30 мај 2006

Музејот „Лувр“ во Париз

[лекториран]

Во овој број и во наредните седум објавуваме рецензии од студентите на Институтот за информатика од Скопје, напишани како семинарски трудови по предметот Интернет, во рамките на заеднички проект на ИИ, „Време“ и на фондацијата „Метаморфозис“.

Музејот „Лувр“ има прекрасен сајт од кој ќе бидат задоволни сите посетители, а особено љубителите на уметноста. Самиот музеј е нешто што не смее да се пропушти при посета во Париз, но и посетата на сајтов дава можност да се добие вистинска слика за тоа што претставува тој.

Според информации достапни на сајтот, во периодот од 2002 до 2004 г. тој имал приближно 6 милиони посетители - речиси исто колку што имал и самиот музеј, а посетителите се грубо поделени во четири категории: луѓе што планираат да го посетат музејот па бараат конкретни информации, потоа луѓе што се интересираат за колекциите во музејот, а не планираат да го посетат, луѓе што ги интересира уметност и случајни посетители.

Сајтот има способност да го задржи вниманието, навигацијата е прегледна, но обемна, решена преку паѓачки и странични менија, кои опфаќаат општ опис, историја и опис на колекциите, фино поделени по групи со кратки описи преку кои може да се стигне до подетални информации. Следуваат описи на тековните, минатите и на идните изложби, како и другите настани во музејот.

Исто така, се нуди добра визуелна претстава преку панорами, виртуелни прошетки и голем број слики низ сајтот.

Ако сте можеби иден посетител на „Лувр“ можете да најдете информации за работното време, мапи на музејот, распоред, препораки за тоа што би требало да се види и можност за купување билети преку Интернет. Исто така, преку сајтот имате можност за купување сувенири, книги, цедиња...

Рецензент:
Моника Митревска, Институт за информатика


ЗА ВЕБ-САЈТОТ

Дополнување: многу често
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Код: јсп (Java server pages - динамички)
Дизајн: комбиниран
Навигација: стандардна
Пребарувач: има
Клучни зборови: има
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: нема
Гугл-ранг: 4/10
Јазици: француски и англиски
Адреса: www.louvre.fr

Нема коментари: