02 јули 2005

Глобална фотографска заедница

[лекториран]

Овој пат сајтот на денот нема врска со „Стар трек,“ иако има слична мисија како вселенските бродови кои „истражуваат нови форми на живот и нови цивилизации.“ Мисијата на „Трек ерт“ (TrekEarth) е „поттикнување на развојот на глобална заедница заинтересирана за фотографија. Нејзините членови се стремат да обезбедат интересни фотографии и корисни критики за секој од нив, со што и се од полза на целата Интернет-заедница.“

Зачленувањето е бесплатно, при што членовите се обврзуваат дека ќе се придржуваат до одредени правила кои го гарантираат квалитетот на содржините. На пример, само еден човек по корисничко име и обратно, фотографиите не смее да бидат дигитално изманипулирани, освен поправање на мали несовршености, сечкање, спојување или додавање информација за авторските права. Темите на фотографиите треба да се општи, а не треба да се ставаат наместени фотки снимени во студио, потоа порнографија, еротика и семејни албуми.

Слични правила ја одредуваат и работата на форумите, во кои разговорите се често детални, дури до ниво на „работилници“ за определени фотографски техники.

На овој сајт се зачленети и десетици луѓе од Македонија, кои ја претставуваат земјата преку прекрасни снимки на пејзажи и детали од секојдневниот живот. Инаку, земјата е претставена како „ Macedonia FYR“ па посетителите што ќе одвојат неколку минути да пратат електронска порака до управата во врска со овој пропуст ќе придонесат за подобро запознавање на светот со нашата земја.

ЗА ВЕБ-САЈТОТ

Дополнување: постојано
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Код: PHP
Дизајн: текстуален
Навигација: стандардна
Пребарувач: има
Клучни зборови: има
Јавен бројач: нема
Гугл-ранг: 0/10
Јазици: англиски + 12 други
Адреса: www.trekearth.com

Нема коментари: