01 мај 2006

Хрчак – хрватски портал за научни списанија

[лекториран]

Хрватскиот и српски збор хрчак во македонската драматургија е преведен како (кутра мала) хрчка, додека неговиот англиски еквивалент (hampster) Англиско-македонскиот речник на О. Мишеска-Томиќ и др. го преведува со ‘рчка. Арно ама, предизвиците за македонската лингвистика кои ги предизвикува овој питом глодач и немаат врска со „Хрчак“, порталот што овозможува отворен пристап за хрватските научници.

Намена на порталот е да овозможи полесен пристап до содржините на стручните научни списанија од Хрватска, кои ги има вкупно околу 230 и главно немаат електронски изданија. Од една страна на редакциите бесплатно им е овозможено да ги објават своите материјали во дигитална форма, а од друга страна публиката има можност да ги пребарува и да ги чита написите.

Вклучувањето во проектот е полезно и за списанијата што имаат свое е-издание, бидејќи на тој начин се олеснува промоцијата и видливоста од страна на потенцијалните корисници, како и вклучувањето пребарувачи и други мрежни сервиси.

Покрај пребарливите библиографски податоци и апстрактот, кога се достапни, индивидуалните трудови се поместени во ПДФ-формат, следејќи ги сите правила за употребливост (назначување на големина на датотеката до линкот).

Со овој проект хрватската научна заедница уште еднаш ја покажува својата европска припадност, на дело спроведувајќи ги одредбите на Будимпештанската иницијатива за отворен пристап (Budapest Open Access Initiative - BOAI) од 2002. Ова покрај практичната вредност за самите научни работници, има големо влијание и на зголемување на угледот на земјата, особено полезна карактеристика и во другите процеси на евроинтегрирање.


ЗА ВЕБ-САЈТОТ

Дополнување: неопределиво
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Код: ПХП
Дизајн: текстуален
Навигација: стандардна
Пребарувач: има
Клучни зборови: делумно
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: нема
Гугл-ранг: 3/10
Јазик: хрватски и англиски
Адреса: hrcak.srce.hr

1 коментар:

milozvucna_solza рече...

jas ke go postiram Hrcak kaj mene na blog..no samo onoj del za arheologijata..kako i da e fala za informacijava :)
ke te linkam..razbira se:D