07 мај 2007

Блогот Вермилион

[лекториран]

Блогот „Вермилион“ го води истоимената издавачка куќа од Скопје, која на македонскиот пазар се наметнува преку квалитет и проактивен пристап во користењето на новите медиуми.

Додека другите македонски издавачи претежно се насочуваат кон изградба на е-продавници и е-каталози на нивните веб-сајтови, притоа занемарувајќи ги придобивките од транспарентноста и односите со јавноста што доаѓаат од објавување вести за нивната дејност, „Вермилион“ постапува токму обратно, ажурирајќи го блогот токму со вести и информации поврзани со тековни настани и актуелни изданија.

А најактуелно кај нив е објавувањето на книгата „Петар Пан во црвено“ на македонски јазик. На времето, Џејмс Метју Бери (1860-1937) и го доделил приходот од авторските права од Петар Пан на детската болница „Грејт Ормонд Стрит“. На седумдесетгодишнината од неговата смрт, кога авторските права истекуваат, спроведен е конкурс за официјално продолжение на кој победила Џералдин Макоркран. Во духот на зачетникот на сагата, по 10 проценти од секоја купена македонска верзија се наменети на ЈЗУ Институт за белодробни заболувања кај децата - Козле, Скопје.


Дополнување: често
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Код: ХТМЛ (блогер)
Дизајн: блогерски
Навигација: стандардна
Пребарувач: има
Клучни зборови: нема
Јавен бројач: има
РСС/Атом: има
Гугл-ранг: 0/10 (тазе сајт)
Јазици: македонски
Адреса: www.vermilion-books.info

Нема коментари: