање е поедноставен, но кога не сте пред вашиот компјутер оваа варијанта е навистина корисна.

Дополнување: нема
Брзина: брзо
Функционалност: добра
Дизајн: едноставен
Навигација: минимална
Пребарувач: нема
Клучни зборови: нема
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: нема
Гугл-ранг: 0/10
Јазик: англиски
Политика за приватност: нема
Адреса: sendtodropbox.com