06 април 2005

Американско-англиски идиоми

[лекториран]

Целта на овој веб-сајт е да пружи објасненија за најчесто користените идиоми во англискиот јазик, особено неговата американска варијанта. Иако овој јазик е „светски", постојат голем број културно поврзани изрази, кои често не им се јасни ни на родените говорители, а камоли на оние што го учат како странски јазик.

За илустрација, истражувањето на фондацијата Метаморфозис од 2004 година откри дека 68.6 отсто од населението во Македонија недоволното познавање на англискиот јазик го чувствува како хендикеп во однос на користењето компјутери.

Особена предност на „сајтот за идиоми" се прегледноста и изборот. Иако не е сеопфатен, на него може да се најдат објасненија на низа чести, но мистериозни идиоми, кои често ги слушаме по филмовите.

Таков е на пример „финтата 22" (catch-22), „измислен во роман на Џозеф Хелер од 1961 година, во којшто едно бирократско правило зависи од друго, кое пак се повикува на првото". На концизен начин се дадени и главните приказни за настанокот на популарните „ОК" и „квиз".

Администраторот е отворен за забелешки од посетителите (по електронска пошта), кои потоа стануваат дел од објасненијата на термините и фразите. Во дизајнот се вметнати едноставни, но ефектни илустрации, кои го зголемуваат пријатниот впечаток, а новите прилози во списокот се соодветно обележани.

Овој веб-сајт е дел од „Мрежата на здодевноста,“ која нуди „забавни занимливости за кога ви е здодевно".


Дополнување: неопределиво
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Код: ХТМЛ
Дизајн: текстуален
Навигација: стандардна
Пребарувач: има
Клучни зборови: само на насловна
Јавен бројач: нема
Гугл-ранг: 6/10
Јазик: англиски
Адреса: www.idiomsite.com

Нема коментари: