30 август 2005

Невротично ваши

[лекториран]

„Невротично ваши“ е серија цртани филмови, филмови и други производи што ги прави извесен Џонатан Иан Метерс, а во кои главни ликови се антипатичната верверичка Фоуми и симпатичната девојка Жермеин.

Драматуршки, целата концепција потсетува на легендарниот Синфест од Татсуја Ишида - главните ликови се неугледно машко и прекрасно женско, но употребата на други медиуми и, секако, особениот авторски печат и изборот на различни теми му дава свежина на овој пристап. Воведувањето аудиоподдршка навистина создава огромна разлика во впечатокот, особено поради добрите изведби на Дон Бенет како Жермеин.

Цртаните филмови се особено доброизведени и од анимациски и од технолошки аспект и претставуваат уште една потврда на тоа како ИКТ може да овозможи креативен израз за нешто за што порано биле потребни огромни ресурси. Тие ги користат сите предности на Флешот, па се вчитуваат доста брзо во споредба со други слични сајтови. Ова особено доаѓа до израз ако користите АДСЛ.

Употребливоста на сајтов ја нарушува тоа што речиси сите линкови се отвораат во нови прозорци (трошење ресурси и губење континуитет), оти со тоа се оневозможува и опцијата за отворање во јазичиња, која ја овозможуваат модерните разгледувачи како Фајерфокс. Исто така, има нарушување и при изведба на шемата за обојување, оти линковите не ја менуваат бојата во зависност од тоа дали биле кликнати или не. Пример за ова е списокот со транскрипти на филмчињата, во кој е невозможно да се види кои веќе сте ги прочитале, а кои не.

Добра страна на сајтов е што појавувањето на секој нареден цртан филм е прецизно најавено, преку што се врши синхронизација на очекувањата на публиката со можностите на авторот.

Околу Фоуми се има развиено култна заедница на обожаватели и почитувачи, кои одржуваат низа веб-сајтови посветени на неговиот лик, дело, вредности и принципи. До нив може да се дојде преку страницата со линкови.

ЗА ВЕБ-САЈТОТ

Дополнување: повремено
Брзина: релативно брзо
Функционалност: одлична
Код: Флеш, ХТМЛ, ЈС
Дизајн: графички
Навигација: стандардна
Пребарувач: нема
Клучни зборови: делумно
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: нема
Гугл-ранг: 6/10
Јазик: англиски
Адреса: www.illwillpress.com

Нема коментари: