16 јуни 2011

Доктори пишуваат за здравјето

Бидејќи здравјето е најважно, информации на оваа тема секогаш се добредојдени, а уште повеќе ако доаѓаат од стручни лица како докторите. Токму вакви информации ќе може да најдете на веб-сајтот „Доктори“ на кој редовно се објавуваат содржини на македонски јазик.
Веб-сајт со совети за здравјето дадени од докторите
Самиот веб-сајт е дело на повеќе автори, доктори на медицина, стоматолози и претставници на здравствени установи. Како што самите кажуваат на сајтот, информациите ги нудат со цел да помогнат во разбирањето на здравствените проблеми и да поттикнат на размислување за здравјето. Нивниот слоган е: „Живеј мудро. Живеј здраво“.

Содржините се поделени во неколку категории и тоа: медицина, стоматологија, животен стил, вежби, исхрана и занимливости. Во секоја од нив можете да најдете интересни информации и совети, како на пример: информации за тоа како настануваат алергиите, корисноста на морската сол за здравјето и убавината, вежби за цело тело или за трудниици и сл.
Интересен дел од сајтот е и мапата преку која може да пребарувате здравствени установи и спортски и рекреативни центри, според специјалноста и градот во кој се лоцирани. На овој начин може лесно да ја лоцирате, на пример, најблиската установа за педијатрија. На мапата, бесплатно може да се додаде која било установа од оваа област.

Секој доктор на медицина, доктор на стоматологија или претставник на некоја здравствена установа може да стане дел од тимот на „Доктори “.

Дополнување: редовно
Брзина: брзо
Функционалност: добра
Дизајн: прегледен
Навигација: добра
Пребарувач: има
Клучни зборови: има 
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: има
Гугл-ранг: 0/10
Политика за приватност: нема
Јазик: македонски
Адреса: doktori.mk

03 јуни 2011

Дознајте со која партија најмногу се согласувате

За првпат во историјата на македонската демократија, преку веб-апликацијата „Гласомер.мк“ граѓаните имаат можност директно да ги споредат политичките понуди на партиите што учествуваат во избори со своите ставови и мислења.
Веб-сајт со кој може да дознаете со која политичка партија најмногу се согласувате
Гласомер функционира на тој начин што граѓаните одговараат на 54 прашања во долгата верзија, односно 31 прашање во кратката верзија, поделени во 8 области, со цел да го проверат нивото на согласување на своите ставови со ставовите на политичките партии во Македонија. На овој начин граѓаните имаат можност да дознаат и многу повеќе за декларираните ставови на политичките партии по низа прашања поврзани со јавните политики во клучните општествени области.

Сите политички партии во Македонија добиле покана да одговорат на едноставен прашалник и на тој начин да ги известат граѓаните за своите ставови, мислења и намери. Најголем дел од клучните политички субјекти ја искористиле оваа можност за транспарентен контакт со електоратот и нивните одговори се внесени во системот.

Со објавување на Гласомерот, Фондацијата „Метаморфозис“ од Скопје во соработка со граѓанските здруженија „Зашто не“ од Сараево и „ЛиНет“ од Белград, ја продолжува регионалната иницијатива за примена на нови технологии за едукација на гласачите и поголема транспарентност на политичките субјекти поддржана од американската непрофитна фондација НЕД, финансирана од Конгресот на САД, како дел од напорите за развој на демократијата во регионот.

Дополнување: нема
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Дизајн: одличен
Навигација: нормална
Пребарувач: нема
Клучни зборови: нема 
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: нема
Гугл-ранг: непознат
Политика за приватност: има
Јазик: македонски, албански 
Адреса: glasomer.mk