26 април 2005

Фондација „Електронска граница“

[нелекториран]

Целта на Фондацијата „Електронска граница“ - ЕФФ (Electronic Frontier Foundation) е бранење на слободата во дигиталниот свет. Неа ја сочинуваат „страствени луѓе: адвокати, технолози, волонтери и визионери, кои работат на заштита на вашите дигитални права“.

Оваа фондација е основана во јули 1990 година како одговор на заканите за слобода на говор на интернет, а нејзиниот веб-сајтот дава сè од себе да ја претстави минатата и тековната работа со што е можно повеќе податоци. Секако, голема улога во квалитетот на претставувањето игра и начинот на организирање, што исто така е на високо ниво. На пример, како рубрики во главното хоризонтално мени се појавуваат мапата на сајтот (погодна за слободно разгледување), тековните случаи на кои работат активистите, акцискиот центар (тековни кампањи), оддел за печатот и оддел со информации за фондацијата.

За посетителите на кои им требаат информации од определена област, а немаат потреба да дознаваат за организациската структура, во страничното мени на насловната страница дополнително стојат и темите на интерес, од анонимност и биометрија, до е-гласање, употреба на бежични технологии, РФИД и цензура.

Улогата на ЕФФ во регулирањето на законската рамка за дигитални комуникации е огромна во светски рамки, оти иако пред сè работат на американски терен. Импликациите од одлуките на владите на САД често наоѓаат пат до одлуките на владите во земјите кои, како нашата, се навлегуваат во глобалните текови и трендови.

Дополнување: често
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Код: ПХП, Флеш
Дизајн: текстуален
Навигација: стандардна
Пребарувач: има
Клучни зборови: има
Јавен бројач: нема
Гугл-ранг: 9/10
Јазик: англиски
Адреса: www.eff.org

Нема коментари: