30 јули 2008

Нов пребарувач „Кул“

„Кул“ (Cuil, се чита Cool), е нов пребарувач кој ги пребарува и рангира страниците според нивната содржина и релевантност. Пребарувањето се врши на тој начин што откако ќе се пронајде клучниот збор по којшто сте пребарувале, се анализира и остатокот од содржината на страницата, нејзиниот концепт и врските кон страницата.

Кул користи многу различен пристап за прикажување на резултатите. Наместо да прикажува листа, тој ги прикажува резултатите во три колони (ова може да се промени и во две колони). Десниот агол на врвот од страницата е резервиран за слични пребарувања, поделени во категории, кои вообичаено прикажуваат пет или десет предлози, а потоа со приближување на курсорот врз предлогот се прикажуваат подетални информации. Овие категории се прикажуваат и во јазичиња.

Една од главните предности на Кул е тоа што нуди приватност. Додека се пребарува со Кул не се собираат и зачувуваат лични информации.

Дополнување: често
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Дизајн: едноставен
Навигација: минимална
Пребарувач: има
Клучни зборови: нема
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: нема
Гугл-ранг: 4/10
Јазик: англиски
Адреса: www.cuil.com

1 коментар:

Jorge рече...

Hola amigo: quería invitarte que visites el blog que estoy realizando con mis alumnos de segundo año de la secundaria sobre LA DISCRIMINACIÓN.
http://nodiscrimine.blogspot.com
Tema arduo e interesante.
Seguro será de tu agrado.
Te invitamos que leas lo que gustes de él y hagas una opinión sobre el mismo.
Tu aporte será valioso.
Un abrazo desde la Argentina.