26 август 2005

Стрипот „Последниот бакнеж“

[лекториран]

„Последниот бакнеж“ е субверзивно стрипче што излегува на Интернет, а го прави Џон Ластиг и опфаќа најразлични контроверзни теми од меѓучовечките односи, како што се љубовта, сексот, лезбејството и лицемерството, обработени преку „екстремен хумор“.

Ластиг во 1987 година за 400 долари ги откупил авторските права на „Првиот бакнеж“, серија љубовни романчиња прикажани преку стрип, кои излегувале од 1957 до 1965 година. Иако на нив работеле некои од подоцнежните великани на американскиот стрип, како Дик Џордано и Винс Колета, ова не биле нивни врвни дела. На оригиналниот издавач му била битна брзината, а не квалитетот, наспроти нивната реклама дека е „најфиниот магазин што се занимава со љубовни теми“. Самиот Ластиг признава дека ова било зделка на принципот колку пари - толку музика.

„Последниот бакнеж“ е пример на современа концептуална уметност со користење готови материјали: Ластиг користи избрани постојни цртежи како основа, ги добојува и во нив додава свој текст, што секако му дава нови, подлабоки значења на делото. Во голем број случаи, резултатот е исклучително смешен и забавен, но и интелектуално изнијансиран.

Покрај стриповите, на сајтот има и низа други забавни содржини, од интервјуа и рецензии до линкови до други стриповски сајтови. По се изгледа дека дизајнот, со виолетово-жолтеникавиот дезен, е намерно направен така кичесто. Променливоста на навигацијата го отежнува шетањето по сајтот - ако влезете во архивата со стрипови, не гледате други линкови освен до насловната страница – но тоа е мала цена наспроти добивката од читањето.

ЗА ВЕБ-САЈТОТ

Дополнување: неделно
Брзина: брзо
Функционалност: добра
Код: ХТМЛ
Дизајн: текстуален
Навигација: променлива
Пребарувач: нема
Клучни зборови: нема
Јавен бројач: затворен
РСС/Атом: нема
Гугл-ранг: 6/10
Јазик: англиски
Адреса: www.lastkisscomics.com

Нема коментари: