07 април 2005

Лулу – за тековните и за идните писатели

[лекториран]

Лулу е веб-сајт што им овозможува на креативните луѓе да ги продадат производите на својот труд.

Слично како веќе рецензираниот Кафе-прес, преку Лулу може да објавите книги, постери, календари и други содржини преку системот печатење по порачка (print on demand). Доколку имате напишано дело, го испраќате во дигитална форма до Лулу, а потоа, кога некој ќе сака да ја купи книгата, на пример, луѓето од Лулу му печатат онолку примероци колку што е подготвен да плати.

Освен печатени материјали, Лулу овозможува и продавање софтвер, а и е-книги и други видови дигитални записи. Тука спаѓаат и фотографии, кои се дистрибуираат исклучиво во дигитална форма, како и музика (достапна за симнување од сајтот по плаќањето).

И додека Кафе-прес има предност што вашите дела може да ги залепи на чаши за кафе, подлоги за глушец и маички (по тоа се најпознати), Лулу се фокусира на создавање заедница, со интеракција меѓу авторите и купувачите (ако сакаат), преку посебни авторски веб-страници (потсајтови) и блогови, дискусиони форуми, засилени со добра инфраструктура за е-трговија, како пребарување по типови продукти и сл.

Во рамките на САД, Лулу испорачува преку „Федекс" и редовна пошта, а во странство само преку редовна пошта, така што нарачките може да се очекуваат во рок од 2 до 8 работни дена (зависно од одбраните и соодветно доплатените опции).

Дополнување: често
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Код: ПХП
Дизајн: текстуален
Навигација: стандардна
Пребарувач: има
Клучни зборови: само на насловна
Јавен бројач: нема
Гугл-ранг: 7/10
Јазик: англиски
Адреса: www.lulu.com

Нема коментари: