11 мај 2004

Безжична Естонија

[лекториран]

Ах, овие Естонциве! Не само што нивниот парламент во 2000 година со закон го има вклучено правото за пристап на Интернет во корпусот на основни човекови права, туку и навистина работат на случајот.

Пред некој ден во написот за нивната Академија за електронско владеење споменавме некои статистики, па да се надоврземе со уште една: над 66 отсто од нивната територија е покриена со базни станици за безжичен пристап на нет.

Во моментов, околу две третини од вкупно 280 такви „жешки точки“ (hot spots) нудат бесплатни услуги. Ентузијастот Вељо Хамер (уредник на вај-фај.ее) ги убедил локалните нафтени компании да инсталираат базни станици во бензинските пумпи.

Зоната на дејство на секоја таква станица е одбележана со „сообраќаен“ знак, така што доколку имате лаптоп со безжична картичка може да се закачите на нет веднаш штом ќе стапнете во неа. На сајтот вај-фај.ее има и географска карта на која сите зони се прецизно и детално одбележани.

На истото место, Вељо и неговите соработници ги документираат вестите во врска со безжичноста и со нивната земја. На секоја од нив посетителите можат да оставаат коментари, на сајтот има и јавен форум што служи за дискусии и одговарање на прашања на посетителите.

Назад во нашата реалност: во Република Македонија рестриктивните монополски закони забрануваат јавна употреба на безжична технологија. Засега ваков вид врска е возможен само во рамките на една фирма. Официјалниот број „жешки точки“ е нула.


Дополнување: повремено
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Гугл-ранг: 5/10
Јазик: англиски и естонски
Адреса: www.wifi.ee

Нема коментари: