07 декември 2005

Мак-рап

[лекториран]

„Мак-рап“ е портал на македонската хипхоп-сцена на кој може да се најдат вести, статии со анализи, рецензии и податоци за чинителите од т.н. урбаната култура. Во САД, „урбано“ е еуфемизам за „црнечко“, а во контекст на веб-сајтов се користи за сè што е поврзано со рапот и со хипхопот, кој го прават граѓани на Македонија од разновидни етнички и други потекла.

Амбициозните автори ќе ја подобрат ефективноста на својата презентација ако обрнат внимание на употребливоста на сајтов. Неа ја нарушуваат:
  1. приспособеноста само за „Интернет експлорер“ - дизајнот и линковите едноставно не работат во „Фајерфокс“,
  2. користењето рамки - спречува пристап од машини за пребарување до написите,
  3. нападната „музичка илустрација“ во Флеш, која се вклучува автоматски, и може да им пречи на луѓе што го посетуваат сајтот од работно место, а и влијае на брзината на вчитување и
  4. отворањето некои линкови во нови прозорци како попапи, што предизвикува конфликт со антишпионските блокери на попапи, вградени во ленти за алатки (тулбари).
Особено интересни на сајтот се вестите за приближување на овие цивилизациски вредности и до младите, преку предавања во средните училишта, и до интелектуалците, преку издавање културолошки студии. Како дел од содржините се истакнуваат и видеоклипови на некои од водечките локални групи од овој жанр, кои се презентирани по пропис, со наведена големина кај линковите за симнување.


ЗА ВЕБ-САЈТОТ

Дополнување: неопределиво
Брзина: средна
Функционалност: средна
Код: ХТМЛ+Флеш
Дизајн: рамковен
Навигација: стандардна
Пребарувач: нема
Клучни зборови: нема
Јавен бројач: нема
РСС/Атом: нема
Гугл-ранг: 0/10
Јазик: македонски
Адреса: http://www.makrap.com

1 коментар:

Анонимен рече...

Go posetiv web-ot i mnogu mi se dopadna. Da go pozdravam timot shto raboti na ovoj portal.