13 април 2005

„Сè за Брус Ли“

[нелекториран]

Иако се разновидни, содржините на сајтов сепак не го оправдуваат претерано амбициозниот наслов. Сепак, тие на концизен и пристапен начин обезбедуваат основни информации за животот и делото на легендарниот Брус Ли, мајстор на боречки вештини и омилен глумец.
Достапни се и куса и хронолошка биографија, филмографија, библиографија со рецензии на неговите книги (кои беа издадени и во СФРЈ), како и написи на контроверзни теми за човекот што ги искомбинирал неколку кинески боречки вештини за да создаде свој стил наречен „Џит кун до“. Една од тие теми е и сеуште нерасчистената причина за неговата прерана смрт.

За жал, сајтов е преоптеретен со огласи и поп-ап прозорчиња, кои се одраз на настојувањата на авторот да заработи. Галериите со слики се неоптимизирани, малите сликички се базиракај кои големите верзии се отвораат во нов прозорец.
Меѓу галериите особено се истакнува збирката на поштенски марки со ликот на „Малиот змеј“. Не е чудно што најголем дел од нив потекнуваат од земјите на „третиот свет“, бидејќи Брус Ли, кој својата деминутивна става преку напорна работа и талент ја претворил во атлетски идеал, има прераснато во глобален симбол на успехот на оние кои, почнувајќи од мизерни услови, се трудат да живеат подобро и подостоинствено.

Мултимедијалноста на сајтот ја покачуваат анимираните стрипчиња (неколку делови, со текст на кинески), направени во Флеш со техника на колаж и неколку инсерти од филмови.
За почитувачите, на сајтот е поместено и упатство како да се стигне до вечниот дом на Брус Ли (1940-1973), кој се наоѓа на скромни гробишта со поглед на Тихиот Океан, во американскиот град Сиетл.

Дополнување: еднократно
Брзина: средна
Функционалност: средна
Код: ХТМЛ, Флеш
Дизајн: текстуален
Навигација: стандардна
Пребарувач: нема
Клучни зборови: нема
Јавен бројач: нема
Гугл-ранг: 6/10
Јазик: англиски
Адреса: www.allbrucelee.com

Нема коментари: