05 август 2008

Малечки веб-адреси

„Тајни урл“ (буквално: „малечка веб-адреса“ - анг.) е сервис кој овозможува правење кратки алијаси преку кои се пренасочува до определени долги веб-адреси. Го основал Кевин Гилбертсон во 2002 година за лична употреба, да може да линкува кон долгите и комплицирани адреси од постови на њузгрупи, по што го дал и на располагање на јавноста.

На насловната страница на веб-сајтот има поле за внесување долга адреса, за која автоматски се создава кратенка во форма tinyurl.com/identifikator, која може да биде и по избор доколку веќе не е зафатена. Ваквите скратени форми се особено полезни за внесување во е-пошта, преку СМС, на твитер и други форми на комуникација во кои должината на пораките или линиите може да е ограничена.

Критичарите на овој систем укажуваат дека со ваквите кратенки може да се замаскираат потенцијално штетни сајтови кои инаку корисникот би можел да ги препознае од нивниот изглед. Како заштитна мерка, Тајни урл нуди и можност за претходно информирање за тоа каде води кратенката, со додавање на зборчето „preview.“ пред адресата. Така на пример, preview.tinyurl.com/tribanana ќе ве извести дека адресата tinyurl.com/tribanana води до филмче поставено на сајтот Гугл видео.


Дополнување: автоматски
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Дизајн: текстуален
Навигација: стандардна
Пребарувач: нема
Клучни зборови: има
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: нема
Гугл-ранг: 7/10
Јазик: англиски
Адреса: tinyurl.com

Нема коментари: