12 јуни 2004

Макблог

[лекториран]

Веб-сајтот Макблог овозможува водење блогови (интернет-дневници) за лица што сакаат да го прават тоа со македонски интерфејс. Иако системот е е во фаза на изработка, од изминатата недела веќе се имаат пријавено десетина блогери, кои успеале да внесат две пораки (вкупно). Некои од нив се луѓе кои веќе имаат блогови на други сервери.

За споредба, погледнете го оригиналниот блогерски сајт Блогер или Блог.хр, еден од хрватските сајтови со таква намена.

Една од клучните работи што недостасуваат кај овој обезбедувач на услуги е можноста за избор на сопствена адреса со поддомен, бидејќи еден блог треба да може да функционира како независен веб-сајт, па затоа на пример, ако отворите блог на некој од горенаведените странски, добивате адреса од типот moeime.blogspot.com или mojprekar.blog.hr. Недостига и можност за промена на изгледот по своја желба, но тоа веројатно ќе биде додадено со развој или со надградба на софтверот.

За оние што ќе се решат да се обидат да создаваат блог (веб-дневник) еден совет од хрватските стручњаци:
„Не залажувајте се со илузијата дека блогот го пишувате за некоја голема публика. Публика, па што е тоа? Пишувајте за себе, а ако некој дојде... ќе дојде. Иако е убаво да се гледа како расте бројачот на статистика, не сфаќајте го пресериозно... Смирете го егото. Пишувањето опушта, а вие станувате човек на кого делењето му станува второ јас (башка, во секој момент може да престанете). И да, апсолутно игнорирајте ги уредничките листи (на квалитет)... Тие се патокази, но не се ниту совршени ниту конечни. Вашиот блог е само парченце во интернетскиот простор и, како и секој друг веб-сајт, не мора да биде забележан на никакви листи со субјективни наметнати критериуми. На блогот сте сами за себе“.

ЗА ВЕБ-САЈТОТ

Дополнување: непознато
Брзина: просечна
Функционалност: добра
Код: ХТМЛ, ПХП
Дизајн: минималистички/занемарен
Навигација: употреблива
Гугл-ранг: 0/10 (тазе)
Јазик: македонски
Лекториран: не
Адреса: www.makblog.org

Нема коментари: