16 септември 2005

Едбастерс

[лекториран]

„Едбастерс“ во слободен превод значи „разбивачи на огласи“ (потсетува на некогаш популарните „гоустбастерс“ - истерувачи на духови). Едбастерс претставуваат глобална мрежа составена од уметници, писатели, шегаџии, неолудити, философи, студенти и претприемачи, кои сакаат да промовираат ново движење за општествен активизам, приспособено на информатичката ера. Нивната цел е да се соборат постојните структури на моќ и да се овозможи големо поместување во начинот на живот во 21 век.

За таа цел, Едбастерс издаваат непрофитни печатен магазин и веб-сајт, а и нудат креативни услуги преку агенција за застапување.

На веб-сајтот се прикажани написи од магазинот и разни други содржини, меѓу кои се истакнува галеријата на испародирани реклами поделени по области: мода, тутун, алкохол, храна и разно.

Најпозната активност на Едбастерс е таканаречениот „џаминг“, односно вандализирање на поставени рекламни паноа и слични марифетлаци со додавање разни уметнички елементи, кои го деконструираат или дополнуваат нивното значење. Со оглед на тоа што се нелегални, таквите активности не се промовираат јавно на веб-сајтот, но за нив може повеќе да прочитате во книгата „Не лого“ на Наоми Клајн (њњњ.нолого.орг).

На веб-сајтот се претставени и тековните кампањи на Едбастерс, кои имаат поширок опсег од визуелниот. На пример, една од нив е за промена на наставните планови на факултетите, преку која би се исфрлила тековната „неокласична“ економија, која како неуспешна парадигма го води човештвото во погрешна насока и би се вовела еколошка економија.


ЗА ВЕБ-САЈТОТ


Дополнување:неопределиво
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Код: ПХП
Дизајн: текстуален
Навигација: стандардна
Пребарувач: нема
Клучни зборови: има
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: има
Гугл-ранг: 8/10
Јазик: англиски
Адреса: www.adbusters.com

Нема коментари: