18 ноември 2005

Римската војска низ илустрации

[лекториран]

Тоталитарен милитаризамНа Интернет има многу ресурси во кои се дискутира за историјата на античкиот свет, но само малку од нив нудат квалитетни и точни визуелни илустрации на оваа тема. Написите на веб-сајтот „Ред рампант“ (Црвена безобѕирност) содржат не само историски податоци туку му ставаат акцент и на изгледот преку оригинални илустрации. На нив може да се види како изгледале во тоа време облеката, оклопот, оружјето, фортификациите и слично.

Освен основните информации за римската војска, како нејзината организација, хронологија на походите и опис на опремата, веб-сајтов содржи и податоци за другите антички цивилизации и народи со кои тие доаѓале во контакт, а често и во конфликт.

Иако презентираните податоци се издржани и врз научна основа, со наведување на точните извори (кои служат и како линкови на процент до Амазон.ком, со што се помага одржливоста на сајтот), зачудува тоа што текстовите не се лекторирани и изобилуваат со ситни, но забележителни грешки од типот несоодветна употреба на мали и големи букви.

Без разлика на тоа, веб-сајтов вреди да се посети, оти нуди концизна и пристапна презентација на содржините, кои доживуваат нова популарност благодарение на стратегиските видеоигри од серијалот „Тотална војна“.

Заинтересираните за историјата може да стапат во контакт со авторот Ендрју Брозина и да ги дополнат неговите сознанија со податоци од историјата на Македонија, која, бездруго, била дел од светот на стариот Рим.


ЗА ВЕБ-САЈТОТ

Дополнување: неопределиво
Брзина: брзо
Функционалност: одлична
Код: ХТМЛ
Дизајн: текстуален
Навигација: минимална
Пребарувач: нема
Клучни зборови: има
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: нема
Гугл-ранг: 5/10
Јазик: англиски
Адреса: www.redrampant.com

Нема коментари: