08 март 2006

Технорати - задолжително за секој блогер

[лекториран]

„Технорати“ се рекламира како најголем авторитет за она што се случува во светот на блоговите на глобално ниво - и не се далеку од вистината. Оваа „машина за пребарување во реално време“ во моментов следи речиси 30 милиони веб-сајта и повеќе од 2 милијарди линка.

„Пред неколку години, пребарувањето на вебот беше револуционеризирано од едноставна, но длабока идеја - дека релевантноста на еден веб-сајт може да се определи преку бројот на веб-сајтови што имаат поставено линкови (врски) кон него, што имплицира дека го сметаат за важен. Во светот на блоговите, линковите се уште позначајни, оти блогерите често линкуваат и коментираат на други блогови, што дава чувство на навременост и поврзаност што човекот го има при разговор. „Технорати“ ги следи бројот на линкови и перцепираната релевантност на блогови…“, преку автоматски известувања од самите сервери на кои се поставени блоговите, штом нешто ново се внесе на нив.

За Вашиот блог да биде регистриран на „Технорати“ треба да ја пријавите и да ја докажете вашата сопственост врз блогот преку вметнување мало парче код во шаблонот (темплејтот). „Технорати“ почнува со следење откако ќе се увери дека кодот е на место. Секој блог добива посебна страница на нивниот веб-сајт со основните податоци (внесени од сопственикот), рејтингот, како и линковите од други блогови што водат кон него.

Со оглед на тоа што вистинската моќ на блоговите е во надминување на концептот на интернет-форум (еден централизиран веб-сајт со разни разговори) преку дисперзија и децентрализација на разговорите на разни сајтови, кои се контролирани од самите учесници во муабетот (а не од некој надреден администратор на форумот), примената на практиката на ширење на даден муабет на повеќе блогови е клучна за развојот на македонската блогосфера.


За веб-сајтот
Дополнување: автоматски
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Код: ПХП
Дизајн: текстуален
Навигација: стандардна
Пребарувач: нема
Клучни зборови: нема
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: има
Гугл-ранг: 8/10
Јазик: англиски
Адреса: www.technorati.com

Нема коментари: