20 август 2005

Арт-терористот Бенкси

[лекториран]

Бенкси е псевдоним на млад британски уметник без влакна на јазикот, кој ги користи алатките на модерната култура, како графитите и Интернет за искажување на своите внатрешни чувства.

Опусот на Бенкси се состои од дела изложени на отворено и во затворени простори. На отворено, покрај графити, тој исто така работи со паноа, сообраќајни знаци и споменици, кои понекогаш ги гради на диво. Според него, „паноата... се како милионерите да фрлаат со камења по вашата глава. Вие не сте побарале да ги видите, тие упаѓаат во вашиот живот и ве прават да се чувствувате несоодветни. Време е да се соберат камењата и да им се фрлат назад.“

Со втората група, тој е прилично познат во светот по саботажите што ги прави по музеи, преку вандализирање слики (доцртување елементи) и додавање нови експонати. Основна функција на веб-сајтот е презентирање нивни репродукции преку фотогалерии. Таа е нарушена со практиката на вметнување текст во самите слики, што оневозможува пристап од машините за пребарување. Ова би можело да се подобри со вметнување метатагови за описи во секоја страница.

Во општ случај, делата на Бенкси се реакции на општествени појави, ситуации и методи на контрола на јавноста. Тој вели: „Замислете град во којшто графитите не се илегални, град во кој секој би можел да црта што сака. Каде што секоја улица е прелеана со милиони бои и мали фрази. Каде што стоењето на автобуска станица никогаш нема да е здодевно. Таков град би предизвикал чувство на живо суштество што дише, кое припаѓа на сите, а не само на агентите за недвижнини и господарите на големиот бизнис. Замислете таков град и престанете да се потпирате на ѕидот - влажен е.“


ЗА ВЕБ-САЈТОТ

Дополнување: неопределиво
Брзина: средна
Функционалност: одлична
Код: ХТМЛ, ЈС
Дизајн: комбиниран
Навигација: стандардна
Пребарувач: нема
Клучни зборови: има
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: нема
Гугл-ранг: 6/10
Јазик: англиски
Адреса: www.banksy.co.uk

Нема коментари: