05 јули 2005

Горилаз

[лекториран]

„Горилаз“ се виртуелен бенд зад чии цртани ликови стојат некои познати современи музичари. Интересно е дека за дел од нив, популарноста на нивните алтер ега е споредлива или понекогаш и поголема од постигнатата во „реалниот свет“ – ако светот на неанимираниот шоубизнис може да се смета за „реален“ во која било смисла.

На пример, лидерот на подолгоприсутната и способна за живи свирки група „Блур“, Дејмон Албарн, е основач и на проектот „Горилаз“. Според списанието „Свет компјутера“ (07/2005), „Горилаз“ добиваат повеќе писма од обожаватели од „Блур“.

Присуството на „Горилаз“ во јавноста се гради врз база на анимации, видеоспотови и раскажување приказни за нивниот живот, а веб-сајтот е речиси совршено приспособен за таа функција. Флешот е доброинтегриран со другите технологии, така што е зачувана и употребливоста. На пример, целиот веб-сајт не е огромен флеш-фајл, туку флеш-апликации се вградени во посебни ХТМЛ-страници, со што се достапни за длабинско линкување и преку машини за пребарување.

Графичкиот дел е изведен на завидно ниво и по долготрајна макотрпна работа, која морала да се одвива паралелно со снимањето на неодамна излезениот нов албум. Следејќи ги конвенциите за претставување простор преку веб, како на пример употребата на панорамски „снимки,“ презентирана е куќата во која, наводно, живеат „Горилаз“ и нивниот таканаречен живот.


ЗА ВЕБ-САЈТОТ

Дополнување:неопределиво
Брзина: бавно без АДСЛ
Функционалност: одлична
Код: Флеш, JS, PHP
Дизајн: флешерски
Навигација: динамичка
Пребарувач: нема
Клучни зборови: нема
Јавен бројач: нема
Гугл-ранг: 5/10
Јазик: англиски
Адреса: http://www.gorillaz.com

Нема коментари: