16 мај 2007

Француски сајт за борба против спамот

[лекториран]

Доколку ви е здосадено да ги добивате оние непобарани рекламни пораки познати како спам, дополнително може да ве исфрустрира и податокот дека на ниво на ЕУ се нелегални. Граѓаните ги штити законот и може да ги тужат спамерите, па во Франција е поставена и платформа за да им се овозможи полесно да ги известат одговорните власти.

Проектот е пример за јавно приватно партнерство и во него учествуваат државни институции, стопански комори и индивидуални фирми, меѓу кои и „Мајкрософт“. Преку веб-сајтот се нудат информации за спамот, начините за заштита од него преку познати апликации, и од областа на слободниот софтвер (како Thunderbird) и од областа на неслободниот софтвер (Outlook). Препораките се поделени по целни групи: корисници, маркетинг-агенти, сервиси за услуги преку Интернет, издавачи на софтвер, интернет-провајдери...

Нареден степен на развој на оваа е-владина услуга ќе биде можноста за директно препраќање на спам-пораките, по што системот ќе врши процедура за идентификување и казнување на починителите.

Македонија не мора да чека да го фати последниот воз за ЕУ за да го усогласи своето законодавство и да ги заштити своите граѓани од ваквите неетички реклами.


Дополнување: неопределиво
Брзина: брзо
Функционалност: средна
Код: ПХП
Дизајн: текстуален
Навигација: стандардна
Пребарувач: има
Клучни зборови: нема
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: нема
Гугл-ранг: 6/10
Јазици: француски, англиски, шпански (делумно)
Адреса: signal-spam.fr

Нема коментари: