24 август 2005

Блогот на „контрашот“ Дејвид Брин

[лекториран]

Блогот на д-р Дејвид Брин, физичар, писател на научна фантастика и оратор, претставува придружен сајт, којшто го дополнува неговиот основен сајт. Преку него тој изложува мислења на разни теми, коментира новости и написи, нуди скици на идни есеи и им овозможува и на другите да го кажат своето мислење. Според д-р Брин: „На сајтот пишуваат и поставуваат прашања фантастични посетители, кои често се многу поинтересни од мене.“

Обработените или начнатите теми се однесуваат на суштинскиот конфликт во нашата цивилизација: егалитаризмот и напредокот наспроти елитизмот и пасивизацијата, особено во контекст на современите политички случувања, потоа за приватноста и транспарентноста на општеството, нови научни откритија и трендови, критички размисли за научната фантастика, пронижени со сочно мрчење за Јода од серијалот „Војна на ѕвездите“, економијата и низа други интелектуални предизвици.

Ова е уште еден случај што го потврдува правилото дека „содржината е главна“ („content is king“) на Интернет, додека техничките можности се во втор план. Авторот ги користи само основните функционалности што му ги нуди софтверот, односно само ставање текст и коментари, а не и поставување линкови, како и бројачи, размена на банери и слично. Арно ама поради интересноста на изложените идеи, блогов има предизвикано значајно внимание.

Некои од научнофантастичните дела на д-р Брин се преведени на хрватски, како кратката новела „Тор го среќава Капетан Америка“ (достапна за читање на неговиот сајт), која ја има објавено „Сириус“, веројатно најзначајното СФ-списание од времето на СФРЈ, а дел од неговите романи од циклусот „Воздигнување“ се преведени на српски. Прв чекор при преведувањето на македонски има направено веб-магазинот Агора пред две години со објавувањето на обемната анализа на опусот на Толкин „Ние, Хобитите, сме си весел народ“.


ЗА ВЕБ-САЈТОТ

Дополнување: на неколку дена
Брзина: брзо
Функционалност: добра
Код: ХТМЛ
Дизајн: блогерски
Навигација: стандардна
Пребарувач: нема
Клучни зборови: нема
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: има можност
Гугл-ранг: 6/10
Јазик: англиски
Адреса: davidbrin.blogspot.com

Нема коментари: