16 ноември 2005

Светски водич за жени на лидерски позиции

[лекториран]

„Светскиот водич за жени на лидерски позиции“ претставува уште едно енциклопедиско издание за чие создавање не се барани, ниту добиени државни пари, туку е резултат на личниот ентузијазам и истражувања на Данецот Мартин Кристиансен.

Веб-сајтот содржи списоци на жени-шефови на држави категоризирани по земји, хронолошки листи на жени што биле во позиции на моќ од 3000 г. п.н.е., како и жени што биле на функциите премиер, министри на финансии и одбрана, жени-претседавачи на парламенти, гувернери, премиери, како и локални водачи, шефови на партии, хронолошки листи на кандидатки за претседатели, амабасадорки во ООН, листи на жени-свештенички и бискупи, како и листа на Данки на лидерски позиции.

Единствено што може да му се забележи на сајтов од аспект на употребливост е што резултатите на пребарувањата ги отвора во нов прозорец. Инаку, нуди и извонредно многу детални податоци за жените во политичкиот живот на Македонија, секако под уставно име и придружени со основни биографски белешки.

Опфатени се жените од Олимпија Епирска - жената на Филип Втори, мајка на Александар Трети, која владеела со античка Македонија како регентка, до сите современи политичарки што биле на значајни функции во земјата по осамостојувањето. Во однос на Република Македонија, голем дел податоци авторот на веб-сајтот ги има собрано преку Интернет, но, за жал, со одминувањето на владејачките гарнитури голем дел од нив е загубен од веб-сајтовите на соодветните државни институции.

ЗА ВЕБ-САЈТОТ

Дополнување: често
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Код: ХТМЛ
Дизајн: текстуален
Навигација: минимална
Пребарувач: има
Клучни зборови: нема
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: нема
Гугл-ранг: 6/10
Јазик: англиски
Адреса: www.guide2womenleaders.com