27 јуни 2005

Коко - горилката што зборува и Фондацијата за горили

[лекториран]

Целта на веб-сајтот на непрофитната Фондацијата за горили е претставување на нивната работа и издигање на јавната свест во врска со состојбите и со потребите за помагање во преживувањето на нашите најблиски роднини.

Главна ѕвезда на Фондацијата е горилката Коко, која зборува користејќи го стандардниот американски јазик на глувонемите и која од предмет на комуниколошки истражувања има прераснато во амбасадор на нејзиниот вид кај оние од кои зависи неговиот опстанок. Коко ја воодушевува светската јавност и со хуманоста и со нежноста што ја покажува преку грижата за маченца и ги урива стереотипите за горилите за кои основен пример е „Кинг Конг“.

Сите делови на сајтот се функционално усогласени со неговите цели, а тоа особено важи за богатството на информациите за горилите претставени преку фотоблогот, фотографиите по случаен избор на насловната страница, другите графички содржини и видеата („Коко ТВ“ - хостирани на сајтот на Епл). Покрај известувањата за тоа од каде и како, преку донации и купување документарни филмови и книги издадени од Фондацијата.

Ефективно средство за мобилизација е и месечниот информативен билтен преку електронска пошта, а особено е симпатично што по запишувањето се прикажува анимација на Коко како вели „благодарам“. Еден недостиг на сајтов од аспект на употребливост е што линковите се дадени со фиксни бои или со сликички, така што посетителите немаат директна информација за тоа на кои од нив веќе кликнале.

„Фондацијата за горили ги проширува откритијата на проектот ’Коко‘ и во Африка, каде што горилите се на работ на истребување поради експлоатацијата од меѓународните корпорации“. Од 1999 година вложуваат во формирање безбедни зони во националните паркови во Камерун, како и работа со учениците и со локалните раководители.


ЗА ВЕБ-САЈТОТ

Дополнување: на ден-два
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Код: HTML/PHP/Flash
Дизајн: текстуален
Навигација: стандардна
Пребарувач: нема
Клучни зборови: има
Јавен бројач: нема
Гугл-ранг: 7/10
Јазик: англиски
Адреса: www.koko.org

Нема коментари: