08 мај 2007

Македонски ИТ-форум

[лекториран]

Македонскиот ИТ-форум е класичен форумски веб-сајт наменет за пренесување информации и дебатирање на теми поврзани со информатичките технологии, како и пренесување вести и препораки за посети.

Замислен доста амбициозно, форумот е поделен на секции во рамките на кои се водат поспецијализирани дискусии по области и конкретни теми. Секциите опфаќаат технички области како хардвер, мрежи, оперативни системи, програмирање, сигурност, мултимедија..., но има простор и за компјутерските игри и теми насочени кон користењето и последиците на ИТ кај луѓето чија примарна стручност е во други области.

Пред појавата на блоговите, форумите беа една од главните методи за граѓанско учество на Интернет. Нивниот успех во денешни услови зависи од степенот на инклузивност и слободоумност во дискусиите, транспарентното и конзистентно спроведување на правилата за дискусии и овозможувањето што почесто вметнување линкови, кои ќе привлекуваат посетители од машини за пребарување.


Дополнување: секојдневно
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Код: ПХП
Дизајн: текстуален
Навигација: стандардна
Пребарувач: има
Клучни зборови: има
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: нема
Гугл-ранг: 2/10
Јазици: македонски
Адреса: it.com.mk

1 коментар:

Sasho рече...

Сега има RSS, бројот на членови и дискусии е рапидно зголемен, а google page rank e моментално 3/10.

Поздрав :)