05 септември 2005

Битолските сајбер-стоматолози

Стоматолошката ординација на симпатичните битолски доктори Нечаковски (татко и син) може да се пофали со еден од најдобрите веб-сајтови во земјава на тема здравство и здравствена установа. За жал, тоа е поради општата катастрофална состојба кај нас на ова поле, оти сајтот, иако е пристојно изработен, сепак не е ремек-дело.

Огромна предност на сајтов е што може да послужи и како извор на знаења од стоматологијата. Голем број на прашања и основни поими се објаснети преку концизни написи. Особено импресионира напорот за ваква цел да се употреби и успешно изведената анимацијата во Флеш.

Најважно нешто што недостасува на сајтов е ценовникот, оти кај списокот на услуги не е наведено колку која чини и за кого.

Интересно е дека во светот е во подем здравствениот туризам, појава при која посетители од земји со повисок стандард одат во земји каде што здравствените услуги се на задоволително ниво, а со пониски цени. Засега ваков вид услуги се нудат претежно за соседите – во Битола за јужните, а во Скопје за северозападните и за нашите иселеници за кои една од причините за посета на татковината е „да се суредат“ во овој поглед. Секако, вистинскиот потенцијал за оваа гранка лежи во здружување на здравствени фирми со туристички агенции способни да се поврзат со колеги од странство, кои би носеле пациенти од Западна Европа на чартер-летови во комбинација со тури по нашите природни убавини.

Ефективноста на сајтов би се зголемила кога сите содржини, особено оние општообразовните, би се превеле конзистентно и на странските јазици. Со тоа ќе се добие повисок рејтинг на машините за пребарување, а со тоа и поголема можност за нови муштерии. Исто така, од полза би било закупување или размена на банери со посетуваните сајтови за РМ кои објавуваат информации на тие јазици, како Риалити Маседониа и Макфакс за англискиот, или веб-сајтот на Виножито за грчкиот.

Дополнување: неопределиво
Брзина: брзо
Функционалност: добра
Код: ХТМЛ, Флеш
Дизајн: текстуален
Навигација: стандардна
Пребарувач: нема
Клучни зборови: има
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: нема
Гугл-ранг: 5/10
Јазици: македонски, англиски, грчки
Адреса: www.stomatolog.com.mk
Датум на пишување: 05.09.2005.

Нема коментари: