27 ноември 2008

Водич за ТВ серии

Доколку сте обожаватели на новите ТВ серии кои во моментов се прикажуваат на светски познатите ТВ канали, потребен ви е водич кој ќе ви кажува која серија кога се прикажува, за да знаете дека не треба да ја пропуштите.

Прогнозерот на телевизиските серии е пред се дизајниран како апликација за Mac OSX. Сепак, достапна е и верзија за користење преку веб, која е функционална и практична. Се што треба да направите е еднократно да ги додадете имињата на сите омилени ТВ серии за кои сакате да ги следите датумите на прикажување на новите епизоди. Потоа, информациите ќе бидат запомнети од прелистувачот, па при секоја наредна посета, ќе треба само да се стрпите неколку секунди за да се вчитаат бараните податоци. Од добиената листа, покрај тоа што ќе можете да ги видите датумите и имињата на новите епизоди од вашите избрани ТВ серии, туку ќе можете да добиете и краток опис на настаните од новите епизоди, а со уште еден дополнителен клик, ќе бидете пренасочени на еден друг веб сајт: www.tv.com – кој ги поврзува љубителите на телевизиските серии и им овозможува пристап до секаков тип на содржини од оваа област.

Дополнување: од страна на корисникот
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Дизајн: модерен
Навигација: минимална
Пребарувач: има
Клучни зборови: нема
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: нема
Гугл-ранг: 4/10
Јазик: англиски
Политика за приватност: нема
Адреса: www.bigbucketblog.com/webtv

21 ноември 2008

Купи лаптоп

Купи лаптоп е бренд којшто стои зад компанијата USAnotebook, која постои од 1988 година, а се занимава со продажба на нови-неупотребувани или реновирани лаптопи од познати и реномирани производители, како IBM, Dell, HP и Toshiba. Компанијата има мрежа од над 50 ексклузивни партнери од целиот свет, а од пред една година овозможува и директна продажба од Македонија.

Производите кои тие ги продаваат се такви кои биле купени по малопродажна цена и вратени во рок од 30 дена од страна на корисниците, потоа производи кои биле изложувани низ продавниците во САД, како и такви од кои постојат големи залихи и се продаваат по пониски цени заради чистење на производот од залиха и воведување на нов модел.

Сајтот, сам по себе, не е особено презентативен и дизајнерски дотеран, но е едноставен за пристапување и ја врши својата намена, односно ги презентира потребните информации. Доколку се решите да нарачате лаптоп преку оваа компанија со претставништво во Македонија, истиот можете бесплатно да го добиете дома во рок од 24 часа. Доколку пак сакате да го видите производот пред да си ги дадете парите, посетете ги нивните канцеларии, за што информациите ќе ги најдете на сајтот.

Дополнување: често
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Дизајн: текстуален
Навигација: минимална
Пребарувач: нема
Клучни зборови: нема
Јавен бројач: има
РСС/Атом: нема
Гугл-ранг: 1/10
Јазик: македонски, англиски
Политика за приватност: нема
Адреса: kupilaptop.com

Галаксија од тагови

Многу веб-сајтови оставаат впечаток уште при првата посета, и можеби тоа ќе биде и единствената, бидејќи често има такви кои знаат да освојат со идејата и изгледот, додека мали се шансите такво нешто навистина некогаш да ви притреба. Таг галакси е еден таков пример.

Се работи за сајт кој се состои од пребарувач на тагови (клучни зборови со кои корисниците ги означуваат сликите на пример, заради опишување на нивната содржина) кој по зададеното пребарување, ги презентира сликите од сервисот Фликр на уникатен и интересен начин - налепени во смалена верзија на виртуелна Земјина топка. Од тука, со вртење на топката во сите насоки, може да се избере која слика ќе се кликне за да се зголеми, а со движење на тркалцето на глувчето, може да се навлезе уште повеќе во длабочина.

Всушност, практично е што на едно место можете да ги видите сите слики кои можат да одговорат на вашето барање, но ваквиот начин веројатно нема да изберете да го практикувате за секојдневни потреби. Како и да е, таг галакси беше веб-сајт, поради нешто вреден да биде спомнат. Проценете вие дали го заслужува вашето внимание.

Дополнување: често
Брзина: средна
Функционалност: солидна
Дизајн: модерен
Навигација: минимална
Пребарувач: има
Клучни зборови: нема
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: нема
Гугл-ранг: 6/10
Јазик: англиски
Адреса: taggalaxy.de

17 ноември 2008

Барам-нудам дизајн

99 дизајни е заедница на дизајнери и организатори на конкурси. Дизајнерите кои учествуваат на овие конкурси се натпреваруваат за да добиваат награди, како и за да си ги подобруваат своите способности.

Сајтот им овозможува на луѓето од секаде од светот кој имаат потреба од некаков дизајн, овде да го пријават барањето. Стандардната постапка подразбира поставување на самото барање, одредување на буџетот кој директно ја одредува висината на наградите, соработка со дизајнерите околу она што го се бара и избор на најдобриот дизајн во рок од 7 дена по затворањето на конкурсот.

Доколку пак сакате да учествувате како дизајнер, регистрацијата е бесплатна после што внимателно треба да ги разгледате отворените конкурси и да одлучите кон кој ќе се приклучите со вашиот талент, креативност и ентузијазам.

Сајтот е чист и едноставен, а препорачливо е и за понудувачите на конкурси и за дизајнерите, пред да се приклучат кон заедницата, внимателно да ги прочитаат кратките и слатки упатства.

Дополнување: многу често
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Дизајн: веб 2.0
Навигација: минимална
Пребарувач: има
Клучни зборови: има
Јавен бројач: има
РСС/Атом: има
Гугл-ранг: 6/10
Јазик: англиски
Политика за приватност: има
Адреса: 99designs.com

13 ноември 2008

Примање факсови и говорни пораки надвор од канцеларијата

Факсот, иако застарен поради начинот на кој ја овозможува размената на документи, сепак се уште активно се користи, барем во канцелариите. Иако имејлот како сервис ги надминува сите негови недостатоци, размената на документи во материјална форма, го прави незаменлив во однос на останатите можности за комуникација и размена на информации и документи.

Една комбинација од можностите на факсот и оние на имејлот претставува сервисот К7 кој овозможува примање на факсови и говорни пораки преку интернет и нивно прегледување, односно преслушување, директно од вашиот компјутер. Пораките, независно дали во вид на факс или говорни се препраќаат на вашата имејл адреса, иако постои можност да им пристапите и директно преку веб-сајтот на сервисот во рок од 7 дена по нивното добивање. Потоа пораките се бришат. Исто така, на вашата бесплатна корисничка сметка можете да чувате вкупно 20 пораки, после што најстарите се бришат со добивање на нови.

Овој сервис е достапен насекаде во светот бидејќи пристапот до него е овозможен од било кој компјутер поврзан на интернет. Сепак, доколку испраќачот на пораките е надвор од САД, услугата ќе му биде наплатена по интернационална тарифа. Од овој аспект, за наши услови сервисот е непрактичен, но за оние кои живеат во споменатите држави, може да биде фино решение за примање факсови и говорна пошта во секое време и без потреба од користење на дополнителна опрема за таа цел.

Дополнување: нема
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Дизајн: текстуален
Навигација: минимална
Пребарувач: нема
Клучни зборови: има
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: нема
Гугл-ранг: 5/10
Јазик: англиски
Политика за приватност: нема
Адреса: www.k7.net

07 ноември 2008

Џунгл – практично веб пребарување

Џунгл е едноставна веб-апликација за пребарување и навигирање низ најпопуларните извори на интернет, во различни категории. Целта на креаторите на џонгл е да го направат вебот поедноставен за корисниците. Бидејќи пребарувањето понекогаш може да даде премногу различни резултати, од исто толку различни извори, може да биде тешко да се најде најсоодветната информација која ќе одговори точно на нашето барање.
Затоа џунгл овозможува внесување на пребарувачки поим, избирање на категорија на пребарување, на пр. блогови, финансии, работа, видео, шопинг, слики и др., после што се добива еден поинаков начин на презентирање на добиените резултати. Имено, џунгл ги презентира првите 10 резултати од најчесто гледаните веб-сајтови во одредена категорија или поткатегорија.

Овие резултати веднаш се вчитуваат во истата страница, што значи дека не треба да го правите вие изборот на резултатите, туку тие самите ќе се прикажат пред вас. Во горниот дел ќе добиете лента со 10 извори, при што едноставно можете да преминувате од еден на друг. Содржините секогаш се вчитуваат во продолжение.

Доколку ви се допаѓа овој начин на пребарување, тимот на џунгл ви препорачува да го додадете како обележувач или како додаток во прелистувачот Мозила Фајрфокс.

Дополнување: често
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Дизајн: веб 2.0
Навигација: минимална
Пребарувач: има
Клучни зборови: има
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: нема
Гугл-ранг: 3/10
Јазик: англиски
Политика за приватност: нема
Адреса: www.joongel.com

03 ноември 2008

Бесплатни книги за технологија

Фритекбукс е веб-сајт на кој можат да се најдат многу книги за компјутерски науки и инженерство, како и забелешки од предавања, прирачници и книги за програмирање. Сите материјали се легално и бесплатно достапни преку интернет.

На овој сајт не можат да се најдат пиратски книги, но секој од авторите на книгите може да има пропишано сопствени услови за користење на неговото дело. Книгите можат да се прегледуваат, преземаат и со неколку исклучоци да се печатат на хартија.

Веб-сајтот има многу едноставен, дури и непривлечен дизајн, но затоа е многу уреден и пристапен. Книги може да се пребаруваат по категорија или преку внесување на клчен збор во полето за пребарување, а за сите новини може да се активира системот за известување РСС.

Дополнување: често
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Дизајн: текстуален
Навигација: минимална
Пребарувач: има
Клучни зборови: има
Јавен бројач: има
РСС/Атом: има
Гугл-ранг: 4/10
Јазик: англиски
Политика за приватност: нема
Адреса: www.freetechbooks.com

Дајте им живот на нацртаните животни

Шидони е иновативен веб-сајт за децата и за нивните родители. Претставува место на кое децата можат да ја изразуваат својата креативност, цртајќи животни, сместувајќи ги во некоја средина, после што доделувајќи им движење, всушност им даваат живот. Тоа е замислен свет во кој креативноста на децата не познава граници. Животните не мора да наликуваат на оние од вистинскиот свет, тие може да се целосно креација на детската фантазија.

Креираните животни може да се именуваат, да се хранат со храна која повторно децата можат да ја нацртаат, потоа може да им се доделуваат магични ефекти, како и да бидат главни ликови во нивните игри. Откако детето ќе го нацрта своето омилено животно, може да го сподели со своите другарчиња преку имејл. Предуслов за користење на овој веб-сајт е регистрирање на истиот и инсталирање на потребниот Мајкрософтов софтвер кој ќе го овозможи работењето на апликацијата за цртање во прелистувачот.

Дополнување: непотребно
Брзина: средно
Функционалност: одлична
Дизајн: детски
Навигација: минимална
Пребарувач: нема
Клучни зборови: има
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: нема
Гугл-ранг: 6/10
Јазик: англиски
Политика за приватност: има
Адреса: www2.shidonni.com