15 април 2005

„Секоја видео-игра“

[нелекториран]

Веб-сајтот „Секоја видео-игра“ овозможува играње на игрите „од на времето“ без употреба на емулатор. Емулатор е програма која на „посилен“ компјутер ја имитира работата на „послаб“, овозможувајќи да се пуштаат програми од вториот. Недостатокот на ваквиот пристап е тоа што емулаторот мора да се инсталира (со сите ризици на таа операција), а и тоа дека постојат многу емулатори за различни платформи.

Авторите на сајтов игрите ги имаат преработено во Јава, па може да се играат во разгледувач (browser), со што ја анулирале потребата од дополнителни инсталации. Досега имаат поставено над 2300 игри за аркадни автомати (од флиперниците), гејмбој, како и конзолите на Сега и Нинтендо, со што овозможуваат избор на кој може да му позавиди било кој одделен емулатор. Секако, насловот е преамбициозен, како и во случајот со сајтот „Сè за Брус Ли“.

Изборот е инклузивен и недикриминаторски, па може да играте игри како „1942“, „Златната секира“ (Golden Axe), но и "Шизичките игри на Барби" (Barbie Groovy Games). За секоја од нив има кусо упатство за тоа кои копчиња на тастатурата одговараат на командите од џојстикот.

Интеракцијата со посетителите се постигнува преку работата на форум за прашања, одговори и општи играчки дискусии, како и преку разновидните форми на статистика и гласање вградени во кодот на сајтот.

Исклучително добра страна на дизајнот на сајтов е директниот пристап, при кој не се губи време на воведни екрани или текстови, упатства и слично. Списоците на игри со нивните рејтинзи се веднаш достапни и сè што треба да стори играчот е да одбере и почека да се вчита аплетот.

Дополнување: неопределиво
Брзина: брзо
Функционалност: добра
Код: ПХП, Јава
Дизајн: текстуален
Навигација: минимална
Пребарувач: има
Клучни зборови: има
Јавен бројач: нема
Гугл-ранг: 6/10
Јазик: англиски
Адреса: www.everyvideogame.com

Нема коментари: