14 април 2005

[Писателот на научна фантастика] Спајдер Робинсон

[нелекториран]

Она што прво упаѓа в очи при посетата на официјалниот веб-сајт на авторот на научна фантастика Спајдер Робинсон е колажот на насловната страница што го поврзува со некои ликови и сцени од неговите дела. Иако изгледа убаво, сликата е претешка: има над 223 килобајти, додека и само со "средна" компресија во Фотошоп може да се сведе на само 63, со што ќе се вчитува 3.5 пати побрзо. Уште подобро би било кога ликовите од колажот би биле подесени да служат како линкови до соодветните дела.

Заинтересираните за Робинсон преку сајтот може да дознаат повеќе за неговите дела (книжевни и музички), јавни настапи, како и да прочитаат други информации: фотографии, интервјуа (МП3), рецензии, дневник и колумни.

Од особена полза за читателите е што преку сајтот може да ги добијат страниците што недостасуваат во некои изданија на неговите книги што биле испечатени со грешка.
Дел од сајтот е посветен на односот на Спајдер со неговата сопруга и партнер Џин, танчерка, кореограф и писателка.

Спајдер Робинсон е автор на приказната „Меланхолични слонови“, која е одличен пример за уметничка интерпретација на тековните, а особено на идните проблеми со авторските права (copyright). Целата приказна може да ја најдете како прво поглавје (Chapter 1) од истоимената збирка преку Гугл со внесување на зборовите "Spider Robinson Melancholy Elephants".


Дополнување: повремено
Брзина: средна
Функционалност: добра
Код: ХТМЛ
Дизајн: текстуален
Навигација: стандардна
Пребарувач: нема
Клучни зборови: има
Јавен бројач: нема
Гугл-ранг: 6/10
Јазик: англиски
Адреса: www.spiderrobinson.com

Нема коментари: