22 јануари 2005

Бојана, ах Бојана

[лекториран]

Бојана Атанасовска е една од најперспективните пејачки на македонската сцена и би било штета нејзиното присуство на веб да не биде на ниво на нејзиниот висок потенцијал и како пејачка и како фотомоделка. Арно ама...

Користењето метафори при дизајнирање веб-сајтови, според гуруто на употребливоста Јакоб Нилсен, „ги поттикнува дизајнерите да се прават премногу паметни и да го одвлечат сајтот во насока што им се чини смешна и соодветна во рамките на метафората, запоставувајќи ги потребите на корисниците“. Во случајов е користена шема за метафората на роковник/органајзер, иако според содржините изгледа дека имале намера тоа да биде некој вид споменар.

Првиот впечаток го создава бавноста на вчитување на помодниот флеш и нелекторираноста на сајтот, со банални печатни грешки како „преВземи“ наместо „преземи“. Тој е дополнет со штуроста на поставените информации, кои се сведуваат на воведна реч од Бојана, мала галерија на слики и недовршен дел за симнување мултимедијални содржини во кој зјаат празни линкови, кои допрва треба да се направат. Капак е неможноста да се прекине верглањето на заднинската музика, која продолжува дури и ако не се пушти видеото, со што се добива немелодичен микс, додека не завршат сами од себе.

На сајтот недостигаат, пред се, новостите и најавите за активностите на Бојана, за кои воопшто не е ни предвиден простор во „роковникот“. Поразително е што на официјалниот има помалку информации за личноста од на пример... на Музика.нет и помалку и послаби фотографии од само еден напис во Форум ( бр. 138) - кои се меѓу првите што се појавуваат доколку се внесе „Бојана Атанасовска“ на Гугл.


Дополнување: непознато
Брзина: бавно
Функционалност: слаба
Код: Флеш
Дизајн: флешерски
Интерно пребарување: нема
Клучни зборови: нема
Навигација: минимална
Гугл-ранг: 0/10 (нов сајт)
Јавен бројач: нема
Јазик: македонски
Адреса: www.bojana.com.mk

1 коментар:

goc рече...

Доста интересен сајт, само една слика со книга, организер или што и да е тоа со името на него... кликај кликај нема ништо... кај е флашот за кој зборуваш незнам...