24 април 2004

Скопјанецот Дејвид Еверет

[лекториран ]

Дејвид Еверет е фотограф кој живее и работи во Скопје. Неговиот веб-сајт има едноставен и прегледен дизајн, без непотребни елементи кои правеле побавен. На некои места навигацијата е неконзистентна, но посетителот може лесно да се снајде со притискање на копчето за „назад" на својот пребарувач.

На сајтот има неколку секции во кои авторот изложува информации за своето американско-македонско семејство, патувања и за фотомоделите со кои работи и ги застапува.

Галериите со фотографии опфаќаат општи теми (мртви природи, пејзажи) и луѓе (претежно женски). За некои од фотомоделите (како Ана и Верица) има и посебни страници преку кои се доаѓа до нивното мини-портфолио со по десетина фотографии и информации за моделите, за тоа каков тип работа ги интересира (фотографски жанрови: модна фотографија, гламур, фитнес, костими за капење, портрети), дали би се согласиле да снимаат разголени фотографии или не, и слично.

Еверет е задоволен со учинокот на сајтот, бидејќи му овозможува да стапува во контакт со клиенти од странство и да користи Интернет за брз транспорт на нарачани фотографии. Добра практика што ја применува за промовирање на своето дело е што се зачленува на други сајтови за фотографија (на пример www.onemodelplace.com) преку кои привлекува потенцијални муштерии.

Дополнување: на две недели
Брзина: релативно брзо
Функционалност: задоволителна
Гугл-ранг: 0/10
Јазик: англиски
Адреса: http://www.deverette.com

Нема коментари: