29 мај 2006

Таратур, уште еден македонски „забавен портал“

[лекториран]

Има ли смисла на пазар што е веќе заситен со понудата од еден доминантен ентитет (Он.нет) и негови имитатори, да се додава уште еден играч од ист тип, само затоа што доминантниот фактор е пример за успех? Од тој аспект, авторите на ‘порталот со забавни содржини наменети за разведрување и подобрување на расположението‘ Таратур заслужуваат пофалба поради нивото на нивниот оптимизам.

Како и другите слични проекти, кај содржините се главно вести за бизарни настани без линк до изворот на информацијата, како и видеоклипови и фотографии со слична тематика. Маркетиншкиот елемент што го брендира сајтов се алузиите на елементи од локалната култура, од името до отворање рубрика за историја наменета за ‘борба со странските пропаганди‘.

Од аспект на употребливост, добро е што до секој линк за видеоклипче стои неговата големина и претставувањето на членовите на тимот преку фотографии. Она што може да се поправи е нападноста на банерите за реклами и тоа што линкот на форумот се отвора во скокачки прозорец што освен што непотребно троши ресурси, отвора и можност за компромитирање на безбедноста кај понеискусните сурфери, кои може [несакајќи] да ја исклучат заштитата на општо ниво.


ЗА ВЕБ-САЈТОТ

Дополнување: често
Брзина: брзо
Функционалност: добра
Код: ПХП
Дизајн: текстуален
Навигација: стандардна
Пребарувач: има
Клучни зборови: нема
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: има
Гугл-ранг: 2/10
Јазици: македонски
Адреса: http://www.taratur.com

Дополнение: Реакција на рецензијава од Таратур.

1 коментар:

Lavot рече...

Оревот е чудно овошје - ти го кршиш, тој заби ти рони